Ostali sportovi

Cure za finale, dečki za broncu

Ivor Krapac • petak, 15.08.2008.
Cure za finale, dečki za broncu
Foto: EPA

Ruski ljubitelji tenisa s posebnom će pozornošću pratiti sedmi dan olimpijskog turnira u Pekingu. Čak tri njihove nade probile su se među posljednje četiri u singlu, a u subotu bi mogli dobiti i osigurano zlato. Bit će zanimljivo i u muškoj konkurenciji - na redu je borba za broncu u singlu i dva završna meča u parovima, doznat ćemo kome ide bronca, a kome zlato...

Nakon što su u petak na sceni bili tenisači, dan kasnije će u prvom planu olimpijskog teniskog turnira biti polufinalni susreti tenisačica. Ruskinje su zasad obavile sjajan posao, Jelena Dementijeva, Dinara Safina i Vera Zvonareva probile su se među posljednje četiri, a jedini je uljez, na radost domaćina, Kineskinja Na Li, koja je na putu do polufinala ubilježila dva velika skalpa, svladavši Svjetlanu Kuznjecovu (prvo kolo) i Venus Williams (četvrtfinale).

Na Li nije stranac na velikoj sceni, prije nešto više od dvije godine bila je u četvrtfinalu Wimbledona, no ovotjedni rezultat u Kini ipak je posebno vrijedan. Primarno stoga jer se dogodio kod kuće, ali, ne puno manje bitno, i zbog toga što se 26-godišnja Kineskinja prošle i ove sezone često mučila s ozljedama. Vratila se na pravom mjestu.

Pobjeda nad Venus Williams, aktualnom wimbledonskom "kraljicom", dodatno je zasladila pohod Na Li do polufinala, a među posljednje četiri trebat će joj jednaka inspiracija. S druge strane mreže bit će Dinara Safina, koja je produžila uspješnu seriju na 14 uzastopnih dobivenih mečeva četvrtfinalnim prolaskom protiv Jelene Janković, prve na svijetu.

Šestopostavljena Ruskinja upisala se u povijest kao prva igračica koja je u istoj sezoni svladala tri različite suparnice koje su u tom trenutku držale vrh WTA ljestvice - u Berlinu je nadjačala Justine Henin u posljednjem meču karijere velike Belgijke, u Roland Garrosu je zaskočila Mariju Šarapovu, a sada u Pekingu i Janković, koja se na prvo mjesto probila ovog tjedna. Pothvat kojim se štićenica Željka Krajana može ponositi, ali nije samo to - o sjajnoj formi 22-godišnje Ruskinje govori i omjer pobjeda i poraza 31-3 od Berlina sredinom svibnja. U Njemačkoj je počelo, a od tada je uzela još dva naslova, u Carsonu i Montrealu, uz finala Roland Garrosa i Hertogenboscha.

Gledajući taj niz, Kineskinja bi se mogla i prepasti prije subotnjeg ogleda sa zahuktalom Ruskinjom, no razlog za strah definitivno nestaje kad se Li prisjeti oba prethodna međusobna susreta - 2005. u polufinalu Estorila slavila je sa 6:1 i 6:1, a lani u trećem kolu Australian Opena sa 6:2 i 6:2. Kad se sve sabere, moglo bi biti vrlo zanimljivo.

Susret Na Li i Safine će u 10 sati po hrvatskom vremenu otvoriti program na središnjem terenu pekinškog teniskog kompleksa, a ukoliko pobjeda pripadne šestoj nositeljici, Rusi će imati osigurano zlato u ženskom singlu - u drugom polufinalu, s početkom u 10 sati na terenu broj jedan, srest će se peta nositeljica Jelena Dementijeva i devetopostavljena Vera Zvonareva.

Dementijeva već zna kako je stići jako daleko na olimpijskom teniskom turniru, prije osam godina u Sydneyju bila je u finalu i izgubila od Venus Williams, a za repriziranje tog dosega morat će preko sunarodnjakinje na koju nailazi napunjena samopouzdanjem nakon četvrtfinalne pobjede nad Serenom Williams. Pored toga, Dementijeva se može pohvaliti i s tri pobjede u četiri susreta sa Zvonarevom, uključujući i 6:4, 1:6, 6:2 u njihovom posljednjem ogledu, u osmini finala ovogodišnjeg Roland Garrosa.

Zvonareva je odlično iskoristila ono što se otvorilo u dijelu ždrijeba u kojem se prvopostavljena Ana Ivanović povukla zbog ozljede, a potencijalna prijetnja Agnieszka Radwanska ispala u drugom kolu. Ovo joj je prvo polufinale od prijelaza iz travnja u svibanj, kada je uzela naslov u Pragu, a je li spremna i za više, pokazat će subota.

Osim u singlu, doznat ćemo i finalistice u parovima. Kinezi ni u ovoj konkurenciji nisu bez aduta, osme nositeljice Zi Yan i Jie Zheng u polufinalu idu na četvrtopostavljene Španjolke Anabel Medinu Garrigues i Virginiju Ruano Pascual, dok će sestre Williams u drugom polufinalnom susretu tražiti nastavak iskupljenja za razočaranje u singlu. Drugopostavljena američka sestrinska kombinacija borit će se sa šestopostavljenom ukrajinskom sestrinskom kombinacijom, Alonom i Katerinom Bondarenko - u čijoj će se obitelji slaviti prolaz u finale?

U muškom singlu vrijeme je za u petak razočarani dvojac, polufinalne gubitnike Novaka Đokovića i Jamesa Blakea. Treći nositelj će u dvoboju za broncu biti favorit u potrazi za teniskom medaljom za Srbiju, no na OI je iznenađenje uvijek negdje iza ugla. Zanimljivo, iako se radi o Top 10 igračima sa solidnim stažem, Đoković i Blake dosad se nisu susretali.

U parovima pada odluka tko će završiti na kojoj stubi pobjedničkog postolja, a netko će ostati i praznih ruku. Slično sestrama Williams u ženskoj konkurenciji, Roger Federer pokušat će popraviti dojam nakon četvrtfinalnog ispadanja u singlu i napustiti Kinu s najsjajnijim odličjem u paru sa Stanislasom Wawrinkom. S druge strane mreže bit će švedski par Simon Aspelin i Thomas Johansson, vjerojatno umorni od četverosatne polufinalne pobjede u velikom trileru protiv Arnauda Clementa i Michaela Llodre.

Dan nakon tog šokantnog poraza posao ne postaje lakši francuskom dvojcu. Clementa i Llodru u susretu za broncu čekaju prvi nositelji Mike i Bob Bryan, a u tom ćemo ogledu doznati nasljednike Ivana Ljubičića i Marija Ančića, hrvatskog brončanog para iz Atene.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!