Ostali sportovi

I Crnogorci plaču, Šapić razbio Kineze

Ivor Krapac, Ivana Spahija, Tea Lokas • subota, 16.08.2008.
I Crnogorci plaču, Šapić razbio Kineze
Foto: EPA

Bio je ovo očito dan za prva prava iznenađenja na olimpijskom vaterpolskom turniru. Hrvatska je doživjela poraz od Amerikanaca, a neočekivano posrtanje dogodilo se i Crnogorcima, od kojih su uvjerljivo jači bili Španjolci. Grci su po prvi put slavili, i to protiv slabašnih Kanađana. Nijemci su, pak, pobijedili Talijane u gustom dvoboju i ostavili nade za prolazak dalje na životu...

Njemačka - Italija 8:7 (2:1, 3:1, 0:2, 3:3)

Slavlje Nijemaca činilo se kao normalan epilog utakmice koja je na poluvremenu pisala 5:2 na njihov konto. No, nakon odmora Talijani su otpustili kočnicu i približili se protivnicima, da bi na kraju izgubili s jednim pogotkom razlike, udaljivši se potpuno od polufinala.

U pobjedi Nijemaca najviše je sudjelovao Thomas Schertwitis, koji je dva puta pogađao za svoju momčad. S druge strane, najbolji Talijan i najučinkovitiji strijelac u utakmici bio je Alessandro Calcaterra s tri pogotka u mreži Tchigira.


Kanada - Grčka 7:13 (1:6, 4:5, 2:1, 0:1)

Kanađani su uspješno nastavili niz poraza na Igrama izgubivši od ekipe koja im je dosad bila ravna, bez bodova u tri utakmice. Četvrta se Grcima posrećila te su se izvukli iz bodovne ništice pobjedom nad "nedodirljivim" kanadskim barakudama. Grčki su vaterpolisti krenuli furiozno i u prvoj četvrtini zapravo dobili utakmicu. U prvih osam minuta napravivši razliku od pet pogodaka (6:1), do kraja utakmice mogli su se opustiti i samo držati kanadski ritam.

U krajnji rezultat 13:7 najviše je ugradio Grk Gregorios Ntoskas koji je četiri puta tresao mrežu kanadskog vratara. Kod poraženih su igru vodila dvojica, Graham i Feltham, a oni su na svoja leđa iznijeli teret poraza ubacivši šest od nesretnih sedam pogodaka.


Španjolska - Crna Gora 12:6 (3:0, 4:1, 3:4, 2:1)

Aktualni europski prvaci, nedavno iz Malage, doživjeli su pravi potop u prve dvije četvrtine ogleda sa Španjolcima. Nakon 16 minuta igre bilo je velikih 7:1, a sa šest razlike je i završilo. Neočekivana pobjeda Španjolaca, pa još tako glatka...

Guillermo Molina vodio je pobjednike s tri pogotka, a Felipe Perrone i Javier Garcia dodali su po gol manje. Vrijedi dodati i 11 obrana Inakija Aguilara, sa sjajnih 65 % učinkovitosti (11/17). Najefikasniji Crnogorci su s po dva pogotka bili Nikola Janović i Aleksandar Ivović.

Ovaj rezultat gurnuo je Španjolce korak ispred Crnogoraca na ljestvici skupine A, uz bod više uoči posljednjeg kola. Za zadržavanje drugog mjesta u grupi španjolski vaterpolisti u posljednjem kolu moraju svladati Grke, dok će se Crnogorci sresti s Australcima i nadati se da će im Grci pomoći.


Australija - Mađarska 12:13 (4:4, 1:5, 4:2, 3:2)

Reprezentativci Australije umalo su priredili iznenađenje i uzeli pobjedu Mađarima kojima bi u tom slučaju bilo poljuljano i prvo mjesto u skupini A. Ipak, favoriti ovog susreta uspjeli su se izvući i pobjedom sa samo jednim pogotkom razlike i dalje ostali na čelu ove skupine. Nakon uspavanog starta, Mađari su se probudili u drugoj četvrtini u kojoj su dominirali s 5:1 i poveli s ukupnih 9:5.

Činilo se kako je u tom trenutku utakmica riješena, no Australci se vraćaju u nastavku i dolaze do samo dva pogotka zaostatka uoči posljednjih osam minuta. Iako je Australija opasno prijetila u posljednjoj četvrtini, Mađari su ipak uspjeli ugrabiti tijesnu, ali vrlo vrijednu pobjedu za potvrdu prvog mjesta uoči posljednjeg kola. Iz pobjedničke momčadi najraspoloženiji je bio Tamaš Molnar s tri postignuta pogotka, dok je mrežu Mađara tri puta zatresao Pietro Figlioli.


Srbija - Kina 15:5 (5:2, 2:1, 4:2, 4:0)

Nevjerojatno raspoloženi Aleksandar Šapić je u solo izvedbi deklasirao reprezentaciju Kine. Srpski je vaterpolist čak devet puta pogotkom počastio kineske vratare, a Srbija je slavila s ukupnih 15:5. U potpuno jednosmjernom susretu Srbi su dominirali od prve do posljednje minute, a osim nešto "jačeg" kineskog otpora u prvoj četvrtini, domaće momčadi nije bilo na vidiku.

Iako su i pogoci samog Šapića bili dovoljni da Srbija upiše pobjedu, kinesku mrežu je tri puta zatresao i Vladimir Vujasinović. Iz kineske vrste najučinkovitiji je bio Junmin Xie s dva postignuta pogotka. Ovom pobjedom Srbija je također došla na ukupno šest bodova, što prilično komplicira situaciju na vrhu skupine B.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!