Nogomet

Pozvan Križanac, ne i Cvitanić

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • srijeda, 06.08.2008.
Pozvan Križanac, ne i Cvitanić
Foto: Davor Sajko

Nakon mjesec i pol dana pauze, hrvatska nogometna reprezentacija vraća se na scenu. Izbornik Slaven Bilić objavio je kandidate za prijateljski susret protiv Slovenije u Mariboru 20. kolovoza...

Slaven Bilić i naša nogometna reprezentacija nakon uspješno/traumatičnog Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj, na scenu se vraćaju 20. kolovoza u Mariboru. Točno dva mjeseca nakon dramatičnog ispadanja u četvrtfinalu protiv Turske

"Slovenci su neugodni"

"Nisam još gledao Slovence, ali imam DVD-ove njihovih zadnjih utakmica i tu ću se upoznati s njima. Slovenija je dobra ekipa, organizirana i neugodna, sposobna je i iznenaditi, a ne samo namučiti. I kada gube to je tijesno. Ako tome pridodatmo rivalitet naših susreta, očekuje nas sigurno prava, velika utakmica i odličan test uoči kvalifikacija", rekao je Bilić o našem prvom protivniku nakon Eura.

""Nitko nije otišao, što je potvrda želje, motiva i dobre atmosfere. Ova ekipa ne traži velike promjene, logično je da su i dalje s nama svi koji su i bili dosad. I dalje pratimo i druge igrače, uglavnom one koji su i dosad bili u kadru, a ima i nekoliko novih kandidata, poput Cvitanića i još nekih Hrvata iz inozemstva koji bi nam se željeli priključiti. To potvrđuje da smo jako dobri, a nakon Eura smo mnogima postali sentimentalni favorit uz njihovu reprezentaciju", otvorio je svoj prvi službeni javni nastup glede novog ciklusa izbornik Slaven Bilić.

Momčad za Sloveniju gotovo je ista ka i u Austriji, uz izostanak trećeg vratara Galinovića i ozlijeđenog Budana. "Za ovu utakmicu nismo trebali tri vratara, pa smo razgovarali s Galinovićem i dogovorili se da ako bude u statusu trećeg vratara da ga onda nećemo zvati. U većini reprezentacija ti treći vratari su mlađi, tako će i on biti u nekoj 'stand-by' varijanti. Neće biti pozivan kao treći, ali ako iz nekog razloga netko od ova prva dva ne bude mogao sudjelovati, a mi procijenimo da je potrebniji od tog mlađeg, onda će uskočiti."

Debi će konačno doživjeti stoper Zenita Ivica Križanac, a na listi nema napadača Ajaxa Darija Cvitanića, koji još riješava hrvatske dokumente. "Križancu želimo dati priliku i upoznati ga, da i on vidi kako radimo, gdje spavamo, gdje jedemo i da se upozna s našom obitelji."

Šimićeva situacija je specifična, i dalje nije u prvom planu u Milanu, ali reprezentativni stožer mu i dalje vjeruje. "U ovom periodu dok su bili godišnji, mi smo ipak i radili, pa sam se tako našao i s Dariom i mi smo pričali. Imamo zajedničke vizije i još ćemo pričati kad se nađemo uoči Slovenije. Zna se kakva je bila njegova situacija lani u Milanu, on je još uvijek tamo s otvorenom opcijom da promijeni klub. Bilo bi dobro za nogomet, Darija i Hrvatsku da dobiva određenu minutažu, jasno da bi mu to poboljšalo status u reprezentaciji. Naći ćemo soluciju koja odgovara njemu, a ne remeti plan reprezentacije i naš sveti cilj koji je ispred svakog pojedinca", zaključio je Bilić.

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić izvijestio je da će se protiv Slovenije igrati u 20:45 sati na novom stadionu u Mariboru. Protiv Kazahstana će se igrati 6. rujna u 20:15h, protiv Engeza 10. rujna u 21h, a cijene ulaznica bit će objavljene nakon strašnjeg sastanka Izvršnog odbora Saveza.

Kandidati za nastup protiv Slovenije:

Vratari: Stipe Pletikosa (Spartak Moskva, Rus), Vedran Runje (Lens, Fra).

Braniči: Robert Kovač (Borussia Dortmund, Nje), Dario Šimić (Milan, Ita), Hrvoje Vejić (Tom, Rus), Dario Knežević (Juventus, Ita), Vedran Ćorluka (Manchester City, Eng), Josip Šimunić (Hertha, Nje), Ivica Križanac (Zenit, Rus).

Vezni: Niko Kovač (Salzburg, Aut), Darijo Srna (Šahtar, Ukr), Danijel Pranjić (Heerenveen, Niz), Niko Kranjčar (Portsmouth, Eng), Luka Modrić (Tottenham, Eng), Jerko Leko (Monaco, Fra), Nikola Pokrivač (Monaco, Fra), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev, Ukr), Ivan Rakitić (Schalke, Nje).

Napad: Mladen Petrić (Borussia Dotmund, Nje), Ivica Olić (Hamburger SV, Nje), Nikola Kalinić (Hajduk), Ivan Klasnić (Nantes, Fra).

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!