Ostali sportovi

Koreanci, Ruban i Zhang zlatni

Tanja Zorman • petak, 15.08.2008.
Koreanci, Ruban i Zhang zlatni

Nakon napornog tjedna, streličarski dio olimpijade je završio više-manje očekivano. Korea je pokupila najviše medalja (5), a za njom slijede Kina (3) i Ukrajina. Bez obzira na to što Hrvatska u streličarstvu nije imala ni jednog predstavnika, zanimljivo je bilo pratiti rušenje olimpijskih i svjetskih rekorda od strane streličarskih velesila.

Prvi dan OI-a održale su se kvalifikacije i za muškarce i za žene. Prva tri mjesta u ženskim kvalifikacijama očekivano su pripala Koreankama koje su kao ekipa srušile olimpijski rekord postavljen u Sydneju 2000. godine također od koreanske ekipe, ali u drugom sastavu. Britanke su ekipno zauzele drugo mjesto, a Kineskinje treće, zaostajući za Koreom za skoro 100 krugova. U kvalifikacijama u muškoj kategoriji, prvo mjesto pripalo je >b>Juan Rene Serranu. Za njim su drugoplasirani Mangal Singh Champia iz Indije i trećeplasirani Viktor Ruban iz Ukrajine zaostajali za samo jedan krug. Olimpijski pobjednik iz Atene Marco Galiazzo iz Italije zauzeo je dvanaesto mjesto. Koreanci su i u muškoj kategoriji zauzeli prvo mjesto ekipno, a iza njih slijede, bez prevelikog zaostatka Ukrajina i Malezija.

U ekipnim eliminacijama padali su također olimpijski rekordi, ali i jedan svjetski. Koreanke su u četvrtini finala pucajući protiv Italije postavile novi svjetski i olimpijski rekord sa ispucanih 231 od 240 krugova. U polufinalu su pobjedile koje su, izbacivši Britanke u malom finalu, osvojile broncu. Koreanke su u finalu svladale Kineskinje. Kod muškaraca se ekipno rangiranje iz kvalifikacija dosta promijenilo. Iako je Korea osvojila još jedno zlato, drugo i trećeplasirane ekipe iz kvalifikacija ostale su praznih ruku. Italija je u četvrtfinalu izbacila Maleziju, a u polufinalu Ukrajinu, te tako završila na drugom mjestu izgubivši od Koree. Meč za broncu između Ukrajine i Kine završio je u korist Kine.

U pojedinačnim eliminacijama dvije su streličarke (Jennifer Nichols iz Sjedinjenih Američkih država i drugoplasirana Ok-Hee Yun iz Koree) izjednačile olimpijski rekord iz Barcelone 1992.,no sreća im nije dugo trajala budući da je u sljedećem meču rekord bio srušen od strane Sung-Hyun Park iz Koree koja je završila olimpijadu kao drugo plasirana. U finalu ju je pobjedila Kineskinja Juan Juan Zhang, 27 iz kvalifikacija. Za broncu su se borile petoplasirana iz kvalifikacija Un Sil Kwon i drugoplasirana Ok-Hee Yun. Bronca je pripala Yun. U muškoj kategoriji najsjajniju medalju osvojio je Ukrajinac Viktor Ruban, treći iz kvalifikacija, svladavši u finalu četvrtoplasiranog Koreanca Kyung-Mo Parka. Iako je desetoplasirani Koreanac Chang-Hwan Lee srušio olimpijski rekord tokom eliminacija, to ga nije dovelo čak ni do medalje. Treće mjesto pripalo je Rusu Bairu Badenovu koji je pobijedio Juan Rene Serrana, prvoplasiranog u kvalifikacijama.

Budući da su svi natjecatilji bili pod velikim pritiskom slave koju bi im donjela olimpijska medalja, ne čudi ni malo činjenica da se rangiranje natjecatelja iz kvalifikacija dosta promjenilo tokom eliminacija, to jest, tokom direktnih mečeva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!