Ostali sportovi

Doktore, nije dobro...

Ivor Krapac • petak, 08.08.2008.
Doktore, nije dobro...
Foto: Branko Barić

Olimpijski teniski turnir ili, iz hrvatskog kuta gledanja, nevjerojatna serija zdravstvenih problema - tako bi se u kratkim crtama moglo opisati ono što nas s početkom u nedjelju očekuje u Pekingu. Trebali smo imati četvoricu aduta, svu četvoricu s ambicijama da uđu u "zonu medalja", no na kraju smo ostali samo na Marinu Čiliću i Ivanu Ljubičiću, uz dodatak da je Ljubo i dalje upitan zbog ozljede...

Ivan Ljubičić, Mario Ančić i Ivo Karlović u muškoj konkurenciji, Karolina Šprem i Jelena Kostanić-Tošić u turniru tenisačica - tako je izgledala hrvatska teniska reprezentacija prije četiri godine u Ateni, brojna i bogata, a u konačnici i uspješna. Uvijek ćemo posebno pamtiti veliku broncu Ljubičića i Ančića u paru, uz pobjedu u maratonskom trileru u borbi za treće mjesto protiv ugledne indijske kombinacije Paes/Bhupathi. Bez obzira na izostanak tenisačica i krizu hrvatskog ženskog tenisa, činilo se da će muški aduti u Pekingu omogućiti lov na reprizu, ali...

Liječnički bilten otvoren je u Umagu. Ivana Ljubičića su uoči osmine finala najstarijeg hrvatskog ATP turnira uhvatila leđa i morao je odustati od dvoboja s Rokom Karanušićem, a predviđena stanka od nekoliko tjedana zbog iskakanja diska ozbiljno je zaprijetila izgledima da bude spreman za OI. No, nada je ostala.

Nastavilo se sa zdravstvenim mukama Marija Ančića. U Torontu je ispao rano, objektivno gledajući, i neočekivano s obzirom da mu je suparnik bio Frank Dancevic, u Cincinnatiju je već bio u ždrijebu i odustao nekoliko sati prije predviđenog nastupa zbog, kako su prve vijesti govorile, lakšeg oblika viroze. Ipak, to "lakše" ubrzo je poprimilo ozbiljnije razmjere, Mariju nije postajalo bolje, posumnjalo se na, srećom kasnije otklonjen, povratak mononukleoze, ali puno pomoći nije bilo. Do Pekinga nije ostalo dovoljno vremena, ništa od singla i obrane atenske bronce u paru s Ljubičićem, a nedugo potom otkazao je i nastup na US Openu.

Tek što smo progutali Ančićevu bolest i zadržali nadu da će Ljubičić oporaviti bolna leđa, Ljubo se ponovno ozlijedio, na treningu je napuknuo mišić zadnje lože i problemima, činilo se, nikako da dođe kraj. Ivan se ponovno našao pod velikim upitnikom, taj upitnik još nije nestao, no ako se i stigne osposobiti za nastup u nekoliko dana do početka turnira, upitno je kako će sve to izgledati na terenu. U posljednje vrijeme više je "trenirao" u liječničkim ordinacijama i na rehabilitaciji umjesto s reketom, ali bilo bi sjajno kad bi išlo barem u paru s Marinom Čilićem, tu je ipak tjelesno manje zahtjevno od singla.

Nakon što je teniska ekspedicija već doputovala u Peking čekao se još jedino Ivo Karlović, nedavni "krvnik" Rogera Federera na putu do polufinala Cincinnatija i čovjek koji je na 18. mjestu Entry liste poravnao renking karijere, no prvi hrvatski reket je na mobitel Marine Mihelić, izvršne direktorice Hrvatskog teniskog saveza, poslao sms-poruku da je pod virozom i bez mogućnosti da zaigra u Pekingu. U HTS-u su se nadali Karlu do zadnjeg trenutka, pomogli mu da odgodi put dok god ne bude u stanju stići u Peking, ali nije išlo - nakon Ančićevog, dogodio se i drugi otkaz.

Nakon svih bolesti i ozljeda, jedino što preostaje je triput kucnuti u drvo da Marin Čilić, jedini zdravi i spremni hrvatski tenisač u Pekingu, ostane zdrav i spreman i tijekom turnira - pa dokle ide. Na OI neće biti lako, konkurencija je žestoka i mina vreba već od prvog kola, osim ako niste imali tu sreću da na startu turnira, bez podcjenjivanja, naletite na Komlavija Logla. Marin nije imao tu sreću iako se neće previše buniti na ždrijeb u prvom kolu.

Argentinac Juan Monaco više voli zemlju nego tvrde podloge, u sadašnjoj Marinovoj formi čini se kao protivnik po mjeri za početak turnira, a dodatni minus mu je što nije igrao još od prve polovice lipnja zbog problema s leđima. Marin je u međuvremenu bio u polufinalu Nottinghama i osmini finala Wimbledona, a potom i u četvrtfinalu Gstaada i Masters Series tunira u Torontu, od uloge favorita u dvoboju s Monacom ne treba bježati.

U nastavku turnira put bi mogao voditi na Fernanda Gonzaleza, olimpijskog brončanog iz Atene u singlu i zlatnog u paru s Nicolasom Massuom, kojeg je Čilić početkom sezone uz odličnu igru iznenadio na Australian Openu. Ukoliko prođe prve dvije prepreke, na nastavku puta Marin bi mogao naići na petopostavljenog Davida Ferrera, a kasnije, u mogućem četvrtfinalu, na četvrtog nositelja Nikolaja Davidenka, no tako daleko je još prerano gledati.

U turniru parova Čilić i Ljubičić nisu imali puno sreće sa ždrijebom. Već u prvom kolu čekaju ih branitelji naslova Fernando Gonzalez i Nicolas Massu - Čileanci ne stoje posebno dobro na ulaznoj ljestvici parova, obojica su ispod 100. mjesta, parovi im i nisu prioritetna stvar u karijeri, no olimpijsko atensko zlato vrijedi respektirati. Pobjeda nad tom kombinacijom već bi bila velika stvar za Marina i Ivana, pogotovo stoga što je hrvatski dvojac odigrao samo tri službena zajednička meča u karijeri dobivši pritom tek jedan, protiv Čeha Pale i Slovaka Mertinaka u prvom kolu lanjskog PBZ Zagreb Indoorsa.

Malu hrvatsku ekspediciju pratit ćemo s posebnim zanimanjem, no puno užitka svim ljubiteljima tenisa donijet će i nastupi ostalih brojnih teniskih zvijezda koje će se naći u Pekingu. Roger Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković ponovno će biti u prvom planu u lovu na zlato, dok od ostatka treba izdvojiti tradicionalno samouvjerenog Andyja Murraya, koji u Kinu dolazi na krilima nedavnog naslova u Cincinnatiju, prvog u karijeri na Masters Series turnirima.

U ženskom ždrijebu posebnu pozornost privlače Ana Ivanović, Jelena Janković, sestre Williams i uobičajeno jaki ruski aduti. Fali im ozlijeđena Marija Šarapova, koja u Pekingu neće doživjeti svoj olimpijski san, no tu su Svjetlana Kuznjecova, Jelena Dementijeva, Vera Zvonareva i zahuktala Krajanova štićenica Dinara Safina, pobjednica u kalifornijskom Carsonu i Montrealu u svoja posljednja dva turnirska nastupa.

Kandidata je puno, medalja malo, a tko će završiti tjedan s glavnim nagradama u rukama, doznat ćemo idućeg vikenda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!