Nogomet

Brazil teško, Kinezima bod

Petar Plevnik • četvrtak, 07.08.2008.
Brazil teško, Kinezima bod
Foto: EPA

Iako su na Olimpijske igre stigli s jednom od najjačih momčadi u povijesti Igara, nogometaši Brazila u prvom su susretu teškom mukom svladali čvrstu momčad Belgije, koja je utakmicu završila s devet igrača na terenu. U drugom susretu skupine C Kina i Novi Zeland podijelili su bodove...

Brazil - Belgija 1:0

Velika su očekivanja bila uoči susreta Brazila i Belgije, ponajviše zbog činjenice da su na travnjak stadiona u Shenyangu istrčala imena poput Ronaldihna, Diega, Andersona s jedne strane, dok je Belgijance predvodio branič HSV-a Vincent Kompany.

Ipak, nije dugo trebalo da shvatimo kako od dobrog nogometa na ovoj utakmici neće biti ništa. Belgijanci su se od samog početka odlučili za presing, čvrstu, pomalo čak i grubu, igru, a u prilog belgijskoj destrukciji išla je i spora pas igra Brazilaca, čija se igra više svodila na pokušaje zabavljanja kineske publike nego na ozbiljan nogomet.

Iz prvih 45 minuta vrijedi tek izdvojiti dva pokušaja Ronaldihna iz slobodnih udaraca, u 25. i 30. minuti, dok je najbolja prigoda prvog dijela pripala Belgijancima. Mirallas je u 27. minuti umalo zakasnio na ubačaj De Mula, koji odbijenu loptu šalje zamalo pored praznih vrata.

Nastavak susreta nije donio puno drugačiju sliku. Belgijanci su uspješno odolijevali sporoj igri Brazilaca i vrlo vjerojatno bi se obranili do kraja da u 73. minuti Kompany zbog starta s leđa na Diegu nije opravdano zaradio drugi žuti karton, ostavivši svoju momčad s igračem manjem.

Ni s igračem više Brazilci nisu bili posebno opasni, no jedan trenutak genijalnosti Hernanesa bio je dovoljan da Brazil natjecanje otpočne s pobjedom. Igrala se 79. minuta kada je veznjak Sao Paula u mjestu okrenuo svog braniča i snažnim udarcem pod gredu belgijskog vratara donio svojoj momčadi vodstvo.

Do kraja susreta Belgijanci su ostali s devetoricom igrača, nakon što je u 88. minuti sudac iz Saudijske Arabije potpuno neopravdano dodjelio drugi žuti karton belgiskom braniču Fellainiju. Inače, o kvaliteti susreta možda najbolje govori podatak da je utakmica završena s čak 12 žutih i dva crvena kartona.


Kina - Novi Zeland 1:1

U drugom susretu skupine C, domaćin Kina i Novi Zeland odigrali su bez pobjednika. Iako su Novozelanđani već u 39. minuti zbog drugog žutog kartona ostali bez Stevena Olda, Kinezi nikako nisu uspjeli materijalizirati brojčanu nadmoć. Štoviše, u nastavku susreet All Whitesi su preko Jeremya Brockiea u 53. minuti došli u vodstvo, nakon odličnog ubacivanja Hendersona.

Nakon postignutog pogotka, trener domaćina Srbina Ratomir Dujković ubacio je u igru i svog najboljeg napadača Dong Fangzhoua, a taj mu se potez isplatio tri minute prije kraja susreta kada napadač Manchester Uniteda pogotkom glavom osigurava Kinezima bod.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!