Ostali sportovi

Pregled dana - ponedjeljak

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 11.08.2008.
Pregled dana - ponedjeljak

Treći natjecateljski dan pekinških OI donio je i do sada najspektakularniji događaj - američka plivačka štafeta na nevjerojatan je način održala Michaela Phelphsa na pravoj stazi...

Pregled dana ipak ćemo započeti, kao što je to i uobičajeno, s hrvatskim sportašima. Kišni prekid dobro je došao Marinu Čiliću koji je u današnjem nastavku meča protiv Monaca odigrao jako dobro i tako izborio plasman u 2. kolu gdje ga čeka Fernando Gonzalez s kojim već ima pozitivna iskustva.

Jediličari su, pak, imali prilično slab dan. Ivan Kljaković Gašpić nije jedrio najbolje što zna te je pao za dva mjesta u poretku (sada je 8.), s popriličnim zaostatkom za jedriličarima koji će se, kako se čini, boriti za medalje. Kustov i Cupać ostali su na 18. poziciji i tako izgubili izglede za plasman u finalno natjecanje, dok je dvojac Fantela-Marenić završio prvi dan natjecanja u klasi 470. ma solidnom 11. mjestu. Mratović je 31. na olimpijskoj dasci u konkurenciji 35 daskaša.

Braća Skelin uspjela su izboriti polufinale u dvojcu bez osvojivši drugo mjesto u repasažu, što je nadajmo se naznaka boljeg veslanja našeg srebrnog dvojca. Kajakaš Emir Mujčinović nije se uspio plasirati u polufinale slaloma za kanue jednosjede, osvojivši pretposljednje 15. mjesto u kvalifikacijama.

Nikša Roki je i u svom drugom nastupu na OI u Pekingu srušio svoj, ali i hrvatski rekord, otplivavši na 200 metara delfin 2:01.17. Rokiju je to bilo dovoljno za pobjedu u prvoj kvalifikacijskoj skupini i u konačnici 31. mjesto, dakako, daleko od polufinala. Anja Trišić zauzela je 42. mjesto na 200 metara slobodno, s 56 stotinki slabijim vremenom nego što joj iznosi osobni rekord postavljen ove godine.

U disciplini u kojoj je Snježana Pejčić osvojila brončanu medalju, Petar Gorša nije uspio nastaviti njenim tragom te je osvojio 37. mjesto zastavši u kvalifikacijama. Finale mu je pobjeglo za velikih sedam krugova.

Vijest dana u Pekingu svakako je američka štafeta na 4x100 metara slobodnim stilom. Trebala je to biti jedna od najtežih disciplina u Phelpsovom lovu na osam zlata i pokazalo se da teža - nije mogla biti. Phelps nije ostvario prednost u prvoj izmjeni, sjajno nije plivao ni Garrett Weber-Gale, no sve je nadoknadio fenomenalni Jason Lezak otplivavši utrku života. Lezak je u posljednjoj izmjeni krenuo u lov na svjetskog rekordera Alaina Bernarda kojem su kolege donijele popriličnu prednost, a koju je Bernard do okreta samo povećao. Ipak, Lezak nije odustao, u samoj završnici slomio je Bernarda i donio Amerikancima zlato i fenomenalni svjetski rekord, za 3.99 sekundi brži nego što su postavili dan ranije. Francuzima je europski rekord bio dovovoljan za srebro, a Australcima rekord Oceanije za broncu.

Na plivalištu su, inače, opet padali rekordi. Eamon Sullivan je na 50 metara slobodno isplivao 47.24, dok je Kosuke Kitajima postao prvi čovjek ispod 59 sekundi na 100 metara prsno. Kirsty Coventry rušila je rekord na 100 metara leđno, dok je Australka Libby Trickett uzela zlato i olimpijski rekord na 100 metara delfinovim stilom.

Kinezi su nastavili dominirati u skokovima u vodu, a Korejci u streličarstvu gdje je njihova muška reprezentacija osvojila zlato na trećim Igrama zaredom. Maria Valentina Vezzali osvojila je svoju treću zlatnu medalju na OI u mačevanju, dok je prvu medalju Azerbajdžanu, i to zlatnu, donio Elnur Mammadli u judu.

Na teniskim terenima tri najveća muška favorita prošla su dalje, s time da je tek Nadal imao određenih problema, no iznenađenja nije nedostajalo. Li Na izbacila je Kuznjecovu, a ispali su i Andy Murray te Tommy Robredo.

U ženskim ekipnim sportovima nastavilo se natjecanje u košarci, odbojci i rukometu, a započelo u vaterpolu. Odbojkašice Kube pokazale su odličnu formu protiv SAD-a, dok su Brazilke tukle Ruskinje i zasjele na čelo skupine B.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!