Ostali sportovi

Teniske zvijezde kukaju

Ivor Krapac • subota, 09.08.2008.
Teniske zvijezde kukaju

Rafael Nadal i Novak Đoković, kandidati za najviši plasman na OI u Pekingu, krenut će u lov na medalje uz prvi nastup u singlu u ponedjeljak. U nedjelju ih čeka startni izazov u konkurenciji parova, Nadala u kombinaciji s Tommyjem Robredom, Đokovića s Nenadom Zimonjićem, a uoči početka olimpijskog puta nije sve ružičasto...

Rafael Nadal broji posljednje dane prije nego će i službeno zamijeniti Rogera Federera na vrhu ulazne ATP ljestvice, što će se dogoditi 18. kolovoza, dan nakon završetka olimpijskog teniskog turnira. Nadal će okusiti svoj prvi nastup na OI, jučer je osjetio i kako je to biti sudionikom svečanog otvaranja najveće svjetske sportske priredbe, a iako ga je taj doživljaj oduševio, ostavio je i dosta umora prije početka onog najvažnijeg - posla koji ga čeka na terenu.

"Jučer je bilo vrlo emotivno, ali istodobno i vrlo naporno i teško, svi smo morali dugo čekati na stadionu i nakon što je sve završilo, bio sam vrlo umoran", kazao je novi svjetski broj jedan u muškom tenisu, dodajući da je ipak posebna stvar doživjeti hodanje u povorci sportaša na svečanosti otvaranja, pred ispunjenim stadionom.

Nadal će prvi nastup u singlu imati u ponedjeljak protiv Talijana Potita Staracea, dok će istog dana na teren u prvom kolu singla i Novak Đoković, kojeg na startu čeka Amerikanac Robby Ginepri. No, sudeći po riječima trećepostavljenog Srbina, Ginepri mu neće biti jedina prepreka u Pekingu - Đoković se požalio na teško podnošljive vremenske uvjete.

"Uvjeti su ekstremni", kazao je: "Nikad, baš nikad nisam igrao na većoj vlazi nego je ovdje." S obzirom da se Đoković svojevremeno mučio baš u takvim, teškim vremenskim prilikama, žaleći se i na probleme s disanjem, pitanje je kako će to izgledati i ići u Kini.

Talijan Francesco Ricci Bitti, predsjednik Međunarodne teniske federacije pod čijom je "kapom" i olimpijski teniski turnir, ipak ne vidi puno razloga za brigu. "Vjerujem da će sve biti pod kontrolom, znam da su uvjeti teški, no igrači i igračice nastupaju svugdje u svijetu i već su navikli na sve", kazao je Ricci Bitti o problemu teškog kineskog zraka: "Svjestan sam da nije lako, no siguran sam i da će naši suci reagirati ukoliko stanje postane takvo da se jednostavno ne može igrati."

U Melbourneu, za vrijeme Australian Opena, znamo, već postoji tzv. pravilo "ekstremne vrućine", s mogućnošću prekidanja mečeva ukoliko vremenski uvjeti, uključujući temperaturu i vlagu, postanu preteški za igru. Hoće li se takvo što dogoditi na OI i je li uopće izvedivo, tek će se vidjeti, no Ricci Bitti istaknuo je da je zdravlje na prvom mjestu i da će se učiniti sve da tenisači i tenisačice ne pate.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!