Nogomet

"Ulaze Oremuš i Tičinović"

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 11.08.2008.
"Ulaze Oremuš i Tičinović"
Foto: Davor Sajko

Katastrofa doživljena od Zagreba u Maksimiru u 3. kolu 1. HNL objesila je lica u Poljudu. Relativno dobar ulaz u sezonu brzo je rasplamsao navijačku nadu u dobar ovosezonski rezultat, no još se jednom pokazalo da se ništa ne može napraviti preko noći. Hajdukov trener Goran Vučević svjestan je toga...

Povratak iz Zagreba nakon poraza 0:3 za Hajdukova trenera Gorana Vučevića slijedio je nakon neprospavane noći. Težak udarac i poraz od Zagreba na "neutralnom" terenu u Maksimiru, prizemljio je napuhani balon optimizma, koji se brzo vinuo u zrak nakon pobjeda protiv Napolija i Birkirkare.

"Jako sam žalostan i razočaran. Ovo što smo pokazali protiv Zagreba bilo je sramotno, ali što možemo nego dignuti glavu i gledati naprijed. Sigurno će biti nekih promjena već za Deportivo. Moramo pokušati psihički dignuti momčad za tu utakmicu, što će biti jako teško. Cijela situacija u klubu u posljednjim godinama dolazi na naplatu i u ovoj sezoni. U našoj je momčadi dosta igrača koji prošle godine ili nisu igrali ili su bili ozlijeđeni. Ovo nam samo pokazuje da se ne može ništa napraviti preko noći i da nema euforije nakon onih prvi pobjeda u početku sezone. Ovu momčad treba još selekcionirati i vidjeti tko koliko može dati."

"S Tičinovićem treba strpljenja"

"S Tičinovićem treba raditi, jer trebate znati da on prošle sezone praktično ni jednu utakmicu nije odigrao 90 minuta, ni u seniorima, ni u juniorima. Od prvog dana nam je bila želja da ga pripremimo za prvih 11, ali nismo ga mogli gurnuti u vatru nespremnoga, jer se samo mogao ozlijediti. On je naš dragulj i sigurno će igrati, ali ne smijemo ga preforsirati jer on još fizički nije spreman za podnositi ovakve napore u kontinuitetu. Treba s njim imati strpljenja."

Nakon susreta Vučević je u TV kamere izjavio kako neki igrači ne zaslužuju nositi Hajdukov dres. "Kad sam to rekao mislio sam na utakmicu protiv Zagreba i pokazano u njoj. Morat ćemo nešto mijenjati u taktičkom smislu, jer je vidljivo da neloše igramo između šesnaesteraca, ali to nije dovoljno. Moj je dojam da neki igrači koji su igrali ove tri prvenstvene utakmice nemaju moć i kvalitetu da ostvare prednost jedan na jedan i prema naprijed i prema natrag. Primjerice, u Zagrebu smo imali barem 15-16 situacija gdje smo izradili akciju do centaršuta, a onda bi to završilo u prvom bloku ili totalno neupotrebljivim ubačajem. Isto je i kod udaraca, svaki naš udarac je neopasan i neprecizan."

Pitanje je koliko se to može promijeniti kod igrača koji očito ne posjeduju kvalitetu da Hajdukovu prevagu u posjedu lopte nekom individualnom akcijom pretvore u konkretne rezultate. "Teško je tu puno promijeniti kod igrača koji imaju 27-28 godina, tu je u pitanju kvaliteta igrača. Rekao sam da ćemo igrati riskantno, jer mi smo Hajduk i moramo igrati atraktivnije. Da smo se opredijelili za zatvoreniju formaciju, onda bi bilo pitanja zašto stvaramo malo šansi. Ako već stvorimo toliko šansi, znači da je problem u realizaciji i u manjku kvalitete igrača koji bi trebali neke situacije riješiti u našu korist."

Vučević je dojma da su zakazali oni koji bi trebali najviše dati. "U ove tri utakmice jedinu kvalitativnu prevagu smo dobili u Ibričićevom golu protiv Zadra. Mi imamo 5-6 igrača od kojih očekujem da svojom kvalitetom donesu tu prevagu. Tu prije svih mislim na reprezentativce Kalinića i Ibričića, zatim i Subašića na vratima, pa Skoku, M. Buljata, čak i Gabrića. Međutim, od njih tu prevagu dosad nisam vidio."

Osjećate li osobnu odgovornost i krivnju glede nekih krivih poteza u Maksimiru?
"Kad sam Jerteca stavio na zadnjeg veznog pogriješio sam i to sam priznao, ali osim zapovjedne odgovornosti, ne mogu reći da sam nešto pogriješio protiv Zagreba jučer."

Napad djeluje vrlo sterilno, posebno kad su u paru Kalinić i Bušić. "Imam tri napadača i pokušavam ih rotirati, no zasad ni jedna kombinacija nije djelovala dobro. Oremuš? Da, o njemu razmišljam već protiv Deportiva. On i Tičinović će krenuti od prve minute."

Što danas nakon 5 službenih utakmica možete reći o momčadi koju imate i dometima koje može ostvariti?
"Sad je jasno da će tu biti oscilacija, i uspona i padova. Treba to uigrati, a to nije lako i zahtjeva vremena. Brine me Dinamovih 5 bodova zaostatka i žalosno je da jedan Hajduk tako izgleda, no ništa se tu ne može promijeniti. Ovaj grad i navijači zaslužuju puno više, ali nažalost mi im u ovom trenutku ne možemo dati više od ovoga."

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!