Nogomet

"Moralesu treba vremena"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • četvrtak, 31.07.2008.
"Moralesu treba vremena"
Foto: Nikola Movrić

Dinamov trener Branko Ivanković analizirao je s novinarima još jednom dvoboj s Domžalama koji je Dinamo dobio s naizgled lakih 3:0. Profesor priznaje da je zadovoljan i rezultatom i igrom, ali i da ima prostora za napredak...

Dinamov strateg na početku presice prvo je analizirao zdravstveno stanje momčadi nakon teške i borbene utakmice protiv Domžala: "Badelj je morao na infuziju jer je imao temperaturu preko 38, no vjerujem da će sve biti u redu do Intera. Probleme imaju Mandžukić (koljeno i kuk) i Tadić (kvadriceps), a neki igrači kao Drpić su natučeni. Balaban je danas trčkarao s ostalim igračima u šumi i bit će spreman možda već za nedjelju, ako ne - onda poslije toga. To su sve skupa posljedice zamora po teškom terenu i naravno da su posljedice malo žešće."

Nakon prospavane noći, kakav je Profesorov pogled na utakmicu? "Ja sam jako zadovoljan tom utakmicom, prije svega rezultatom i činjenicom da nismo dobili gol jer smo igrali čvrstu utakmicu. Mene posebno raduje što nismo imali padova. Naravno, protivnik koji je bio motiviran je stvorio neke prilike, no čak i stative nisu bile neke posebne prilike nego su više bile gužve nego izražene situacije. Sve u svemu, utakmica s kojom sam apsolutno zadovoljan."

Ipak, mjesta za napredak ima: "Ima još dosta mjesta za pomak prema gore, recimo Hrgović je tek 10 dana s nama i bit će bolji, no već je sada donio sigurnost na lijevoj strani, Badelj je ogroman potencijal, Sammir sada pruža ono što mi od njega očekujemo, odlično su igrali Mandžukić i Tadić gdje su osim stalne opasnosti, bili i prvi blok naše obrane. Posebno bih pohvalio naše stopere koji su pokazali kako su zaista moćni."

Pobjeda je, jasno, najvažnija: "Važna je uvijek pobjeda koja je uvjerljiva i zaslužena. Mi smo rekli da idemo na pobjedu i to je najbitnije - ponekad se desi s više razlike, ponekad s manje - no pobjeda je najbitnija."

Sve u Dinamu veseli odlična igra Sammira koji je izborio i zabio jedanaesterac te asistirao Tadiću za treći gol: "Sammir je došao u Dinamo prije godinu i pol i već je prošlu jesen igrao dobro. On bi nama trebao biti od velikog značaja i on je na najboljem putu da bude ono što mi od njega očekujemo. Ja njega ne bih niti stavio u igru da me radom na treningu nije uvjerio kako može odigrati dobro i ono što od njega tražim."

Je li Sammirov napredak plod motivacije zbog dolaska Moralesa? "Ne bih rekao da ga je Morales motivirao, ali on je svjestan da je vrijeme da se etablira kao pravi igrač. On je igrač kojem treba vremena da se osvježi nakon napornih priprema, a mi ćemo kroz ovih šest mjeseci njega što više dignuti s time da ostane njegova moć u duelu jedan na jedan. Naš je zadatak sačuvati njegovu individualnu kvalitetu, ali u sklopu momčadske igre."

Ivanković priznaje da sada u klubu već mogu razmišljati o trećem pretkolu: "Čudo bi se moralo desiti da ne prođemo i ja sam prvi taj koji respektira svakog protivnika, ali ne bih htio raditi račun bez krčmara. Vidjet ćemo što će ždrijeb donijeti pa ćemo onda moći reći više."

Ipak, ima li trener svoje favorite? "Vidite i sami neke rezultate, Anderlechta i Rangersa gdje se vidi da nije baš tako lako pobijediti. Puno manjih sredina dolazi u ravnopravnost s boljim klubovima, sve su to vrlo ozbiljne momčadi koje se s pravom nadaju dobrom rezultatu te to čini nogomet interesantnim i popularnim."

Ivanković se nada i uspjesima drugih hrvatskih predstavnika: "Nadam se da će danas Hajduk i slaven pobijediti i proći dalje te tako još poboljšati koeficijent."

Ivanković nije htio previše ulaziti u priču o navijačima: "Igrači su dali izjave. Vjerojatno su revoltirani jer se puno navijalo protiv njih, no to ćete pitati igrače. Mi tu postojimo zbog navijača i naša je želja da budemo jedinstveni i da svima Dinamo bude na prvom mjestu."

Dinamo je sjajno igrao protiv Werdera lani, može li uspon forme i ove sezone biti sličan: "Ja očekujem da ćemo biti u još boljem stanju nego sada. Mi smo u veznom redu izgubili tri reprezentativca i to nije lako nadoknaditi. Mi smo još u fazi uigravanja i, u svakom slučaju, tu bi se mogao pojaviti problem. Sad imamo potpuno nove igrače - Badelj je igrao treću ligu, a sada je praktično prvotimac. Normalno da će imati oscilacije, no mi to očekujemo jer bez toga - ne može postati pravi igrač."

Zabrinjava li Ivankovića forma Moralesa koji bi morao biti pojačanje: "On je doveden kao pojačanje i ja ga tako tretiram. njemu je potrebno vrijeme i svi kažu da je potrebo šest - osam, maksimalno deset mjeseci za adaptaciju i ja sam svjestan da ovaj način igre, s puno duela i agresivnosti je njemu nov te treba vremena za prilagodbu. On će vjerojatno već u nedjelju započeti utakmicu. Očekivao sam ratničku utakmicu u Domžalama i tako sam postavio momčad."

Svoj prvi gol u dresu Tottenhama postigao je Luka Modrić, što je razveselilo sve u klubu: "Ja sam prije godinu dana rekao da on spada u pet najboljih veznih igrača na svijetu i tada su me njemački novinari čudno gledali. On spada u sam vrh veznih igrača i očekujem od njega da svoje sjajne igre nastavi u Engleskoj. Uz sve svoje kvalitete što je pokazivao u Dinamu, on je i realizator i strijelac. Ja vjerujem u njega i mislim da će on biti pravo otkriće. Ponosan sam što je on izrastao u Dinamu i otišao iz Dinama u vrhunski klub. Svi koji smo radili s njim možemo biti ponosni na njega, ali i na sebe , i to je znak da se u Hrvatskoj ne radi baš tako loše kako se želi prikazati. Dinamo apsolutno ima puno razloga za ponos i zadovoljstvo."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!