Ostali sportovi

Hendikepu usprkos, lovi olimpijski naslov

Maja Giljanović • srijeda, 06.08.2008.
Hendikepu usprkos, lovi olimpijski naslov
Foto: Darko Matić

Francuska streljačica Veronique Girardet živi svoj olimpijski san - 42-godišnjakinja je izborila nastup u Pekingu u disciplini gađanja pokretnih meta i štoviše najavljuje borbu za sam vrh...

Girardet je svjetska prvakinja u skeetu iz 2005. i europska viceprvakinja 2004., a njen uspjeh poprima dimenziju više s obzirom da je u sportu u kojem je "oko sokolovo" od presudne važnosti - mete izlijeću nasumično u roku od 0 do 3 sekunde - slijepa na lijevo oko.

U dobi od dvije godine Girardet je izgubila bitku - oko, ali ne i rat - pobijedila je, naime, rak - a u dobi od 16 godina otac su je i brat uveli u ljepote streljaštva: "Ljudi su u zabludi i najčešće s nevjericom reagiraju, ali velike misterije u mojim uspjesima nema. Ovaj sport se bazira u prvom redu na koncentraciji".

"Stanovitih poteškoća, istina, imam kad mi mete stižu s lijeve strane, ali u principu s većim se preprekama zbog nedostatka perifernog vida suočavam u svakodnevnom životu", nastavila je.

Girardet se baš skeetu posvetila prije samo sedam godina - dotad je četiri puta osvajala svjetska prvenstva u gađanju glinenih golubova.

Skeet je postao olimpijska disciplina 1968., a nakon 1992. usprkos činjenici da je u Barceloni trijumfirala žena (Zhang Shan) privremeno je maknut s programa atletičarki samo da bi ga u Sydneyju 2000. vratilo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!