Nogomet

Poker Hrvata u najjačoj ligi Europe

Marin Vuković • petak, 15.08.2008.
Poker Hrvata u najjačoj ligi Europe

Utakmicama prvoga kola ovoga vikenda počinje 17. izdanje engleske Premier lige, najjačeg nogometnog natjecanja u Europi koje iz godine u godinu rezultatima potvrđuje svoju kvalitetu. Tko se najviše pojačao, možemo li očekivati raspad "velike četvorke", koliko mogu prinove u Premier ligi i kakva su očekivanja od hrvatske kolonije na Otoku?

Već nekoliko sezona zaredom engleska Premier liga odmiče se od europske konkurencije i iznova dokazuje kako se radi o najjačoj europskoj nogometnoj ligi, a čini se da razlika u kvaliteti svakom sezonom postaje još većom. U posljednje četiri sezone Lige prvaka najviši razred engleskog nogometa imao je barem jednog finalistu, a ove je sezone i ta tradicija nadmašena engleskim finalom. Štoviše, u posljednje dvije sezone, čak tri od četiri polufinalista Lige prvaka bili su engleski klubovi.

Premda je zbog Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj vremena za odmor bilo malo, pred nama je 17. izdanje Premier lige od njezina osnivanja 1992. godine. Ono najvažnije je podatak da će po prvi put u tom elitnom društvu, nogometom El Doradu, zaigrati čak četvorica Hrvata koji usto čine i okosnicu hrvatske reprezentacije. Osim "starosjedilaca" Eduarda da Silva, Nike Kranjčara i Vedrana Ćorluke, ove će sezone tamo biti i Luka Modrić. Naši će se reprezentativci nadmetati s najboljima na čak četiri kolosijeka i skupljati iskustvo koje će indirektno donijeti neprocjenjivu korist i našoj nacionalnoj vrsti. Red je stoga da ovaj uvod u novu sezonu počnemo "pokerom Hrvata" i klubovima za koje će nastupati.

Tottenhamova rukavica u lice "velikoj četvorci"

Dolaskom Juande Ramosa na klupu i kupovinom Luke Modrića za 16 milijuna funti Tottenham je istaknuo svoju kandidaturu za velike rezultate, ojačao je momčad, odigrao fantastičnu predsezonu i ove će godine predstavljati veliki izazov svim klubovima Premier lige. Cilj je jasan, poremetiti odnos snaga među tzv. "velikom četvorkom" (Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal) i plasirati se u Ligu prvaka.

Prijelazni rok Spursa bio je vrlo prometan, u klub su osim Modrića došli i David Bentley (15 milijuna funti), Giovani dos Santos (4,7 milijuna funti), Heurelho Gomes i Cesar Sanchez, a Ramos još nije zatvorio vrata prinovama. Doduše, Spursi su izgubili kapetana Robbieja Keanea koji je prešao u Liverpool, a u sljedećih nekoliko dana mogli bi ostati i bez Dimitra Berbatova, za kojeg je itekako zagrizao Manchester United.

Momčad je, međutim, u pripremnom razdoblju odigrala odličnu seriju utakmica, a posebno se nevjerojatnom serijom pogodaka istaknuo Darren Bent. Luka Modrić u nekoliko je nastupa pokazao kako će biti veliko pojačanje za Spurse, a u susretu protiv Leyton Orienta već je postigao i prvi pogodak.

Arsenal je ponajveći gubitnik prijelaznog roka, budući da je ovoga ljeta ostao bez dva iznimno važna igrača. Topnike su napustili Mathieu Flamini i Alexander Hleb, vrlo bitni kotačići u momčadi Arsenea Wengera koje će biti teško nadoknaditi. Emirates je očekivano napustio i Jens Lehmann, a otišao je i Gilberto Silva. U rubrici dolasci zasad stoje jedino Aaron Ramsey (Cardiff, 5 milijuna funti), Samir Nasri (Marseille) i Amaury Bischoff (Werder).

Wenger je uspio zadržati svog najboljeg strijelca iz prošle sezone Emmanuela Adebayora, ali do studenog ili prosinca ma raspolaganju neće imati našeg Eduarda da Silvu. Iskusni menadžer Arsenala često se znao naći na udaru kritika, ali je gotovo uvijek tijekom sezone u svojoj mladoj momčadi pronašao rezerve kojima se borio za sami vrh. Hoće li to tako biti i ove sezone, ostaje da vidimo.

Manchester City je prošlu sezonu otvorio sjajno, ali je do kraja sezone nizom loših rezultata kompromitirao taj odličan početak. Vlasnik kluba Thaksin Shinawatra, u vječnim problemima sa zakonodavstvom u domovini iz koje je pobjegao, riješio se Svena Gorana Erikssona i palicu za novu sezonu predao Marku Hughesu, koji se spremno prihvatio posla stvaranja momčadi za novu sezonu.

Hughes je doveo Joa iz moskovskog CSKA i Tal Ben Haima iz Chelseaja, i to su ujedno jedina dva pojačanja Cityja u dosadašnjem tijeku prijelaznog roka. Klub je pošteno očistio svlačionicu, pa su tako Eastlands redom napustili Georgios Samaras, Andreas Isaksson, Geovanni, Emile Mpenza, Paul Dickov i Sun Jihai, a tek je Hughesov udarac šakom o stol zaustavio transfere Stephena Irelanda i Vedrana Ćorluke. Za našeg se reprezentativca zagrijao Juande Ramos i premda smo se nadali maloj hrvatskoj koloniji u Londonu, čini se da od Čarlijevog prelaska u Spurse zasad neće biti ništa.

Najviše financijskih problema od klubova s našim reprezentativcima imao je pak Portsmouth. Prodajom Sulleya Muntarija u Inter namaknuli su novac za dovođenje Petera Croucha, ali osim njega i, donekle, Younesa Kaboula, momčad nisu pojačali nekim zvučnijim imenima. Planovi gradnje novog stadiona očito su pošteno limitirali fond za transfere, a toga su svjesni i sami igrači. Na tragu toga, Niko Kranjčar i Sylvain Distin uputili su poziv klubu da osnaži momčad koja će se i ove sezone morati hrvati na čak četiri fronta.

Liverpool najviše, Manchester United najmanje

Osim što je čitavo ljeto obilježila sapunica o prelasku Cristiana Ronalda u madridski Real, ljetni prijelazni rok poseban je i po tome što Alex Ferguson u redove aktualnog engleskog i europskog prvaka nije doveo niti jedno jedino pojačanje! United je na prinove potrošio nula funti, a iskusni Sir Alex smatra da momčad koja je pokorila Englesku i Europu ima snage to isto ponoviti i bez posebnih pojačanja. Najveću pobjedu United je odnio u medijskom ratu s Realom iz Madrida i ostankom Ronalda na Old Traffordu, kojeg pak zbog rehabilitacije neće biti u momčadi do listopada. Do kraja prijelaznog roka Ferguson bi ipak mogao pojačati svoj napad jednom prinovom, a po svemu sudeći, to bi trebao biti napadač Tottenhama Dimitar Berbatov.

Premda zvuči nevjerojatno, čak se i Chelsea ovoga ljeta suzdržao od kupovine i doveo tek dva igrača, premda se radi o već dokazanim zvijezdama. Iz Porta je stigao Jose Bosingwa, a iz Barcelone Deco. Klub je osim toga zadržao i Franka Lamparda, koji je nakon koketiranja s Interom i Joseom Mourinhom ipak potpisao petogodišnji ugovor, a možda najznačajnija promjena dogodila se upravo na klupi londonske momčadi. Nakon odlaska Avrama Granta tu je dužnost preuzeo Luiz Felipe Scolari, bivši izbornik Portugala, pred kojim je samo jedan jedini zadatak: osvojiti sve što se osvojiti može.

Brojni igrači koji su proteklih godina stizali na Stamford Bridge i udavili se u silnoj poplavi zvijezda ovoga su ljeta potražili druge sredine. Tako su klub napustili Steve Sidwell, Ben Sahar, Khalid Boulahrouz, Tal Ben Haim, a otišao je i Claude Makelele.

Za razliku od Unitedove i Chelseajeve, populacija u Liverpoolovoj svlačionici ovoga se ljeta poprilično promijenila. Ostavši vjeran svojoj sklonosti rotacijama momčadi, Rafael Benitez se riješio čak 14 igrača, od kojih su najbitniji odlasci Scotta Carsona, Petera Croucha, Harryja Kewella i Johna Arnea Riisea. Najzvučnije pojačanje je Robbie Keane koji je za čak 20 milijuna funti stigao iz Tottenhama, a redove Redsa pojačali su i David Ngog (Paris St. Germain), Emmanuel Mendy (Murcia), Diego Cavalieri (Palmeiras), Andrea Dossena (Udinese) i Philipp Degen (Borussia Dortmund). Prijelazni rok još uvijek traje, a velika Benitezova želja je kapetan Aston Ville Gareth Barry.

Ostaci ostacima

Što na kraju očekivati od nove sezone? Gotovo je sigurno da ćemo ponovno gledati mrtvu trku Manchester Uniteda i Chelseaja, u koju bi se napokon mogao umiješati i Liverpool, othrva li se navici rasipanja bodova protiv slabijih momčadi. Arsenal je zasad nepoznanica, u pretkolu Lige prvaka nisu briljirali, no Wenger je uvijek znao iz svoje momčadi izvući ono najbolje. Velikoj četvorci mogao bi se pridružiti Tottenham, koji je sklopio impresivnu momčad, dok će se ostatak lige po svemu sudeći boriti za mrvice i mjesto u Kupu Uefe.

Dašak promjena donijeli su i novi klubovi u Premier ligi. Ovaj put ne radi se o momčadima koje su vječno na granici između prve i druge lige, osim možda West Bromwich Albiona. U Premiership je po prvi put u svojoj povijesti uspio ući Hull City, a nakon 23 godine izbivanja iz najvišeg razreda engleskog nogometa vraća se i Stoke City. Dojma smo da je Hull City bolje trgovao i time se bolje pripremio za prvu sezonu u Premier ligi, ali realno gledano obje će momčadi biti sretne ako u ovoj sezoni uspiju izboriti ostanak.

Prvo kolo u subotu u 13:45 sati otvorit će na Emiratesu Arsenal i West Bromwich Albion. Istoga dana s početkom u 16 sati igraju Bolton - Stoke City, Everton - Blackburn, Hull City - Fulham, Middlesbrough - Tottenham, i West Ham - Wigan, dok u 18:30 igraju Sunderland i Liverpool. U nedjelju su na rasporedu još tri utakmice, Chelsea u 14:30 dočekuje Portsmouth, u 16 sati sastaju se Aston Villa i Manchester City, a u 17 sati sezonu na Old Traffordu otvara branitelj naslova Manchester United protiv Newcastlea.

Premier liga

1Arsenal 3585:28+5780
2Manchester City 3482:32+5079
3Liverpool 3577:36+4175
4Aston Villa 3472:51+2166
5Tottenham 3367:51+1660
6Manchester United 3452:51+154
7Newcastle 3474:55+1953
8Chelsea 3465:59+651
9West Ham  3556:65-949
10Bournemouth 3552:60-848
11Wolverhampton 3548:55-746
12Brighton & Hove 3452:57-544
13Fulham 3448:55-740
14Crystal Palace 3545:57-1240
15Everton (-8)3537:48-1136
16Brentford 3451:58-735
17Nottingham Forest 3441:61-2029
18Luton Town 3447:76-2924
19Burnley 3537:70-3322
20Sheffield United 3534:97-6316

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

Premier liga

1Arsenal 3585:28+5780
2Manchester City 3482:32+5079
3Liverpool 3577:36+4175
4Aston Villa 3472:51+2166
5Tottenham 3367:51+1660
6Manchester United 3452:51+154
7Newcastle 3474:55+1953
8Chelsea 3465:59+651
9West Ham  3556:65-949
10Bournemouth 3552:60-848
11Wolverhampton 3548:55-746
12Brighton & Hove 3452:57-544
13Fulham 3448:55-740
14Crystal Palace 3545:57-1240
15Everton (-8)3537:48-1136
16Brentford 3451:58-735
17Nottingham Forest 3441:61-2029
18Luton Town 3447:76-2924
19Burnley 3537:70-3322
20Sheffield United 3534:97-6316