Košarka

Grci dobri, mi zabrinuti

Branimir Korać • srijeda, 09.07.2008.
Grci dobri, mi zabrinuti
Foto: Bruno Blumenschein

Hrvatska košarkaška reprezentacija nakon skromne igre s Brazila, ponudila je slično izdanje i protiv Grčke. Na trenutke naša igra izgledala je vrlo loše da bi dolazili usponi i svijetli trenuci, no previše je ipak bilo tih loših razdoblja da bi se mogli ravnopravno nositi s dobrim Grcima...

Acropolis Cup, treće kolo

Grčka - Hrvatska 77:64 (19:18, 40:32, 61:46)

Grčka: Theo Papaloukas (5 asistencija), Giannis Bouroussis (6, 8 skokova), Nikos Zisis (13), Vassilis Spanoulis (12), Panagiotis Vassilopoulos (2), Antonis Fotsis (10, 5 skokova), Andreas Gliniadakis (9), Kostas Tsartsaris (2), Dimitris Diamantidis (14), Dimitris Tsaldaris (2), Giannis Kalabokis, Giorgos Printezis (7).

Hrvatska: Roko Leni Ukić (10), Davor Kus, Marko Popović (7, 9 asistencija), Marin Rozić (7, 5 skokova), Marko Tomas (7), Krešimir Lončar (4), Sandro Nicević (6), Damir Markota (11), Marko Banić (6, 6 skokova), Dalibor Bagarić, Stanko Barać (6), Branimir Longin.

Slobodna bacanja: Grčka 15/25, Hrvatska 5/9

Šut za dva: Grčka 22/37, Hrvatska 22/41

Šut za tri: Grčka 6/20, Hrvatska 5/18

Prekršaji: Grčka 16, Hrvatska 24

Skok (obrana+napad): Grčka 23+14, Hrvatska 20+12

Asistencije: Grčka 14, Hrvatska 17

Izgubljene lopte: Grčka 14, Hrvatska 18

Osvojene lopte: Grčka 9, Hrvatska 9

Blokade: Grčka 2, Hrvatska 2

Jasmin Repeša nakon Acropolis Cupa ne može biti zadovoljan. Hrvatska nije igrala dobra, upisala je dva uvjerljiva poraza i očito je kako treba još puno raditi ako se misli probiti na Olimpijske igre. Isto tako očito je kako je ovoj reprezentaciji nasušno potreban Zoran Planinić za kojeg se nadamo kako će biti spreman za naporne kvalifikacije.

Protiv domaćina Grka očekivala se teška utakmica. Repeša je na parket poslao petorku u kojoj se našao i oporavljeni Stanko Barać i ta petorka s njim, Kusom, Popovićem, Rozićem i Banićem dobro je reagirala u početku susreta. Hrvatska je dobro krenula, povela 9:3, no do kraja prve četvrtine Grci su se vratili i preuzeli vodstvo.

Do sredine druge četvrtine Grčka je počela stvarati prednost, a u posljednjih pet minuta nezadrživ je bio Spanoulis koji je Grke odveo na najviših 38:28. Ubacio je tricu, pa slobodna bacanja i na kraju ukrao loptu Kusu i položio za najvišu prednost. U završnici poluvremena mogla je Hrvatska i dodatno smanjiti zaostatak, ali Nicević sa zvukom sirene ne pogađa šut iz okreta i Grci na poluvrijeme odlaze s prednosti 40:32.

U prvom dijelu u našem sastavu bolji od ostalih bili su Markota koji je bio najefikasniji s devet poena te Popović sa sedam poena i pet asistencija.

Očekivalo se da u drugo poluvrijeme Hrvatska uđe bolje i koncentriranije, no drugi dio bio je puno lošiji od prvog. Kao po nekom pravilu, Hrvatska bi odigrala dva dobra napada s brzim protokom lopte i izrađenim šutom, a onda bi sve to prosula s dva loša napada i prodanim loptama.

Posljednji put naša reprezentacija bila je ispod granice deset poena zaostatka na startu drugog poluvremena kada je Ukić ubacio tricu za 47:38 nakon čega slijedi grčka serija. Vassilopoulos, Zisis i Diamantidis rade seriju za 54:38, a prednost je mogla biti i izraženija da Zisis nije promašio dva od tri bacanja nakon prekršaja Tomasa na trici.

Do kraja susreta sve se svodilo na grčke i bjegove i hrvatske povratke na 10-12 poena zaostatka. Granica od deset poena nije se mogla nikako prijeći iako je bilo dovoljno prilika za to. Na ulasku u zadnju minutu Grci su imali najviših 77:60, no Ukić i Lončar smanjuju za konačnih 77:64.

Predstava Hrvatske koja nikako nije ulila povjerenje. Obrambeno to još dobro izgleda, Grci su natjerani u niz situacija u probleme i očito je da tu ne bi trebalo biti previše problema, posebice kada su oni najbolji na parketu. No napad je veliki problem. Puno previše izgubljenih lopti, posebice se neraspoloženima čine svi igrači iz vanjske linije koji lako postaju bezidejni i onda donose krive odluke. Planinić je čovjek koji to može promijeniti, samo pitanje je koliko. Trenirao normalno nije jako dugo, a utakmice će biti naporne. U ovom trenutku ne izgleda dobro...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!