Rukomet

Itxako i Leipzig – protivnici po mjeri

Ivan Ambroš • srijeda, 02.07.2008.
Itxako i Leipzig – protivnici po mjeri
Foto: Kristijan Komarica

Opća je ocjena da je Podravka Vegeta imala sreće pri ždrijebu kvalifikacija za Ligu prvakinja. Španjolski Itxako i njemački Leipzig nisu neprelazne prepreke, pa Koprivničanke imaju realne šanse plasirati se među 16 najboljih ekipa Europe...

I trener Zdravko Zovko je zadovoljan ždrijebom jer su izbjegnute ekipe kao što je danski doprvak Ikast (norveška reprezentacija u malom), trećeplasirana ekipa danskog prvenstva FCK (koji je kupio trenericu Anje Andersen i pola Slagelsea), rumunjski prvak Brasov naše Lidije Horvat i mađarski doprvak Dunaferr naše Sanele Knezović.

S tako razvikanim ekipama, bolje je sastati se u nekoj od sljedećih faza Lige prvakinja. Pošto Podravka u sljedeću sezonu ulazi s velikim promjenama u igračkom kadru, dobro je što će Zovko imati dovoljno vremena pripremiti svoju ekipu za okršaje s najboljim europskim sastavima.

Vrući baskijski parket

Jedina doista otežavajuća okolnost je što će se kvalifikacijski turnir igrati u Španjolskoj. Tako će Itxako imati prednost domaćeg terena u svim utakmicama. Navijači Itxaka su poznati kao jedni od najvatrenijih navijačkih skupina u španjolskom ženskom rukometu i u njihovoj dvorani gostima nikada nije ugodno.

Baskijska ekipa je u velikom naletu što dokazuju povijesni uspjesi prošle sezone. Po prvi put u povijesti su osvojili drugo mjesto u španjolskom prvenstvu, i to s istim brojem bodova kao i prvoplasirana Elda.

Iskustvo i kvaliteta na strani Podravke

Kad se sve zbroji i oduzme, domaći teren daje blagu prednost Itxaku, a iskustvo i kvaliteta kažu da je favorit za osvajanje prvog mjesta u skupini Podravka Vegeta. Iako je Leipzig solidna ekipa, teško će ugroziti dvije gore spomenute. Četvrta ekipa na turniru koja će doći iz pretkvalifikacija, bit će grčki Patras, portugalska Madeira, srpska Naisa ili nizozemski Amsterdam.

Prvi kvalifikacijski turnir (od njih četiri) igrat će se od 3. do 5. listopada u Estelli, španjolskom gradiću u pokrajini Baskiji. Pobjednik turnira plasirat će se u Ligu prvakinja.

I u europskim natjecanjima su protekle sezone zabilježili najbolji rezultat – polufinale kupa EHF-a.

Trener im je bivši igrač Portland San Antonia Martin Ambros koji je svojim dugogodišnjim radom doslovno stvorio baskijsku ekipu. O njegovim trenerskim kvalitetama dovoljno govori prošlogodišnji poziv Portlanda da dođe raditi u Pamplonu. Međutim, ostao je vjeran ženskom rukometu i projektu kojeg je započeo.

Nakon financijskog sloma legendarne Valencie (Sagunta) i Ribarroje, Itxako je zahvaljujući stabilnijoj sponzorskoj podlozi isplivao na površinu. Štoviše, Itxako je jedini španjolski klub koji se u pravom smislu riječi pojačava za sljedeću sezonu. Tako je iz Elde dovedena prva kružna napadačica španjolske reprezentacije Begona Fernandez, a šuška se da bi put Estelle mogla i vanjska napadačica Sagunta Macarena Aguilar, prvi asistent španjolske reprezentacije i sjajna finterica.

Baskijke inače odlikuje velika borbenost. Igraju čvrstu i grubu obranu koja donosi i puno isključenja. U prošlim su sezonama imali velikih problema s nižim i brzim ekipama međutim i taj su segment igre popravili. Imaju izvrsnu vratarku Silviu Navarro koja im nerijetko donosi rezultatsku prevagu. Najbolji strijelci su im vanjske napadačice Španjolka Silvia Araujo, Rumunjka Cristina Mihai i Brazilka Nely Carla. Kao ekipa ne zabijaju puno golova, ali ni ne primaju puno.

Itxako nikada nije nastupio u Ligi prvakinja, čak niti u kvalifikacijama. Ovo će im biti velika prilika da ponovo naprave korak naprijed.

U Leipzigu ne cvjetaju ruže

Drugi Podravkin protivnik, Leipzig, je njemački doprvak i aktualni pobjednik njemačkog Kupa. U svojoj su povijesti 17 puta osvajali njemačko prvenstvo, sedam puta njemački Kup i četiri puta Kup pobjednica kupova EHF-a.

Posljednji veći uspjeh u europskim natjecanjima im je polufinale kupa EHF-a 2005. Dosad su samo dva puta nastupili u Ligi prvakinja, bez većeg uspjeha.

Loša vijest za Njemice je odlazak njihove najbolje igračice, kružne napadačice norveške reprezentacije Else-Marthe Sorlie-Lybekk. Na odlasku je i ponajbolja vanjska napadačica poljske reprezentacije Karolina Kudlacz za koju je zainteresiran rumunjski Brasov.

Prema pisanju njemačkih medija, Njemice bi bile zadovoljne i s plasmanom u Kup EHF-a.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!