Ostali sportovi

Ruskinja odnosi zlato

Ivana Spahija • subota, 16.08.2008.
Ruskinja odnosi zlato
Foto: EPA

Rusija ima zlatnu medalju! Nakon odigranih polufinalnih susreta olimpijskog teniskog turnira izvjesno je kako će olimpijska pobjednica postati Ruskinja. Koja, saznat će se nakon finalnog dvoboja u kojem će snage odmjeriti Elena Dementijeva i Dinara Safina...

Rusi nisu mogli sanjati ljepši olimpijski rasplet, barem što se ženskog dijela teniskog turnira tiče. Finalni dvoboj izborile su dvije Ruskinje, Elena Dementijeva i Dinara Safina, a koja će se popeti na najvišu stepenicu olimpijskog postolja, saznat ćemo u nedjelju.

Finale je prva izborila petopostavljena Elena Dementijeva, koja je nakon dvosatne borbe upisala pobjedu nad sunarodnjakinjom Verom Zvonarevom. Prvi je set započeo odlično za petu nositeljicu, već u prvom gemu oduzela je servis Zvonarevi i povela s 1:0. Međutim, sunarodnjakinja joj je uzvratila na identičan način i vratila rezultat na početak. Uslijedilo je međusobno oduzimanje servisa sve do vodstva Dementijeve od 4:3, kada je sedma tenisačica svijeta napokon uspjela obraniti početni udarac i povesti s 5:3. To je bio i prijelomni trenutak prvog seta, Zvonareva je u idućem gemu izgubila servis, a Dementijeva došla do vrijednog vodstva od 6:3.

Drugi set započeo je loše za petu nositeljicu, Zvonareva je breakom došla do vodstva od 1:0, ali se Dementijeva vratila odmah u idućem gemu i poravnala rezultat na 1:1. Dementijeva je potom slomila servis Zvonareve i povela s velikih 4:2 te se počeo nazirati i kraj meča, no deveta nositeljica se nije predala bez borbe, odmah je uzvratila istom mjerom i poravnala rezultat na 4:4. Meč je u konačnici riješen u tie - breaku, gdje je hladnu glavu zadržala Dementijeva i s konačnih 6:3 i 7:6 sebi osigurala medalju.

Na putu do zlatnog sjaja te medalje Dementijevi stoji sunarodnjakinja Dinara Safina, koja je rusko finale zakazala pobjedom nad domaćom tenisačicom Na Li. Safini je također bilo potrebno nešto više od dva sata igre da osigura medalju oko vrata. Na Li se pokazala kao tvrd orah za priličan broj favoritkinja na ovom turniru, ali protiv Ruskinje ipak nije mogla.

Safina je propustila nekoliko velikih prilika za slavlje u prvom setu. Imala je vodstvo od 3:1, da bi potom Kineskinja poravnala na 3:3. Ruskinja je zatim ponovno breakom došla do vodstva od 5:4 i servirala za set, no Li je preživjela i tu prijetnju pa je set riješen u tie - breaku koji je otišao na stranu Safine.

U drugom setu Safina se suočila s problemima. Li je, nošena ogromnom podrškom domaće publike, uspjela sredinom seta oduzeti servis Ruskinji i povesti s 4:2. Li je pri vodstvu od 5:3 imala servis za drugi set, no Safina se uspjela izvući i breakom doći do zaostatka od 5:4, a potom i povesti sa 6:5. Pritisak u posljednjem gemu ipak je bio prejak za Kineskinju koja nije uspjela zadržati servis pa je Safina uzela pobjedu vrijednu medalje.

Dinara Safina i Elena Dementijeva do sada su se ukupno sedam puta susretale u mečevima WTA Toura, a u međusobnim ogledima Safina vodi s 5-2. Meč za broncu odigrat će Vera Zvonareva i Na Li, koje su tri puta ukrstile rekete na Touru. Dvije pobjede ima Kineskinja, dok je Zvonareva slavila jednom, i to u njihovom posljednjem međusobnom dvoboju u polufinalu Dohe.

U finalu ženskih parova očekuje nas američko - španjolski dvoboj. U sestrinskom polufinalnom ogledu snage su odmjerile Venus i Serena Williams te Alona i Kateryna Bondarenko. Sreća je ovaj put bila na strani američkih sestara, koje su s konačnih 4:6, 6:4 i 6:1 zakazale susret sa španjolskim parom. Anabel Medina Garrigues i Virginia Ruano Pascual su bez većih problema sa 6:4 i 7:6 nadigrale domaće uzdanice Zi Yan i Yie Zheng.

Tenisačice, polufinale: Elena Dementijeva (Rusija, 5) - Vera Zvonareva (Rusija, 9) 6:3, 7:6(3), Dinara Safina (Rusija, 6) - Na Li (Kina) 7:6(3), 7:5.

Tenisačice, parovi, polufinale: S.Williams/W.Williams (SAD, 2) - A.Bondarenko/K.Bondarenko (Ukrajina, 6) 4:6, 6:4, 6:1, Medina Garrigues/Ruano Pascual (Španjolska, 4) - Yan/Zheng (Kina, 8) 6:4, 7:6.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!