Nogomet

Jaki na riječima, slabi na djelima

Antonija Pavlić • petak, 01.08.2008.
Jaki na riječima, slabi na djelima
Foto: Sandro Donda

Aris Thessaloniki osnovan je od strane 12 mladih prijatelja u kafiću u Solunu 25. ožujka 1914. godine. Klub je nazvan po bogu rata, dijelom zbog toga jer je samo godinu prije završen "balkanski rat" u Solunu te je novom klubu trebala sva pomoć u "ratovanju" s ostalim klubovima, a dijelom i zbog grčke mitologije gdje je Aris ratovao protiv Herkula, istoimenog kluba također iz Soluna, inače velikog rivala.

Klub je vrlo brzo stekao mnogo pristaša pa su unutar njega osnovane i druge sportske sekcije. Ona košarkaša, postigla je povijesni rezultat kao prvi klub koji je osvojio Grčku ligu. Sam nadimak kluba (Theos tou polemou), točnije Bogovi rata, ne odražava pravo stanje stvari, jer se od kluba očekivalo mnogo više. U 94 godine dugoj povijesti osvojio je samo 3 nacionalna prvenstva, sve u tridesetim i četrdesetim godinama prošlog stoljeća (1928., 1932, i 1946). Tome su pridodali i jedan kup 1970. godine dok su sedam puta gubili u finalu. Tri su puta bili viceprvaci države, a prošle su godine zauzeli četvrto mjesto.

Nekad slavni i veoma popularni klub dvaput je nastupao i u drugoj grčkoj ligi, uglavnom zbog loše logistike i vođenja kluba, no odmah se u sljedećem pokušaju vratio u elitno društvo grčkog nogometa. Unatoč lošim rezultatima u prvenstvu, uspjeli su se plasirati u Kup Uefa gdje već godinama igraju i pokazuju dobru formu i motiviranost. Prošlu sezonu Uefinog kupa završili su u natjecanjima po skupinama. Kvalificirali su se preko španjolske Real Zaragoze ali u grupnoj fazi nisu imali sreće s minhenskim Bayernom, portugalskom Bragom, engleskim Bolton Wanderersima i beogradskom Crvenom Zvezdom.

U prosincu 2006. klub se odlučio na neuobičajen korak, koji je ranije poduzeo i španjolski gigant Barcelona. Osnovan je Klub navijača Arisa, a članovi tog kluba obavezni su financijski potpomagati upravi kako bi dobili priliku glasovati u izboru predsjednika i stručnog vodstva ali i sami se kandidirati za preuzimanje te funkcije. Imaju i relativno veliku navijačku skupinu, petu po veličini u Grčkoj.

Najveći rival im je ponajprije gradski suparnik PAOK (oboje su iz Soluna). Aris je na ljestvici ta dva kluba trenutno vodeći po broju osvojenih naslova prvaka (Aris 3 - Paok 1), dok je PAOK vodeći u broju osvojenih kup-natjecanja (4). U međusobnim susretima Aris je uspješniji bio 32 puta, 31 susret je završio bez pobjednika dok je PAOK slavio 27 puta.

Predsjednik kluba je Lambros Skordas, potpredsjednik Nikolaos Vogiatzis, a generalni direktor Georgios Eleftheroudis. Na klupi Zeleno-crnih sjedi 50-godišnji Španjolac Enrique Hernandez. Na amblemu se kluba "odmara" Ares, bog rata, boje kluba su žuta i crna, (u novije vrijeme i svijetlo zelena), koje podsjećaju na vrijeme kada je Solun bio pod vlašću Bizantskog carstva. Domaće utakmice klub igra na Kleanthis Vikelidis stadionu (23.800 mjesta).

U današnjoj momčadi Arisa nijedan igrač kvalitetom ne iskače iznad ostalih. Prošle je godine kao veliko pojačanje doveden Brazilac Siston koji se još nije uspio dolazati, isto kao i Mario Regueiro, Urugvajac koji je u Grčku stigao na posudbu iz Real Murcije. Kapetanska se vrpca izmjenjuje između tri člana: 26-godišnjeg braniča Efthimiosa Koulouherisa (došao iz Olympiacosa), Konstantinosa Nebeglerasa (33) i jedinog Španjolca u toj konkurenciji Sergia Koke (došao iz Sportinga).

Jedini Hrvat koji je nastupao za "Bogove rata" Zagrepčanin je Josip Šimić (30) koji je u Solunu ostao tek jednu sezonu (2001. - 2002).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!