Automoto

Svjetski prvak tri od tri

Maja Giljanović • nedjelja, 13.07.2008.
Svjetski prvak tri od tri
Foto: EPA

Treću uzastopnu pobjedu nakon tri uzastopna polea ostvario je na VN Njemačke u Sachsenringu aktualni svjetski prvak Casey Stoner...

Veličanstveni je niz započet u britanskom Doningtonu, a nastavljen u nizozemskom Assenu, 22-godišnji Australac nastavio na kišom natopljenoj stazi u Sachsenringu u uvjetima u kojima se snašao u najboljoj maniri prvaka koji i jest - sva je tri dana, slobodne treninge i kvalifikacije, naime, Stoner odradio vrhunski čime je zasigurno utjerao strah u kosti vodećeg dvojca u ukupnom poretku MotoGP-ja Valentina Rossija i Danija Pedrose.

Pedrosa je inače briljantno krenuo s grida, preuzeo vodstvo s cijelom sekundom i pol prednosti nakon prvog kruga samo da bi u šestom krugu izletio - Španjolac je uletio u lokvu, odsklizao sa staze u šljunak i pukom srećom prošao, čini se, sa samo manjim oderotinama zgloba i gležnja koje ga ne bi smjele spriječiti u nastupu u Laguna Seci sljedećeg tjedna. Unatoč gotovo osam sekundi prednosti nad u tom trenutku Stonerom na drugom mjestu, u kobnom je i zloglasnom prvom zavoju izgubio kontrolu i po prvi put ove sezone nije završio utrku.

Stoner je 23 sljedeća kruga odvezao solo, ubilježio treći uzastopni trijumf i novom lideru Rossiju se približio na 20 bodova. Rossi na Yamahi je, naime, akumulirao ih 187, Pedrosa ih na Hondi ima 171, a Stoner na Ducatiju 167.

Sedmerostruki je svjetski prvak Rossi s druge strane osvojio drugo mjesto i to kao sedmi na startu, a Chris Vermeulen se na trećem mjestu domogao svog prvog podija u 2008.

Alex de Angelis je, pak, na četvrtom mjestu izjednačio svoj najbolji rezultat u karijeri u najjačoj klasi, a prvu petoricu je zaokužio po četvrtu utrku u nizu Andrea Dovizioso. Utrku nisu završili još ni Colin Edwards (10.), Marco Melandri (21.) te Jorge Lorenzo (28. krug).

Marco Simoncelli (Gilera) odnio je pobjedu i preuzeo vodstvo do 250 kubika od Mike Kallija - Finac je osvojio četvrto mjesto, a Mike di Meglio (Derbi) je bio najbrži do 125 ccm i podebljao vodstvo pred Simoneom Corsijem (peti) na 30 bodova.

Slijedi Velika nagrada SAD-a u Laguna Seci i to odmah za sedam dana.

VN Njemačke:
1.STONER (Australija, Ducati) 47:30.057
2.ROSSI (Italija, Fiat Yamaha) + 3.708
3.VERMEULEN (Australija, Suzuki) + 14.002
4.DE ANGELIS (San Marino, Honda Gresini) + 14.124
5.DOVIZIOSO (Italija, Team Scot) + 42.022
6.GUINTOLI (Francuska, Alice Team) + 46.648
7.CAPIROSSI (Italija,Suzuki) + 1'04.483
8.DE PUNIET (Francuska, LCR Honda) + 1'04.588
9.NAKANO (Japan, Honda Gresini) + 1'16.773
10.WEST (Australija, Kawasaki) + 1'29.275
11.TOSELAND (Velika Britanija, Tech 3 Yamaha) 1 krug
12.ELIAS (Španjolska, Alice Team) 1 krug
13.HAYDEN (SAD, Repsol Honda) 2 kruga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!