arhiva

Hrvatske medalje u Jugoslaviji

Branimir Korać • utorak, 05.08.2008.
Hrvatske medalje u Jugoslaviji

Hrvatski sportaši igrali su značajnu ulogu i u uspjesima Jugoslavije na Olimpijskim igrama. Naši sportaši pojedinačno ili u sklopu jugoslavenskih selekcija sudjelovali su u osvajanju 15 zlatnih, 17 srebrnih i 7 brončanih medalja....

Olimpijske igre 1948. - London

Atletika, kladivo - srebro

Srebrnu medalju iz Londona donio je atletičar kladivaš Ivan Gubijan. Atletičar iz Bjelovara bacio je kladivo na 54.27 metara i osvojio srebro iza Mađara Imrea Nemetha koji je bacio 56.07 te ispred Amerikanca Boba Bennetta koji je s 53.73 osvojio broncu.

Nogomet - srebro

Na Olimpijskim igrama u Londonu osam Hrvata nogometaša se okitilo medaljom. Sva osmorica bili su članovi nogometne reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila srebrno odličje. Ponijeli su ga Zvonko Cimermančić, Željko Čajkovski, Bernard Vukas, Franjo Wölfl, Božo Broketa, Ivan Jazbinšek, Ratko Kacijan i Frane Matošić.

Jugoslavija je put prema srebru započela pobjedom protiv Luksemburga 6:1 uz dva pogotka Čajkovskog. U četvrtfinalu su svladani Turci s 3:1 pogocima Čajkovskog, Wölfla i Bobeka da bi istim rezultatom u polufinalu pali Britanci kojima su zabili Bobek, Wölfl i Mitić. U finalu ih je čekala sjajna švedska generacija s Grenom, Nordahlom i Liedholmom i bila bolja s 3:1. Stjepan Bobek bio je jedini strijelac za Jugoslaviju pred 60 tisuća posjetitelja na Wembleyu.

Olimpijske igre 1952. - Helsinki

Veslanje, četverac bez kormilara - zlato

Na Olimpijskim igrama u Helsinkiju četverac bez kormilara uzeo je zlatnu medalju. U njemu su veslali Splićani Duje Bonačić i Petar Šegović, Velimir Valenta iz Klisa i Mate Trojanović iz Trpnja. U finalnoj utrci iza sebe su ostavili posade Francuske i Finske koje su se morale zadovoljiti ostalim odličjima. Bila je to ujedno i jedina veslačka medalja za Jugoslaviju na ovim OI.

Nogomet - srebro

Nogometaši su ponovno došli do srebrnog odličja, a među osvajačima odličja bilo je i osam naših igrača. Bili su to Vladimir Beara, Zlatko Čajkovski, Tomislav Crnković, Ivica Horvat, Bernard Vukas, Branko Zebec, Vladimir Čonč, Vladimir Firm i Slavko Luštica.

U prvom susretu Jugoslavija je pregazila Indiju s 10:1 uz četiri gola Zebeca i dva Vukasa da bi u prvom kolu igrala protiv Sovjetskog Saveza i tek u ponovljenom dvoboju došla do četvrtfinala. Prvi susret završen je 5:5 (Zebec dva) nakon što je Jugoslavija do 75. minute imala nevjerojatnih 5:1. Sovjeti su se vratili i izborili novi susret. U njemu je Jugoslavija ponovno bila bolja, no ovaj put je to konkretizirala pobjedom 3:1 golovima Mitića, Bobeka i Čajkovskog. U četvrtfinalu su svladani Danci 5:3 (Čajkovski, Ognjanov, Vukas, Bobek, Zebec), a u polufinalu Nijemci s 3:1 (Mitić dva, Čajkovski). U finalu e protivnik bio prejak, mađarska "laka konjica" slavila je s 2:0 bez većih problema i Jugoslaviji ponovno prepustila srebro.

Vaterpolo - srebro

Vaterpolisti Jugoslavije prvu olimpijsku medalju osvojili su u Helsinkiju. Tamo su došli do srebra, a zlato je osvojila neuhvatljiva Mađarska koju je predvodio legendarni Dezso Gyarmati. Za Jugoslaviju su nastupili od naših igrača Juraj Amšel, Zdravko Kovačić, Veljko Bakašun, Ivo Štakula, Ivica Kurtini, Zdravko Ježić, Lovro Radonjić, Marko Brajnović i Vlado Ivković.

Olimpijske igre 1956. - Melbourne

Nogomet - srebro

Već pretplaćena na srebra, Jugoslavija je i u Melbourneu osvojila srebrno odličje. U reprezentaciju su bili pozvani od naših igrača Mladen Koščak, Ivan Šantek, Zlatko Papec, Luka Lipošinović i Joško Vidošević. Jugoslavija se u natjecanje uključila u četvrtfinalu gdje je za protivnika imala SAD i pregazila ga s 9:1, a među strijelcima je bio i Papec. U polufinalu protivnik je bila Indija i upisana je pobjeda 4:1. U susret se ušlo pomalo podcjenjivački te je na poluvremenu bilo 0:0, ali nakon što su Indijci poveli, Papec postiže dva, a Veselinović jedan pogodak za proboj u finale. U finalu pred 102 tisuće gledatelja u Melbourneu Sovjetski Savez slavio je 1:0 pogotkom Iljuna na startu drugog poluvremena.

Vaterpolo - srebro

Kao i na prošlim igrama, vaterpolisti su osvojili srebrno odličje iza Mađara. U borbi za zlato Mađari su slavili s 2:1 i tako ponovno ostavili Jugoslaviju iza sebe. Dan prije finalnog okršaja Mađari su u ratu u bazenu svladali Sovjetski Savez u meču u kojem su igrači "plivali u krvi" nakon prave tučnjave tijekom cijelog susreta zbog političkih tenzija između SSSR-a i Mađarske u to vrijeme. Naši igrači koji su ponijeli medalju bili su Juraj Amšel, Zdravko Kovačić, Ivo Cipci, Hrvoje Kačić, Marijan Žuželj, Zdravko Ježić, Lovro Radonjić, Tomislav Franjković i Vlado Ivković.

Olimpijske igre 1960. - Rim

Nogomet - zlato

Nakon tri srebra u nizu, Jugoslavija je u Rimu napokon došla do zlata. MOO promijenio je sustav natjecanja tako da se igralo prvo u grupama. Naši igrači u sklopu ove reprezentacije bili su Željko Perušić, Ante Žanetić, Andrija Anković, Željko Matuš i Zvonko Bego.

Jugoslavija je u skupini prvo svladala Egipat s visokih 6:1, zatim Tursku s 4:0 da bi u posljednjem susretu remizirala s Bugarskom 3:3. Titulu najefikasnijeg u tim susretima podijelili su Milan Galić i Borivoje Kostić s po pet golova. U polufinalu Jugoslavija je igrala s domaćinom Italijom. Nakon 120 minuta rezultat je bio 1:1 (Galić) da bi u finale bacanjem novčića otišla Jugoslavija. Tamo je čekala Danska koja je iznenadila Mađarsku, ali protiv Jugoslavije nije imala šanse. Pogocima Galića, Matuša i Kostića Jugoslavija je došla do pobjede 3:1 i zlatnog odličja.

Olimpijske igre 1964. - Tokio

Vaterpolo - srebro

Lošiji nastup vaterpolista u Rimu i ostanak bez medalje kompenziran je četiri godine kasnije u Tokiju. Reprezentacija Jugoslavije vratila se u vrh i ponovno uzela srebro iza i dalje nedodirljive Mađarske. U tokijskoj reprezentaciji bili su Ivo Trumbić, Vinko Rosić, Zlatko Šimenc, Ante Nardeli, Ozren Bonačić, Frane Nonković i Karlo Stipanić.

Olimpijske igre 1968. - Mexico City

Plivanje - zlato i srebro

Splićanka Đurđa Bjedov iznenadila je cijeli svijet sjajnim nastupom i s dvije medalje na 100 i 200 prsno. Iako ju nisu vidjeli kao favorita, ona je isplivala sjajno i uzela medalje. Na 100 prsno uzela je zlato desetinku ispred prve favoritkinje Galine Prozumenšikove iz Sovjetskog Saveza da bi na 200 prsno doplivala do srebra s dvije sekunde sporijim vremenom od Amerikanke Sharon Wichman. Bile su to prve i jedine medalje za jugoslavensko plivanje na OI.

Vaterpolo - zlato

Dominacija Mađara prekinuta je u Mexico Cityju. U tome su sudjelovali Karlo Stipanić, Ivo Trumbić, Ozren Bonačić, Ronald Lopatny, Miroslav Poljak i Zdravko Hebel. U svojoj skupini Mađari su dominirali s lakim stopostotnim učinkom dok je Jugoslavija ubilježila remi 4:4 s Istočnom Njemačkom i poraz od Italije 5:4 te su se međusobno susreli u polufinalu. Mađari su tu poraženi s 8:6 i svrgnuti s trona, a Jugoslavija je sa Sovjetskim Savezom zaigrala za zlato. Nakon velike borbe i produžetaka slavila je s 13:11 i uzela zlatno odličje. Nakon posljednje četvrtine bilo je 11:11, a u produžecima Sovjeti su ostali bez pogotka i zlata.

Košarka - srebro

Košarkaši su do prve medalje došli u Mexico Cityju i to do srebra. Do zlata ser nije moglo, Amerikanci su poslali dobru ekipu predvođenu Spencerom Haywoodom i Jo Jo Whiteom te su u finalu slavili 65:50. Ostaje zadovoljstvo što su Sovjeti predvođeni Belovim ostali iza, a Jugoslaviju su predstavljali Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Nikola Plećaš i Petar Skansi.

Olimpijske igre 1972. - München

Rukomet - zlato

Do prvog rukometnog odličja, i to odmah zlatnog, stigli su rukometaši. Bila je to sjajna generacija koju su od naših igrača predstavljali Miroslav Pribanić, Hrvoje Horvat, Zdravko Miljak, Zdenko Zorko i Albin Vidović, a sve to pod vodstvom Vlade Štencla. Jugoslavija je do zlata došla s ubilježenih svih šest pobjeda u skupinama i finalnom pobjedom protiv Čehoslovačke. U finalu je bilo uvjerljivih 21:16.

Boks - zlato

U teškoj kategoriji do 81 kilograma Mate Parlov je pokorio konkurenciju i uzeo zlatno odličje. U prvom kolu svladao je Nourredinea Amana Hassana iz Čada nokautom u drugoj rundi, a jednako se proveo u drugom kolu i Mađar Imre Toth. U četvrtfinalu je trebao boksati protiv Argentinca Miguela Angela Coelha, no ovaj mu je predao bez borbe zbog ozljede. Polufinale mu je donijelo dvoboj s vrlo dobrim Poljakom Januszom Gortatom, ali Mate je ponovno bio prejak i jednoglasnom odlukom sudaca odnio je pobjedu. U finalu je za protivnika imao Kubanca Gilberta Carrilla koji nije imao nikakve šanse i nokautiran je u drugoj rundi.

Hrvanje - srebro

Izlazak na veliku scenu u Münchenu imao je Josip Čorak koji se okitio srebrnom medaljom u grčko-rimskom stilu, kategoriji do 90 kilograma. Čorak je u finalu imao za protivnika nedodirljivog Valerija Rezanceva iz Sovjetskog Saveza i na žalost do zlata nije mogao.

Olimpijske igre 1976. - Montreal

Kajak i kanu - zlato i bronca

Matija Ljubek s dvije medalje doveo je Jugoslaviju u sam vrh svjetskog kajaka na mirnim vodama. U kanuu jednokleku na 1000 metara osvojio je zlatnu medalju ispred Vasila Jurčenka iz Sovjetskog Saveza dok je u sprint na 500 metara bio brončani iza još jednog Sovjeta Aleksandra Rogova i Johna Wooda iz Kanade.

Košarka - srebro

Ponovno su Amerikanci zaustavili Jugoslaviju na putu prema zlatu. Željko Jerkov, Andro Knego, Krešimir Ćosić i Damir Šolman bili su članovi ove sjajne generacije koja ipak nije mogla protiv mlade američke momčadi s nekolicinom igrača poput Waltera Davisa koji su kasnije postali istinske NBA zvijezde.

Olimpijske igre 1980. - Moskva

Košarka - zlato i bronca

Košarkaši su svoj trenutak slave dočekali na OI u Moskvi nakon američkog bojkota igara. Uvjerljivim nastupima izborili su finale gdje su se susreli s Talijanima kojima je na putu do finala pomogla pobjeda nad jakim domaćinom 87:85. Talijani su u finalu svakako bili bolji izbor nego Sovjetski Savez i Jugoslavija je pobjedom 86:77 uzela zlatno odličje. Andro Knego, Mihovil Nakić, Željko Jerkov, Branko Skroče, Krešimir Ćosić i Duje Krstulović bili su dio ove reprezentacije.

Do prvog velikog uspjeha na velikoj sceni stigle su i košarkašice koje su iznenađujuće došle do brončanog odličja. Ispred su bile samo košarkašice Sovjetskog Saveza i Bugarske. Odličjem su se okitile Mira Bjedov i Sanja Ožegović.

Vaterpolo - srebro

Ovaj put nije problem bla Mađarska nego Sovjetski Savez. Sovjeti su na Lužnikiju bili nedodirljivi i uzeli su zlatno odličje bez ijednog poraza tijekom olimpijskog turnira. Jugoslavija se morala zadovoljiti srebrom uz remi s Kubom 7:7 i poraz od Sovjetskog Saveza 8:7 u meču u kojem bi pobjeda značila i zlatno odličje. Jugoslaviju su predstavljali i Luka Vezilić, Damir Polić, Zoran Roje, Milivoj Bebić i Boško Lozica.

Rukomet - srebro

Ovaj put rukometaši su ostali prekratki, ali su zato rukometašice uzele srebro. Predvođene najboljim strijelcem turnira Biserkom Višnjić (33 gola), uzele su srebrnu medalju odmah iza nedodirljivog Sovjetskog Saveza, a ispred Istočne Njemačke. Imale su isti broj bodova kao i Njemice, međusobni dvoboj završio je 15:15 te je odlučila bolja ukupna gol razlika. Jugoslaviju su predstavljale Ana Titlić, Katica Ileš, Mirjana Ognjenović i Biserka Višnjić.

Veslanje - bronca

Za još jedno veslačko odličje pobrinuo se dvojac s kormilarom u sastavu Duško Mrduljaš, Zlatko Celent i Josip Reić. Oni su uzeli brončanu medalju iza jakih posada Istočne Njemačke i Sovjetskog Saveza.

Olimpijske igre 1984. - Los Angeles

Rukomet - dva zlata

Obje selekcije uzele su zlatna odličja. Rukometaši su se uspjeli provući do finala iako nisu imali lagan posao. U skupini su teškom mukom svladali jake Rumunje s 19:18 da bi s Islandom tek remizirali 22:22. Ipak Rumunji su svladali Island i poslali Jugoslaviju u borbu za zlato. Tamo su igrali sa Zapadnom Njemačkom i slavili 18:17. Članovi zlatne generacije bili su Zdravko Zovko, Pavao Jurina i Mirko Bašić. Rukometašice su do zlata došle puno lakše. Neizvjesno je bilo tek u susretu sa Zapadnom Njemačkom koja je svladana 20:19 dok su ostali konkurenti lako padali. U ovoj generaciji bili su Jasna Ptujec, Mirjana Ognjenović i Biserka Višnjić.

Vaterpolo - zlato

Na vaterpolskom turniru najveće iznenađenje bili su Amerikanci koji su do posljednjih trenutaka bili u igri za zlatno odličje. Međutim Jugoslavija je u posljednje susretu opravdala status favorita i uspjela doći do zlata remiziravši 5:5. Amerikanci su imali isti broj bodova, međutim gol razlika bila je na strani Jugoslavije. U brojnoj hrvatskoj ekspediciji bili su Deni Lušić, Božo Vuletić, Veselin Đuho, Zoran Roje, Milivoj Bebić, Perica Bukić, Goran Sukno i Tomislav Paškvalin.

Kajak i kanu - zlato i srebro

Matija Ljubek nastavio je niz započet u Moskvi osvojivši zlato i srebro. Ovaj put do obje medalje došao je u dvokleku s Mirkom Nišovićem. Na 500 metara uzeli su zlato ispred legendarne rumunjske postave Patzaichin/Simionov da bi od istih tih Rumunja upisali poraz na 1000 metara i zadovoljili se odličnim srebrom.

Hrvanje - zlato

Petrinjac Vlado Lisjak iznenadio je osvajanjem zlata u kategoriji do 68 kilograma grčko-rimskim stilom. Lisjakova kategorija inače je bila do 74 kilograma, ali u Los Angelesu je briljirao do 68 kilograma i uzeo zlato finalnom pobjedom protiv Finca Tapija Sipiläe.

Boks - zlato

Ante Josipović došao je kontroverzno do zlata bez finalne borbe protiv Novozelanđanina Barryja. Prije toga upisao je pobjede odlukom sudaca protiv Nijemca Markusa Botta, Rumunja Georgice Donicija te Fredericka McCormicka iz Sierra Leonea. U drugom polufinalu boksali su Barry i Evander Hollyfield, Barry je tražio prekid nakon čega ga je Hollyfield udario i zaslužio diskvalifikaciju. Barry pak nije mogao boksati u finalu zbog nokauta doživljenog u susretu s Amerikancom i Josipović je bez borbe uzeo zlato. Kontroverznije je time što je odluku o suspenziji Hollyfielda donio jugoslavenski sudac Gligorije Novičić.

Nogomet - bronca

Jugoslavija je u borbu za medalje krenula lakim osvajanjem svoje skupine, a u tim susretima u skupini među strijelce su se upisivali i triput Stjepan Deverić te dvaput Borislav Cvetković. U četvrtfinalu Jugoslavija je za protivnika imala Zapadnu Njemačku i visoko ju porazila s 5:2 uz tri gola Cvetkovića te po jedan Radanovića i Nenada Gračana. U polufinalnom trileru Francuzi su bili bolji nakon produžetaka s 4:2, a strijelci za Jugoslaviju bili su Deverić i Cvetković. Za broncu trebalo je pobijediti Italiju, Talijani su poveli, ali Baljić u 59. i Deverić u 81. minuti rade preokret i donose Jugoslaviji brončano odličje. Za Jugoslaviju su nastupili Ivan Pudar, Nenad Gračan, Borislav Cvetković, Tomislav Ivković, Stjepan Deverić i Branko Miljuš.

Košarka - bronca

Možda se više očekivalo od košarkaša, ali na američkom tlu nije išlo. Michael Jordan, Patrick Ewing i društvo uzeli su zlato finalnom pobjedom protiv Španjolaca, a Jugoslavija se morala zadovoljiti broncom nakon smjene generacija koja nije prošla bezbolno. Jugoslaviju su predstavljali i Dražen Petrović, Aleksandar Petrović, Ivan Sunara, Andro Knego i Mihovil Nakić.

Olimpijske igre 1988. - Seul

Vaterpolo - zlato

Startni poraz od Amerikanaca kompenziran je pobjedom protiv Mađara u sljedećem kolu i Jugoslavija je krenula prema polufinalu. U polufinalu je za protivnike imala Zapadnu Njemačku koju je lako apsolvirala s 14:10 te se očekivao ponovno finalni dvoboj s Amerikancima. Slijedio je uzvrat za poraz u skupini i pobjeda 9:7 za osvajanje zlatnog odličja. U reprezentaciji su bili Mislav Bezmalinović, Perica Bukić, Veselin Đuho, Deni Lušić, Tomislav Paškvalin, Renco Posinković i Dubravko Šimenc.

Stolni tenis - srebro

Osvojiti srebrno odličje na Olimpijskim igrama na azijskom tlu u stolnom tenisu pravi je pothvat. A uspjelo je to Zoranu Primorcu koji je s Ilieom Lupuleskuom osvojio srebro u paru. U finalu su igrali protiv tada najboljeg para svijeta, Kineza Chena i Weija i nisu uspjeli izbjeći poraz, no i ovaj rezultat je vrijedan svakog poštovanja.

Košarka - dva srebra

Košarkaši su napravili korak naprijed u odnosu na Los Angeles, ali do zlata nisu došli. U finalu su ih čekali tada strašno jaki Sovjeti koji su sa 76:63 odnijeli pobjedu i uzeli zlatnu medalju natjeravši ujedno Amerikance koji su bili treći da u budućnosti na OI šalju profesionalce. U dresu Jugoslavije igrali su Franjo Arapović, Zoran Čutura, Danko Cvjetičanin, Toni Kukoč, Dražen Petrović, Dino Rađa i Stojko Vranković.

Srebro su uzele i košarkašice koje u finalu nisu imale šanse protiv najbolje američke selekcije predvođene Theresom Edwards i Cynthijom Cooper. I srebro je bilo sjajan doseg za Korneliju Kvesić, Žanu Lelas i Daniru Nakić.

Boks - bronca

Damir Škaro iz Seula se vratio s broncom u lakoteškoj kategoriji. Počelo je teško, odličnog Bugarina Dejana Kirilova pobijedio je s teških 3:2 sudačkom odlukom. U drugoj rundi imao je lakši posao protiv Nigerijca Osmonda Imadiya kojeg je svladao jednoglasnom odlukom sudaca, a na isti način svladao je i u četvrtfinalu Kenijca Josepha Akhasambu. U polufinalu je bio prisiljen predati meč Sovjetu Šanavazovu te se zadovoljiti broncom.

Rukomet - bronca

Rukometaši su osvojili brončanu odličje. U skupini je ključna za broncu bila pobjeda u posljednjem kolu protiv Švedske 25:21. Drugo mjesto u skupini donijelo je s Mađarima borbu za broncu i pobjedom 27:23 ta bronca je i osigurana. U sastavu reprezentacije bili su Mirko Bašić, Boris Jarak, Alvaro Načinović i Goran Perkovac.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.02.2010. u 23:19
    Osam nogometaša 1948? A Bobek? Al on nije Hrvat?
    Obrisan korisnik