Ostali sportovi

SAD preko Kai do polufinala

Antonija Pavlić • petak, 15.08.2008.
SAD preko Kai do polufinala
Foto: EPA

Poznate su sve polufinalistice ženskog olimpijskog nogometnog turnira. U čak dva dvoboja o pobjedniku se odlučivalo u produžecima, a samo su Brazil (2:1) i Japan (2:0) u regularnom dijelu utakmice nadmudrile Norvešku, odnosno Kinu.

U prvoj su se utakmici dana susreli najozbiljniji pretendent na naslov, SAD, i izazivač Kanada. Ovog puta Amerikanke nisu dopustile iznenađenje, iako nisu pobijedile "tek tako" već su se morale dobro pomučiti i tek u produžetku riješiti utakmicu u svoju korist. SAD je u 12. minuti zahvaljujući Angeli Hucles poveo, no kanadska spasiteljica ovog je puta bila Christine Sinclair koja je u 30. sve vratila na "nulu". Prolaz u polufinale i okršaj s Brazilom Amerikankama je osigurala Natasha Kai pogotkom u 11. minuti prvog produžetka (101. minuta utakmice).

U drugom veoma zanimljivom okršaju četvrtfinala, Brazil je pomalo iznenađujuće pobijedio Norvešku, koja je uz SAD slovila kao najveći favorit cijelog olimpijskog turnira. 26 tisuća gledatelja svjedočilo je Norveškom potopu. Brazilke su startale furiozno, povele samo koji trenutak prije sučevog zvižduka za kraj prvog poluvremena (Daniela, 44) a prednost su povećale i na startu drugog (Marta, 57). Poraz je u 83. minuti iz kaznenog udarca uspjela ublažiti Siri Nordby.

U srazu dvije podjednake ekipe, Švedske i Njemačke, u regularnom tijeku utakmice nije bilo pogodaka te se otišlo prema produžecima, a kako se slutilo i jedanaestercima. No, Njemice su odnekud izvukle dodatnu snagu te su pogocima jednom u prvom i jednom u drugom produžetku slomile švedske nade u polufinale. Za Elf su pogodile Garefrekes (105) i Laudehr (115).

Posljednji je dvoboj dana odigran u udarnom terminu u Kini, u 21:00 h. Pogađate, bio je to okršaj susjeda, Japana i Kine. Kina, unatoč velebnom auditoriju (28 tisuća gledatelja) i golemoj podršci s tribina nije uspjela ući u polufinale protiv rastrčanog i veoma dobrog Japana. Kosooke nogometašice iz Zemlje izlazećeg sunca počele su napadati i prije no što se lopta otkotrljala s centra. Tome svjedoči i broj udaraca u okvir vrata 9 (15) te golem broj zaleđa i kornera što dovoljno dobro dokazuje japansku premoć. Prvi je pogodak postigla Sawa Homare već u 15. minuti, a uvjerljivu je pobjedu potvrdila Nagasato Yuki deset minuta prije kraja.

Ženski olimpijski turnir, četvrtfinale:

SAD - Kanada 2:1 (1:1), Brazil - Norveška 2:1, Njemačka - Švedska 2:0 (0:0), Japan - Kina 2:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!