Ostali sportovi

Sastre nakon 3559.5km

Maja Giljanović • nedjelja, 27.07.2008.
Sastre nakon 3559.5km
Foto: EPA

Tri tjedna nakon starta 95. izdanje Tour de Francea osvojio je 33-godišnji Carlos Sastre i to kao treći Španjolac u nizu nakon Oscara Pereira 2006. i Alberta Contadora lani...

Sastre je u 21. etapu ušao s minutom prednosti nad još jednu godinu uzastopce drugoplasiranim Cadelom Evansom i njegov je trijumf većinu razgalio - junački je, naime, osvojio Alpe d'Huez - manjina, pak, smatra njegovu pobjedu pljuskom u lice organizatora koji su Astani i Albertu Contadoru zatvorili vrata obrane lanjskog naslova.

U svakom slučaju novi španjolski trijumf - ima li im kraja nakon Roland Garrosa i osobito Wimbledona Rafaela Nadala te krune na Euru poslije 40 godina - posve je zaslužen. Sastre u svom slavlju nije zaboravio odati dužno poštovanje momčadskim kolegama iz CSC-a: "Timska je ovo pobjeda. Da se braća Schleck nisu žrtvovala u moju korist, nema te sile da bih ostvario svoj san snova i danas uživao u najljepšem danu života".

Evans je naprotiv ostao nasukan u Silence Lottu (Wim Vansevenant je primjerice osvojio posljednje 145. mjesto) - želi li postati prvi Australac u povijesti pobjednik Toura ne gine mu nego promijeniti tim - prije Sastrea važnost vodonoša na najbolji su mogući način demonstrirali peterostruki uzastopni pobjednik Lance Armstrong i njegov US postal odnosno Discovery.

Sastre - dosad najbolji treći 2006., a na debiju 2001. npr. 20. - u svom je osmom Touru zadnju 143 kilometara dugačku etapu od Etampsa do Champs Elyseesa odradio rutinski osvojivši 62. mjesto s petnaestak sekundi zaostatka za pobjednikom, a taj je Gerd Steegmans.

Belgijanac je u zadnji tren zasladio Tour Quickstepa i ciljem na Elizejskim poljanama projurio prvi ispred Geralda Cioleka na drugom i Oscara Frierea na trećem mjestu. Evans je, pak, osvojio 24. mjesto.

CSC je osvojio prvo mjesto i u ukupnom poretku momčadi, a njihov je Andy Schleck osvojio bijelu majicu za najboljeg mladog vozača (88.04.24). Zelena, pak, sprinterska ide Španjolcu Freireu (270 bodova), a točkasta penjačka Austrijancu i trećeplasiranom u ukupnom poretku Bernhardu Kohlu (128 bodova).

Tour, 21. etapa:
1.Steegmans (Belgija, Quickstep) 3.51.38
2.Ciolek (Njemačka, Team Columbia) 0
3.Freire (Španjolska, Rabobank) 0
4.McEwen (Australija, Silence Lotto) 0
5.Hushovd (Norveška, Credit Agricole) 0
...

Ukupni poredak:
1.SASTRE (Španjolska, CSC) 87.52.52
2.Evans (Australija, Silence Lotto) +0.58
3.Kohl (Austrija, Gerolsteiner) +1.13
4.Menčov (Rusija, Rabobank) +2.10
5.Vande Velde (SAD, Garmin Chipotle) +3.03
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!