Tenis

Teško, ali moglo je i gore

Ante Jukić • četvrtak, 07.08.2008.
Teško, ali moglo je i gore
Foto: Branko Barić

Hrvatski su tenisači saznali imena svojih protivnika u prvom kolu olimpijskog turnira. Najteži posao očekuje Ivu Karlovića, koji će igrati protiv Tomasa Berdycha, dok će Ljubičić i Čilić plasman u drugo kolo tražiti preko Callerija, odnosno Monaca...

Tri dana prije početka teniskih natjecanja na Olimpijskim igrama u Pekingu, održan je ždrijeb u u obje konkurencije. Za nas je, naravno, najzanimljivije bilo saznati s kim će u prvom kolu igrati naši predstavnici, Ivan Ljubičić, Marin Čilić i Ivo Karlović. Iako svu trojicu očekuju vrlo neugodni protivnici na putu prema drugom kolu, ždrijeb je mogao biti i gori, s obzirom na nikad jači olimpijski teniski turnir.

Najtežeg protivnika u prvom kolu izvukao je Ivo Karlović, koji je u Pekingu postavljen za 14. nositelja. Njegov protivnik bit će Čeh Tomas Berdych, koji, ruku na srce, nije u nekoj blistavoj formi u posljednje vrijeme, ali je svakako igrač kojeg nijedan nositelj ne bi poželio u prvom kolu. Spomenimo da je Čeh upravo na OI nagovijestio o kakvom se potencijalu radi, pobijedivši prije četiri godine u Ateni Rogera Federera.

Uspije li proći Berdycha, Karlović će u drugom kolu igrati protiv boljeg iz dvoboja Robredo - Seppi, a u eventualnom trećem mogao bi igrati upravo protiv, već spomenutog, Federera. No, uzdrmani kralj svjetskog tenisa ima vrlo teškog protivnika već u prvom kolu, tako da vjerojatno još ni ne razmišlja o mogućem susretu s Karlovićem. Švicarca, naime, u prvom nastupu u Pekingu očekuje dvoboj s uvijek neugodnim i nepredvidljivim Dmitrijem Tursunovim.

U Karlovićevoj polovici ždrijeba nalazi se i Marin Čilić, koji je u prvom kolu izvukao Argentinca Juana Monaca. Eventualni trijumf nad Gaučosom Marina bi odveo prema "mušteriji" iz Melbournea, Fernandu Gonzalezu, a pobjednika tog dvoboja u trećem kolu očekuje peti nositelj turnira, Španjolac David Ferrer, naravno, pod pretpostavkom da se netko od favorita neočekivano ne "posklizne". Iako je u ovom trenutku o tome još prerano govoriti, spomenimo ipak da je dvoboj Čilića i Karlovića moguć tek u polufinalu.

A dođe li zaista do polufinalnog dvoboja između Ive i Marina, pobjednika bi u finalu mogao očekivati Ivan Ljubičić, koji se nalazi u donjem dijelu ždrijeba. No, snovi su jedno, a realnost nešto sasvim drugo. S obzirom na sve ozljede koje su ga "pokosile" u posljednje vrijeme, bit ćemo zadovoljni ako Ivan uopće bude sposoban za nastup u prvom kolu, gdje ga je "dopao" Agustin Calleri. Uspije li proći iskusnog Argentinca, Ljubičića već u drugom kolu očekuje jako teško premostiva prepreka. Riječ je o netom okrunjenom pobjedniku Cincinnatija, Andyju Murrayu, koji u prvom kolu ne bi trebao imati nikakvih problema protiv Yen-Hsun Lua.

Osim šestopostavljenog Škota, u donjem dijelu ždrijeba nalaze se još dva velika kandidata za trijumf u Pekingu, Rafael Nadal i Novak Đoković. Rafa će put do još jednog trijumfa započeti protiv Potita Staracea, a zanimljivo bi moglo biti u drugom kolu, gdje ga čeka mogući dvoboj s Lleytonom Hewittom, koji za protivnika u prvom ima švedskog "veterana" Jonasa Björkmana. Lagano neće biti ni Đokoviću, čiji je protivnik u prvom kolu Robby Ginepri.

U konkurenciji parova, Čilić i Ljubičić će otvoriti nastup protiv pobjednika iz Atene, Čileanaca Gonzaleza i Massua. Uspije li proći tu tešku prepreku, naš bi par u drugom kolu mogao igrati protiv još jednog atraktivnog dvojca. Riječ je o švicarskoj kombinaciji Federer - Wawrinka.

U konkurenciji tenisačica, glavne favoritkinje ne bi trebale imati većih problema u prom kolu. Ivanović igra protiv Ukrajinke Koriceve, Jelenu Janković očekuje Cara Black iz Zimbabvea, a zadovoljne ždrijebom mogu biti i sestre Williams. Tako će Venus igrati protiv Švicarke Bacsinszky, dok je Serenina protivnica Olga Govorcova iz Ukrajine. Možda i najbolja tenisačica svijeta u ovom trenutku, Dinara Safina, nastup u Pekingu otvorit će dvobojem protiv Mare Santangelo.

OI, tenisači, prvo kolo:

Karlović - Berdych
Čilić - Monaco
Ljubičić - Calleri

parovi, prvo kolo.

Ljubičić/Čilić - Gonzalez/Massu

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!