Tenis

64 pogreške Čilića - puno previše

Maja Giljanović • petak, 25.07.2008.
64 pogreške Čilića - puno previše
Foto: Sandro Donda

Ni treća u četvrtfinalu 2.615.000$ vrijednog Mastersa u Torontu za Marina Čilića protiv Gillesa Simona nije bila sreća...

19-godišnji je hrvatski Davis Cup reprezentativac, naime, protiv četiri godine starijeg Francuza dosad igrao dvaput i oba puta - lani u Umagu (7:5, 2:6, 6:3) te Wimbledonu (3:6, 7:5, 6:4, 4:6, 6:3) - izgubio.

S obzirom, međutim, da je Čilić u drugom kolu odnosno osmini finala stigao do svojih prvih pobjeda i nad Robredom i nad Roddickom, nadali smo se drugačijem raspletu, ali na koncu je nakon dva sata i 20 minuta igre potpisao i treći poraz.

22. igraču svijeta (Simonov ranking karijere) meč protiv Marina bio je deveti uzastopni jer 23-godišnjak je prošlog tjedna osvojio svoj drugi ovosezonski i četvrti ukupno naslov u karijeri - Indianapolis (Tursunov), a da je umoran izjavio je jučer nakon pobjede u osmini finala nad Acasusom.

Zamor materijala ne čudi jer je primjerice u drugom kolu ovdje u tri seta zaustavio i Rogera Federera. Čilić s druge strane - ove sezone polufinalist Nottinghama i Chennaija te četvrtfinalist Münchena i Gstaada - ostvario je samim prolazom u četvrtfinale najbolji rezultat na turnirima iz Masters serije i osigurao od sljedećeg ponedjeljka ranking karijere - trenutno 44., a u siječnju 39., akumulirao je dovoljno bodova za plasman oko 35. mjesta.

U prvom je setu Međugorac briljirao: unatoč samo 47% ubačaja prvog servisa, izludio je Simona drugim - osvojio je, naime, 80% poena nakon drugog servisa. Break odluke je napravio u drugom gemu, a ključnom za set se pokazala četvrta igra u kojoj je spasio tri lopte za re-break i to pokazavši sav repertoar udaraca - winner bekendom, winner forhendom i as-servisom.

Simon je priliku vratiti se u egal imao i na 5:3, ali je nakon Francuzove briljantne passing dijagonale, Čilić asom izborio deuce i potom nakon 40 minuta igre pospremio prvi set s 6:3 u džep.

U drugom setu, međutim, pad na svim poljima: osvojio je samo 43% poena nakon drugog servisa, 14 je winnera (Simon samo četiri) poništio ničim izazvan izbacivši 27 lopti u aut (Francuz dvostruko manje) i dvaput izgubio svoj servis - u 12 minuta dugom drugom gemu te servirajući za ostanak u setu kod 5:2.

Četvrtim uzastopnim gemom Simon u treći set ulazi s 2:0 - Marin ga nastavlja darivati - spasio je, naime, 15:40 samo da bi 53. neprisiljenom pogreškom ponudio Simonu ukupno 12. break-loptu u meču koju ovaj objeručke prihvaća, a u cijelom je setu izgubio samo šest poena na svom servisu i Marinu nijednom nije dao priliku ni pomisliti na eventualno vraćanje breaka.

U polufinalu ga, pak, čeka ili sedmi nositelj James Blake ili Nicolas Kiefer - nijednom se protiv obojice dosad nije susretao.

Toronto, četvrtfinale:
ČILIĆ (Hrvatska) - Simon (Francuska) 6:3, 2:6, 3:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!