Vodeni sportovi

Sve hrvatske prepreke do zlata

Hrvoje Vuković • četvrtak, 03.07.2008.
Sve hrvatske prepreke do zlata
Foto: Sandro Donda

Hrvatski vaterpolisti napustili su domovinu i preselili se koji kilometar zapadnije, u Malagu. Razlog - europska kanta. No, nisu sami. Dapače, njima se u vodenoj avanturi pridružilo još jedanaest reprezentacija od kojih njih barem četiri, pet računaju na zlato i titulu šerifa na Starom kontinentu...

Skupina A

Mađarska

Vezane vijesti

Naš prvi protivnik u skupini i još od antike favorit za naslov. Srebrni s prošlog EP-a poznati su po najjačoj tzv. "nezgodnoj" strani na svijetu. Imena poput centra Steinmetza, Zsolta Varge, Martona Szivosa nisu uopće među prvih 13 izbornika Kemenyja što samo po sebi govori koliko su jaki. Nisu igrali niti Svjetsku ligu, pripremaju se isključivo za EP i OI, a gotovo svaki od prvih 13 može zabiti iz svlačionice. Legendarni Tamas Kasas, potom Varge, čak trojica uključujući mladog Denesa, tu su i jaki centri Kis i Molnar, sve u svemu urnebesno jaka momčad koja voli samo zlato. Sve ostalo za ovu je momčad neuspjeh.

Španjolska

Skupina A

Hrvatska
Španjolska
Mađarska
Crna Gora
Grčka
Slovačka

Domaćini, koji su nam ostali dužni još zbog finala Atlante '96. kada su nas odgurnuli od olimpijskog zlata. Samim time što se igra na njihovom terenu već ulaze među kandidate za prvaka, jer će sigurno imati bar odluku, dvije na svojoj strani. Bit će iznimno motivirani pred vlastitom publikom, još ih drži i treće mjesto s SP-a u Melbourneu, a za potpuni dojam i veliku šansu tu su i sjajni znalci poput Guillerma Moline, Perronea te centra Ivana Pereza koji ipak, sa 37 godina na leđima više nije u nekadašnjoj formi. Mogu iznenaditi, no glavna snaga im je ipak domaći bazen.

Crna Gora

Prvo veliko natjecanje za južne susjede koji će sigurno biti maksimalno napaljeni i željni dokazivanja, a također spadaju u grupu onih koji pucaju na sami vrh. Dosta su mlada reprezentacija, ali imaju strašnu kvalitetu i u biti nitko ne zna koliko mogu. Centar Zloković je svjetska klasa, jedan od najboljih na toj poziciji, a ističu se još i Aleksandar Ivović, Nikola i Mlađan Janović, bek Gojković, a sve to fino je uglazbio odličan trener Petar Porobić koji se nakon 11 godina provedenih u Herceg Novom zaputio u ruski Šturm. Veliki su upitnik i vrlo lako bi mogli postati najugodnije iznenađenje prvenstva.

Slovačka

Simpatična reprezentacija, ali na njihovu žalost ništa više od toga. Tu su jednostavno da popune broj i izbore pokoju časnu pobjedu. Sam plasman na prvenstvo za njih je već solidan uspjeh, iako u momčadi imaju vrlo dobrih igrača poput sada već bivšeg Jugaša Jozefa Hrošika, potom Zatoviča koji je također igrao na našim prostorima te Karola Bača. Vodi ih naš čovjek, Mile Nakić, a svaka pobjeda u skupini bila bi ravna čudu.

Grčka

Nisu u prvom krugu favorita, ali ako im se poklope sjajna forma i malo sreće mogli bi zagorčati nekome život. I vjerojatno ništa više od toga. Odlaskom sjajnog centra , prve zvijezde momčadi postala su Olympiakosova braća Christos i Georgios Afroudakis koji vuku ovu momčad. Imaju i dobre vratare, no teško da se mogu uključiti u borbu za medalje.

Skupina B

Srbija

Svi planovi, nadanja i želje srpske reprezentacije pali su u drugi plan nakon stravične nesreće njihovog kapetana Danila Ikodinovića koji još uvijek nije 100% izvan životne opasnosti. Uzdrmani ovom tragedijom, Srbi su odlučili igrati na EP-u za "Daču", a sudeći po kvaliteti skupine gotovo sigurno će osvojiti prvo mjesto i izravan plasman u polufinale. Aktualni prvaci traže svoju četvrtu uzastopnu titulu, a predvodit će ih kao i uvijek, najbolji svjetski bek Vlado Vujasinović. No, koga god izabereš, spada u samu vaterpolsku kremu. Vratar Šefik, mladi Filipović, pa Udovičić, bombarder Šapić. Ne znaš tko će ti prije zabiti. Složeni su u stravičnu mašineriju i pod palicom Dejana Udovičića spremni su za velike stvari.

Italija

Skupina B

Srbija
Njemačka
Italija
Rumunjska
Rusija
Makedonija

U posljednje vrijeme, nakon svakog prvenstva, lako se može čuti Talijane kako kukaju za Ratkom Rudićem i zlatnim vremenima talijanskog vaterpola. No, otkad ih je Ratko napustio Talijani se traže. Ni ovaj put nisu u prvom krugu favorita. Pali su u srednju klasu i teško će dalje od četvrtfinala. Najveća snaga im je golman Tempesti, ali ostalo ne funkcionira kako bi trebalo. Centri Calcaterra i Bencivenga nisu loši, Mistrangelo zna zabiti, baš kao i Felugo ali premalo je to u odnosu na najjače ekipe. Čini se kako će se Ratku štucati i nakon ovog natjecanja.

Rusija

Zbornaja komanda postala je srednja žalost. Od nekadašnjeg vaterpolskog diva postali su tek statistika u tuđim pobjedama. Gomilanje stranaca uništilo im je mladu bazu igrača, baš kao i Talijanima te se ovaj sport srozao na niske grane u majčici Rusiji. Još su nekako i držali glavu iznad vode dok je igrao i Čomakidze, ali njegovim umirovljenjem i Rusi su potonuli na dno. Garbuzov se trudi, nešto i zabija u posljednje vrijeme, ali daleko je to od ozbiljne reprezentacije. Dalje od četvrtfinala ne mogu nikako.

Njemačka

Nijemci već godinama traže nekakav uspjeh, ali više od solidne reprezentacije sigurno nisu. Na vratima se sa 40 godina još drži stari lisac Tchigir, imaju vrlo dobrog centra Schertwitisa, a u napadu udaraju bez srama Savić, Politze i Nossek, ovaj posljednji u kombinacijama je i za prelazak u Mladost. Čvrsti su, imaju dobre šutere, no također spadaju u nekakvu drugu ligu eurospkog vaterpola i neće čupati kosu od jada ako ne osvoje medalju.

Rumunjska

Apsolutno razočaranje prošlog SP-a, a novi udarac im je i neodlazak na Olimpijske igre. Rumunji su se stoga koncentrirali samo na ovo EP, a centri Radu i Dunca su imuz Iosepa glavna snaga. Nepredvidljivi su, imaju strašne skokove u igri i mogu izgubiti od bilo koga ako ih taj dan ne krene. No, kvalitetu za četvrtfinale imaju, pitanje je hoće li se posložiti u glavama i odigrati kako znaju.

Makedonija

I na kraju još jedan debitant na Prvenstvu. Već sam dolazak ovdje, nakon što su u kvalifikacijskoj grupi iza sebe ostavili Nizozemsku i Bjelorusiju, za njih je ravan zlatu. Makedonci su pokupili sve što su mogli iz regije. U momčadi se tako nalaze trojica Hrvata (vratar Perčinić, Brkić, Benić), Srbi, Crnogorci, a jedini Makedonac je Popovski i on je naravno - kapetan. Makedonija je ovdje došla samo skupljati iskustvo i popularizirati sport u svojoj zemlji, a svaki otrgnuti bod proslavit će se kao titula.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!