Nogomet

Deportivo - vrlo visoka prepreka

Branimir Korać • petak, 01.08.2008.
Deportivo - vrlo visoka prepreka
Foto: EPA

Španjolski Deportivo, nije moglo teže. Od svih klubova koje je Hajduk mogao izvući, baš je naletio na onog najneugodnijeg. Deportivo je klub bogate tradicije, možda nije one snage s kraja prošlog, a početka ovog stoljeća kada je bio prvak Španjolske, ali u svakom slučaju je visoka klasa...

Klub osnovan 1906. godine najbolje godine doživio je tijekom devedesetih. Ranije su prolazili kroz mnoge turbulencije, ispadali iz Primere, vraćali se, da bi se devedesetih godina uzdigli i počeli igrati važnu ulogu u španjolskom nogometu.

U sezoni 92/93 iznenadili su i borili se za naslov s Barcelonom i Realom gotovo do posljednjeg kola iako su sezonu ranije završili tek kao 17 i s Betisom se borili za ostanak u Primeri. Sljedeće sezone propustili su veliku priliku po prvi put postati prvakom Španjolske. U posljednje kolo ušli su s bodom prednosti ispred Barcelone, na Riazoru su gostili Valenciju i odigrali tek 0:0. Barcelona je s na Nou Campu svladala Sevillu 5:2 i s istim brojem bodova zbog bolje gol razlike uzela naslov. I naredne sezone bili su u igri za naslov, no ovaj put Real je bio prejak i postao je prvakom, a Deportivo je završio kao drugi.

Sve do sezone 99/00 čekali su na trofej. Tada pod vodstvom Javiera Irrurete uzimaju naslov prvaka s pet bodova prednosti nad drugoplasiranom Barcelonom što je ujedno i najveći uspjeh ovog galicijskog kluba.

Ove sezone

Ove sezone odigrali su dva službena susreta i to protiv izraelskog Hapoela iz Bnei Shakhnina u Intertoto kupu i upisali dvije minimalne pobjede.

U Izraelu su slavili 2:1 golovima Lafite i Rikija, a Lotina je izveo sljedeći sastav: Fabri - Manuel Pablo, Juanan, Filipe, Piscu, Alberto Lopo - Sergio, Ángel Lafita, Juan Rodríguez, Juan Carlos Valerón - Riki.

U uzvratu u La Coruni odnijeli su pobjedu 1:0 pogotkom Valerona, a igrali su Fabri - Manuel Pablo, Juanan, Filipe, Adrián López, Alberto Lopo - Ángel Lafita, Juan Rodríguez, Antonio Tomás, Juan Carlos Valerón - Riki.

Irrureta ih je vodio sve do 2005. godine, ali više nisu uspjeli doći do naslova iako su u naredne tri sezone dva puta bili drugoplasirani i jednom trećeplasirani. Prošlu sezonu završili su na devetom mjestu s 52 osvojena boda i jednim porazom više nego što su imali pobjeda.

Igraju na Riazoru, stadionu kapaciteta 35 tisuća gledatelja i vrlo neugodnom gostovanju za sve klubove. Atmosfera je vrlo neugodna po goste, a poticajna za domaćina. Ovo je vjerojatno jedna od posljednjih sezona da igraju na ovom stadionu 1944. godine te više puta preuređivanom. Predsjednik Deportiva već je iznio planove o izgradnji novog stadiona koji bi trebao biti izgrađen najkasnije 2012. godine iako još uvijek s gradom nisu dovršili pregovore o lokaciji što znači da će taj rok gotovo sigurno biti i premašen.

Vodi ih 51-godišnji španjolski stručnjak Miguel Angel Lotina koji je prije Deportiva vodio između ostalih Osasunu, Espanyol, Celtu i Real Sociedad. Jedini veći uspjeh mu je osvajanje Kupa kralja s Espanyolom u sezoni 05/06.

Lotina igra za Španjolce netipičnih 3-6-1 ili u nekim slučajevima 4-5-1, uglavnom forsira igru s jednim napadačem. Što se tiče same momčadi, vrlo su dobro pokriveni. Jedinicu trenutno drži Daniel Aranzubia, a puno očekuju od mladog Agosta Fabrija za kojeg tvrde da će vrlo brzo biti jedan od najboljih španjolskih vratara.

Prva zvijezda momčadi je stoper Fabricio Coloccini aktualni argentinski reprezentativac, ali i igrač na meti velikih klubova te je vrlo vjerojatno kako neće doživjeti utakmice s Hajdukom u dresu Deportiva. Tu su i Portugalac Ze Castro koji je pristigao iz madridskog Atletica gdje se nije uspio probiti u izuzetno jakoj konkurenciji, zatim član još šampionske generacije Manuel Pablo te igrač od kojeg očekuju velike stvari u budućnosti Brazilac Filipe. Treba spomenuti i Pabla Ama i Antonija Barragana, također kvalitetne igrače koji popunjavaju zadnju liniju.

Prvo ime jake vezne linije je Meksikanac Andres Guardado kojeg su prošle sezone doveli za visokih sedam milijuna eura. Veznjak Lafita nakon odrađene posudbe otkupljen je od Zaragoze, a neizostavan član prvih 11 je i Kanađanin Julian de Guzman. Iskusni veznjak Sergio pristigao je iz Espanyola za ogromnih 18 milijuna eura 2002. godine i također je stalni član udarnih 11. Opasan je i veteran Juan Carlos Valeron, svojedobno jedan od najtraženijih španjolskih veznjaka, ali ipak ne onako dobre karijere kako mu se predviđalo.

U napadu su dobili značajna pojačanja iz madridskog Atletica u Misti te u Meksikancu Omaru Bravu koji je stigao iz Guadalajare, a od ranije imaju neugodne Xisca i Rikija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!