Vodeni sportovi

Vaterpolisti krenuli put Španjolske

Hrvoje Vuković • utorak, 01.07.2008.
Vaterpolisti krenuli put Španjolske
Foto: Sandro Donda

Hrvatska vaterpolska reprezentacija na čelu sa stručnim stožerom krenula je put Malage, gdje će se od 4. do 13. srpnja održavati Europsko prvenstvo. Izbornik Ratko Rudić moći će računati na sve igrače, osim na vratara Josipa Pavića koji je već prije otpao zbog ozljede te će u Španjolsku umjesto njega vratar Mornara Ivo Brzica...

Netko je ovdje lud. Ili glup. Ili oboje. To nije sporno. Pitanje je tko. Ugurati završnicu Svjetske lige, Europsko prvenstvo i Olimpijski turnir u dva mjeseca sigurno ne ide na ruku vaterpolu kao sportu, niti njegovoj popularizaciji. No, čelnici LEN-a i FINA-e nisu željeli naprezati mozgove i pronaći drugo rješenje. Lakše je bilo pognuti glavu, odraditi nužno zlo i - trljati ruke od sreće što je gotovo. Bar su takav dojam ostavili. i ne trude se promijeniti ga.

Prve posljedice već su viđene na završnom turniru Svjetske lige, gdje se malo tko obazirao na konačan rezultat. Pobjede su proslavljene kao trening utakmice. Žalosno. A dobro se ne piše niti Europskom prvenstvu. Već je izbornik Ratko Rudić naglasio da idemo i na EP-u po zlato, ali... Opet taj ali. Olimpijske igre su - Olimpijske igre. I tko ga može kriviti. I zato će glavne face vjerojatno ići desetak posto ispod maksimuma, svi se plaše ozljeda, umora, prerane forme.

Utakmice Hrvatske

Skupina A
Hrvatska - Mađarska (4.07. u 19.25)
Hrvatska - Španjolska (5.07. u 20.55)
Hrvatska - Crna Gora (6.07. u 17.55)
Hrvatska - Slovačka (7.07. u 10.55)
Hrvatska - Grčka (8.07. u 17.55)

No, daleko od toga da u Malagu idemo kao na seosko natjecanje. Europsko zlato vrijedno je gotovo kao i svjetsko, jedina pljuska ide već toliko puta dokazano nesposobnim čelnicima LEN-a, koji nemaju sluha za ono zbog čega su i postavljeni na vrh piramide - zbog vaterpola. Naši aduti za medalju su očekivani. Sastav je sljedeći: vratari Frano Vićan (Jug CO), Ivo Brzica (Mornar BS), centri Igor Hinić (Mladost), Mile Smodlaka (Jug CO), Nikša Dobud (Jug CO), bekovi Damir Burić (Mladost), Andro Bušlje (Jug CO), Aljoša Kunac (Cattaro), Samir Barač (Primorje EB) te napadači Zdeslav Vrdoljak (Mladost), Maro Joković (Jug CO), Teo Đogaš (Cattaro), Pavo Marković (Jug CO), Miho Bošković (Jug CO), Sandro Sukno (Jug CO).

Da, još jedna mudrost LEN-a koja debitira na EP-u. U deset dana svaku reprezentaciju očekuje sedam, osam jakih utakmica, a gospoda su smanjili broj igrača s nedavnih 15 na 13. Na prošlim se prvenstvima tako stalno moglo rotirati dvojicu i prijaviti bilo kojih 13 od te 15-otice, no sada je dopušteno sedam pričuva koje se mogu pozvati u slučaju ozljede ili bolesti. No, Rudić je izjavio da već ima u glavi 13 veličanstvenih.

Zanimljivo, naši su na prvenstvo otišli bez odrađenog zagrebačkog treninga, jer su po dolasku na bazen na Savi tamo zatekli - kupače. U HVS-u se kunu da su poslali dopis i obavijestili nadležne na vrijeme, no zašto bazen nije bio ispražnjen, tj. rezerviran za posljednji trening Rudićevih pulena - još uvijek nije poznato. Uistinu čudna situacija, a kako stvari stoje "pokvareni telefon" još se skriva pod tepihom. Vaterpolisti su tako poljubili vrata, okrenuli se i krenuli na Europsko prvenstvo - divan ispraćaj za svjetske prvake.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!