Ostali sportovi

Kineskinje opet "zapele" u petom

Ante Jukić • petak, 15.08.2008.
Kineskinje opet "zapele" u petom

Pretposljednjeg dana natjecanja po skupinama u ženskom dijelu olimpijskog odbojkaškog turnira najviše je zanimanja privukao dvoboj starih rivala, Kine i SAD-a. Nakon što su kolo prije ispustile vodstvo od 2:0 u setovima protiv Kube, domaće su igračice doživjele i drugi uzastopni poraz u pet setova...

Grupa A

Venezuela - Poljska 0:3 (12:25, 12:25, 20:25)
SAD - Kina 3:2 (23:25, 25:22, 23:25, 25:20, 15:11)
Japan - Kuba 0:3 (17:25, 22:25, 22:25)

U susretu reprezentacija koje do danas nisu ostvarile nijednu pobjedu, Poljska je bila bolja od Venezuele i tako zadržala šansu za prolaz u četvrtfinale. Za pobjedu nad slabašnim Južnoamerikankama, izabranicama Marca Bonitte bilo je potrebno malo više od sat vremena, a nešto zanimljiviji bio je tek treći set, koji je završio rezultatom 25:20 za Poljsku. Skowronskoj, Glinki i ostatku "društva" sada preostaje pobijediti SAD u posljednjem kolu i nadati se povoljnom raspletu dvoboja između Kine i Japana.

Najzvučniji susret skupine A, ali i cijelog današnjeg programa, odigrale su Kina i SAD. Iako su dva puta u meču imale po set prednosti, domaće su igračice doživjele i drugi uzastopni poraz (protiv Kube u prošlom kolu ispustile 2:0 u setovima), tako da će potvrdu svog plasmana u četvrtfinale morati tražiti u posljednjem kolu. Amerikanke su do pobjede došle ponajviše zahvaljujući sjajnoj igri Kimberly Glass i Logan Tom, a simboličan je podatak da na klupi SAD-a sjedi Lang Ping, koja je kao igračica kineske reprezentacije osvojila zlato na OI u Los Angelesu 1984. godine. Kina je tada u finalu pobijedila, pogađate, upravo SAD.

U posljednjem meču dana, Kuba je očekivano pobijedila Japan i osigurala prvo mjesto u ovoj skupini. Japanke, pak, za dva dana očekuje vrlo važan dvoboj s Kinom, nakon kojeg ćemo saznati imena preostale dvije reprezentacije iz skupine A koje će se plasirati u četvrtfinale. Kuba i SAD su svoje brige već riješili, dok su igri za 3. i 4. mjesto ostali Japan, Kina i Poljska,

Poredak: 1. Kuba 8, 2. SAD 7, 3. Kina 6, 4. Japan 6, 5. Poljska 5, 6. Venezuela 4

Grupa B

Alžir - Rusija 0:3 (11:25, 19:25, 10:25)
Brazil - Kazahstan 3:0 (25:13, 25:6, 27:25)
Srbija - Italija 0:3 (23:25, 20:25, 19:25)

Nakon što su nastup u Pekingu otvorile s dva poraza, Ruskinje su danas protiv Alžira stigle i do druge pobjede, čime su matematički potvrdile svoj plasman u četvrtfinale. Alžirke su nešto više otpora uspjele pružiti jedino u drugom setu, u kojem su osvojile samo dva poena manje, nego u prvom i posljednjem setu zajedno.

Još uvjerljivije od Ruskinja bile su Brazilke, koje u dosadašnjem dijelu natjecanja nisu izgubile nijedan set. Očekivano, današnji dvoboj s Kazahstanom bio je tek jedan malo jači trening za igračice Josea Roberta Guimaraesa. Tek u trećem setu Brazilke su malo spustile nogu s "gasa", dozvolivši Kazahstankama 25 poena. U prva dva seta bilo je zastrašujućih 25:13, 25:6.

Za razliku od prva dva susreta ove skupine, dvoboj Italije i Srbije obećavao je, barem na "papiru", puno veću borbu. Ipak, naše istočne susjede nisu uspjele ozbiljnije zaprijetiti onim prekomorskim, tako da je situacija u skupini B uoči posljednjeg kola potpuno čista. Italija i Brazil će u međusobnom dvoboju odlučiti o prvom mjestu, Srbija i Rusija o trećem, dok će utakmicu za prestiž i izbjegavanje posljednjeg mjesta odigrati Alžir i Kazahstan.

Poredak: 1. Brazil 8, 2. Italija 8, 3. Rusija 6, 4. Srbija 6, 5. Kazahstan 4, 6. Alžir 4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!