Tenis

Čilić ukrotio Roddicka!

Vedran Babić • četvrtak, 24.07.2008.
Čilić ukrotio Roddicka!
Foto: Sandro Donda

Predivna kanadska priča Marina Čilića se nastavlja. U dvoboju trećeg kola Toronta Čila je u tri seta identičnog rezultata, 6:4, 4:6 i 6:4, nakon skoro dva sata igre porazio šestog tenisača svijeta, Andyja Roddicka, i tako izborio četvrtfinalni okršaj sa Gillesom Simonom...

Marin Čilić nastupa na svom prvom Mastersu u Kanadi, a već sada je ostavio duboki trag. Ranije je izbacio Dlouhyja i Robreda, no trijumf protiv osvajača ovog turnira iz 2003., te bivšeg broj jedan na svijetu iz iste godine, ugodno je iznenadio nas, ali vjerojatno i cijeli svijet.

Marinova je pobjeda, međutim, sasvim zaslužena. Kvalitetnije je otvorio meč i u trećem gemu došao do breaka, kojeg Roddick prvom prilikom odmah vraća. Ipak, Amerikančeva nesigurna igra iza servisa odražava se u obliku novog obrata u sedmom gemu. Čilić je nakon toga bez poteškoća odservirao za prvi set.

Vezane vijesti

Roddick gubi servis i na početku drugog seta, nakon čega razbija reket i postaje sve nervozniji. Čilić vrhunski vraća munjevite Roddickove servise koji su nerijetko prelazili čak i 220 km/h, te kod vodstva 3:1 ima dvije vezane lopte za dvostruki break. Na prvoj Marin nije mogao ništa, ali je zato na drugoj mogao i morao, no prilika je ipak ostala propuštena. Tada naš tenisač upada u veliku krizu, zbog koje je od idućih pet gemova osvojio samo jedan i prokockao set.

Početni gemovi trećeg seta su preslika drugog. Čilić ponovno pronalazi agresivnu i odlučnu igru te brzo prelazi u vodstvo od 2:0, da bi nakon toga u maniri najvećeg teniskog rutinera bez suočavanja s break loptom, zaključio meč forhend winnerom.

Marin je u meču pokazao zavidne udarce s obje strane, ali i uvijek prisutne oscilacije u igri, koje su danas, doduše, ipak pale u sjenu njegove briljantne igre. Servis nije bio na tako visokoj razini (50 %), ali postotak osvojenih poena iza njega zato jest (73 %). Roddick je imao, pak, 68 posto ubačaja prvog servisa i 13 asova, ali to mu nije previše pomoglo jer je Čilić fantastično krotio većinu njegovih servisa. To je kod Amerikanca stvaralo dodatnu nervozu zbog koje je ponekad nekontrolirano griješio.

Čilićeva pobjeda nad Roddickom donosi mu sveukupno 125 bodova, što bi u prijevodu značilo da će se, ukoliko izgubi sutrašnji meč četvrtfinala od Francuza Gillesa Simona, Marin od ponedjeljka naći među 35 tenisača svijeta, a eventualnom pobjedom gotovo sigurno bi ušao među 30.

Ispadanjem Rogera Federera, svaki tenisač u gornjoj polovici ždrijeba ima se pravo nadati prolasku u finale. Među njima je i sasvim zasluženo naš Marin, a kamo sreće da ga u nedjelju vidimo u finalu...

ATP Masters Series Toronto, osmina finala, 24. 7.: Marin Čilić (Hrvatska) - Andy Roddick (SAD, 6) 6:4, 4:6, 6:4, Simon (Francuska) – Acasuso (Argentina) 6:3, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!