Ostali sportovi

Bez Balića, bez problema

Tomislav Pacak • utorak, 12.08.2008.
Bez Balića, bez problema
Foto: Axel Heimken

Hrvatska rukometna reprezentacija razbila je selekciju Brazila s 19 pogodaka razlike, pokazavši da uz pravi pristup momčad te kvalitete nema šanse protiv Paklenih, bili oni s Ivanom Balićem ili ne...

Hrvatska je ozbiljno shvatila reprezentaciju Brazila, kako se pokazalo - možda i preozbiljno. Brazilci su, naime, kvalitetom miljama ispod Červarove momčadi, što smo zorno vidjeli u drugom dijelu kada nam je protivnik zabio - pet golova, i tako ostao zaleđen na -19 (33:14). Koliko god odlična bila hrvatska obrana, koliko god raspoložen bio Venio Losert, taj podatak ipak najviše govori - o protivniku.

Hrvatska je u dvoboj s Brazilom krenula s pravim pristupom - što prije slomiti otpor Južnoamerikanaca, a to je rezultiralo s ranih 4:0. Brazilci se nisu odmah snašli na hrvatsku 3-2-1 obranu, no već je prvo malo opuštanje naših brzo kažnjeno povratkom Brazilaca na gol minus.

Vezane vijesti

Naši su potom ponovno pobjegli na krilima izvrsnog Mirze Džombe, no opet Brazilci uzvraćaju mini-serijom od 3:0 uz par pogrešaka Petra Metličića u tom dijelu susreta.

Paklenima je tada dojadio taj princip mini-serija te su od 7:6 odjurili do 13:6 i praktički tu prelomili susret. Obrana je funkcionirala odlično, vratari nisu ni imali pravog posla (tek tri obrane u prvom dijelu), a u napadu su odličan posao odradili Igor Vori, Domagoj Duvnjak i nadasve Mirza Džomba.

Džomba je samo u prvom dijelu zabio šest komada, od toga tri iz kontre koja se preporodila njegovim povratkom u momčad, premda "zasluge" sigurno snose i Brazilci s velikim brojem tehničkih pogrešaka u igri. Duvnjak je, pak, više nego pristojno zamijenio Balića i opet pokazao da nije igrač o kojem treba govoriti u futuru, već u - prezentu.

Do kraja prvog dijela Hrvatska je držala tempo od dva gola na jedan gol Brazila, pa je na odmor otišla s više nego ugodnih 18:9.

Drugi dio bio je odrađivanje posla, s time da je Hrvatska još podigla nivo igre u obrani, pa su demotivirani Brazilci zabili tek pet golova. Taj podatak uvelike je plod sjajne forme Venija Loserta koji je pokazao da Červar ima dva vrhunska vratara, pa na toj poziciji nemamo briga.

Za sada, briga nemamo ni na srednjem vanjskom jer je Domagoj Duvnjak odigrao vrhunsku utakmicu, premda jasno treba u obzir uzeti i kvalitetu protivnika.

Potencijalno je opasan mogao biti početak drugog dijela, no Hrvatska je to odradila vrhunski i odmah u začetku ubila Brazilcima svu nadu u eventualni preokret. Valja izdvojiti fenomenalan pogodak Džombe iz cepelina za 20:9, nakon čega je Mirza zaslužio odmor do kraja utakmice, no naši nisu stali. Proradio je i Lacković, uključili su se i Sulić, Vuković i Horvat, pa je samo Dominiković ostao bez gola.

Džomba je sa sedam pogodaka iz sedam pokušaja bio najefikasniji u hrvaskoj reprezentaciji, a odmah do njega je Duvnjak s realizacijom 5/6. Po četiri gola dodali su Vukić, Vori i Lacković, a po dva Sulić i Vuković. Sjajni Losert skupio je 14 obrana na 22 udarca, za fenomenalni postotak od 64 posto. Kod Brazila su sa po tri gola najefikasniji bili Souza i Ertel, dok su vratari skinuli devet lopti za izbjegavanje još većeg potopa.

Na kraju je semafor pokazivao 33:14. Brazil nije iz reda onih najjačih selekcija, pa čak ni onih koje mogu iznenaditi najbolje, no 19 pogodaka razlike ipak će odjeknuti kod drugih reprezentacija koje su možda očekivali pad Hrvatske nakon ozljede Balića. Mi smo već znali, a sada znaju i oni - Hrvatska može i mora i bez najboljeg svjetskog rukometaša...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!