Ostali sportovi

Sraz titana, poraz Hrvata

Ivana Strahija • četvrtak, 14.08.2008.
Sraz titana, poraz Hrvata
Foto: EPA

Od jedine dvije do tada neporažene reprezentacije na olimpijskom turniru jedna je morala pasti. Francuzi su protiv naših podigli pravi kineski obrambeni zid, kojeg su Hrvati na tren čak i slomili, no bez Balića i punih 30 minuta Metličića, poraz je bio za očekivati.

Hrvatska – Francuska 19:23 (9:11)

Kina, OSC Gymnasium, suci: Černega, Poladenko (Rusija)

Hrvatska: Sulić, Balić, Duvnjak 1, Lacković 3, Vori 4, Dominiković, Džomba 5, Horvat, Vuković 2, Metličić, Vukić 2, Valčić 2

Vezane vijesti

Obrane: Losert 8, Alilović –
Sedmerci: 4/4
Isključenja: 8 minuta

Francuska: Fernandez 2, Dinart 1, Burdet, Gille Guillaume 2, Gille Bertrand 7, Narcisse 4, Girault 2, Karabatić 1, Kempe, Abati 1, Abalo, Guigou 3

Obrane: Omeyer 11, Karaboue –
Sedmerci: 3/3
Isključenja: 4 minute

Premda smo danas u susretu Francuza i Hrvata trebali vidjeti ono najbolje od rukometa na ovim Olimpijskim igrama, to se nije dogodilo. Sa po dvije pobjede u džepu, i Francuzi i Hrvati su već osigurali prolazak u finale, pa susret nije bio od presudne važnosti, što je očito utjecalo na tempo igre.

Posebno je teško gledljivo bilo prvo poluvrijeme, u kojem su se Francuzi koncentrirali na obranu, a Hrvati su tražili način da proguraju loptu prvo kroz obranu, a onda i pored vratara Omeyera.

Da će pogoci teško padati najavio je sam početak susreta, kad Lacković promašuje cijeli gol, a Fernandez do 1:0 za Francuze dolazi tek sa sedam metara. Na 1:1 izjednačuje Vukić, a potom taj rezultat stoji i stoji na semaforu bez promjene. Očito je i sucima dosadilo, a navikli na red i poslušnost u bivšem SSSR Černega i Poladenko u 9. minuti po prvi puta isključuju našeg kapetana Metličića zbog prigovaranja.

Obrana Francuske još bolje pokriva pet naših igrača, pa Abati vraća svoje u vodstvo nakon što je uzeo Hrvatima loptu. Jako teško naši pronalaze ideje u napadu, Červar pokušava rotirati igrače, no tek Lacković s fintom pogađa za 2:3. No, to malo znači kad Francuzi, čak i s kasnijim igračem manje, zabijaju mnogo lakše, a izgledaju puno veći i jači, u svakom slučaju zdraviji, od naših Paklenih.

Zato sa sedam metara nema greške, Džomba Omeyera loba za 4:6 kao da je tek prosječni vratar. Ipak, Bertrand Gille i Narcisse drže Francuze u vodstvu, a nakon što je Metličić još jednom isključen u 20. minuti, odlaze Tricolori i na +4. U međuvremenu ruski sudački par smiruje situaciju na našoj klupi sa par žutih kartona, jedan za Dominikovića, a jedan Červaru.

Ali, skoro smo zaboravili da imamo u svojim redovima Vorija, koji u odličnoj suradnji s Lackovićem pronalazi način prolaska kroz francuski kineski zid, dok Džomba u dvije minute dva puta sa sedam metara trese mrežu francuskoga gola, a mi smo na svega –1. Imali smo priliku za izjednačenje, Vori je ukrao loptu, no neobjašnjivo staje u trku prema francuskoj strani. Girault zato nema takvih problema, i zabija dvije za redom, uzvraća Vukić.

U posljednjoj minuti više uzbuđenja nego u ostalih 29, kad Metličić u posljednjem francuskom napadu pred odlazak na odmor u jednom srazu s Abaloom radi svoj treći veliki prekršaj po mišljenju Rusa, dobiva treće isključenje i više ne može igrati.

U nastavak krećemo s igračem manje, no Džomba odmah smanjuje na –1. Još malo uspavanke a onda odjednom kao da su svi počeli igrati normalnom brzinom. Naša se obrana poboljšava, posebno je proradio blok, a i u napadu smo sve bolji, dok Francuzi polako gube živce.

Pogađaju Vori i Valčić, a za Francuze čak i Karabatić uspijeva zatresti mrežu. Obranom Loserta u 46. minuti, u prvi plan izlazi Vuković, koji izjednačava na 15:15, naše prvo izjednačenje nakon početnih 1:1. Lacković za naše vodstvo potom buši Omeyerovu mrežu iz daljine, semafor u 49. minuti pokazuje 17:16.

No, bilo je očito predobro da bi trajalo. Ovog su nam puta prednost oduzela braća Gille, Gillaume i Bertrand, isključen nam je Valčić, a do 58. minute opet gubimo –3. Gigou dodaje još jedan gol za četiri prednosti svoje ekipe, a s 23:19 u korist Francuza završava sraz dva rukometna titana.

Olimpijski rukometni turnir, Grupa A, 3. kolo: Hrvatska – Francuska 19:23 (9:11)

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Brazil14:33Hrvatska
Kina19:33Francuska
Španjolska30:29Poljska
1Francuska 5148:115+339
2Poljska 5147:128+197
3Hrvatska 5140:115+256
4Španjolska 5152:145+76
5Brazil 5129:153-242
6Kina 5104:164-600

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!