Nogomet

Novac donio sreću

Vedran Attias • petak, 01.08.2008.
Novac donio sreću

Klub iz glavnog grada regije Doneck, u SSSR-u nije bio niti blizu današnjoj razini. Raspodom države i nastankom Ukrajine, na čelo kluba dolazi Rinat Akhmetov te s njime i renesansa kluba...

Klub je osnovan, ne tako davne, 1936., no sve do raspada SSSR-a nisu bilježili veće uspjehe. U bivšoj su državi osvojili četiri Kupa i jedan Superkup, no kada je Ukrajina postala samostalna - počeli su bilježiti uspjehe. Velikom dijelom za te uspjehe zaslužan je vrlo ambiciozni predsjednik Rinat Akhmetov.

Akhmetov spada u 50 najbogatijih ljudi na svijetu i u sam vrh bogataša Europe tako da mu novac - ne predstavlja apsolutno nikakav problem. S njegovom potporom, Šahtar je osvojio četiri prvenstva Ukrajine, a čak su devet puta zauzeli drugo mjesto.

Momčad iz Donecka osvojila je i šest kupova. Trener momčadi je Mircea Lucescu koji je 2004. na toj poziciji zamijenio Bernda Schustera, sadašnjeg trenera Reala. Lucescu, koji je u karijeri trenirao Inter, Galatasaray i Besiktas, osvojio je tri naslova prvaka otkako je došao u ovaj klub te tako zadovoljio visoke ambicije zahtjevnog predsjednika. Šahtar igra na novom stadionu koji prima 50 tisuća gledatelja te ima pet zvjezdica.

Kapetan momčadi je naš Darijo Srna koji je nebrojeno puta pričao o tome kako mu je u Ukrajini lijepo jer mu zaista ništa ne nedostaje. Iako se nekoliko klubova iz Europe raspitivalo za Srnine usluge, predsjednik Akhmetov samo je svaku odbio te Srni još malo "podebljao" ugovor. Ostatak momčadi im se sastoji od čak šest Brazilaca i većinom Ukrajinaca.

Minus im je odlazak Talijana Lucarellija koji je zabio tri od ukupnih šest golova koliko su zabili prošle godine u Ligi prvaka. Naš Srna im je (po)najbolji igrač, a Dinamo će morati posebno paziti na čak pet Brazilaca koji čine napadački dio momčadi - Fernandinho, Brandao, Ilsinho, Jadson i William. U obrani je čvrsti Srbin Duljaj, dok lijevom stranom "ordinira" Rumunj Rat.

Veliku opasnost Modrima će donijeti Marcelo Moreno Martins, 21 - godišnji mladić koji je ove sezone stigao u Doneck iz Cruzeira za devet milijuna eura. Napadač je u brazilskoj ligi zabio 43 gola u 68 nastupa, a za Boliviju ima šest nastupa i tri gola.

Prošle su sezone bez problema u drugom pretkolu izbacili armenski Pjunik (2:1, 2:0), dok su u trećem izbacili ambiciozni Red Bull Salzburg ukupnim rezultatom 3:2, ali uz dosta sreće. Naime, Red Bull je dobio prvu utakmicu 1:0 i u Donecku vodio već nakon pet minuta igre, no Lucarelli vrlo brzo zabija za 1:1. Sve do 80. minute nije bilo golova, a onda Šahtar zabija s bijele točke, da bi Brandao golom u 87. minuti donio Ligu prvaka.

U Ligi prvaka su igrali u skupini D s Milanom, Celticom i Benficom te upisali dvije pobjede - Celtic doma 2:0 i Benfica u gostima 1:0, no i četiri poraza te tako zauzeli zadnje mjesto sa šest bodova.

Šahtar je definitivno veliki klub koji, unatoč neograničenom budžetu, ne može napraviti pravi iskorak u Europi. Dinamo je mogao proći i bolje u ždrijebu, no definitivno i gore. Ukrajinci jesu dobra momčad, no ne i neprolazna kakvih je bilo u ždrijebu. Ipak, Dinamo će sigurno biti teško, ali ako se želi igrati najelitnije europsko natjecanje - mora se izbaciti neku ovakvu momčad. Šahtar sigurno nije neprolazan...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!