Ostali sportovi

Ovdje Britanci šefuju

Goran Markuš, Ante Jukić • subota, 16.08.2008.
Ovdje Britanci šefuju

Španjolski biciklisti Joan Llaneras osvojio je zlatnu medalju u bodovnoj utrci pistovnog biciklizma dok je Britanac Bradley Wiggins uspio obraniti zlato u finalu pojedinačne dohvatne vožnje. Ipak biciklistička vijest dana zasigurno je drugo zlato za odličnog Chrisa Hoya, ovog puta osvojenog u keirin-u…

Bodovna utrka (M)

Nakon što su jučer podijeljene medalje u muškom momčadskom sprintu, danas je podijeljen i drugi komplet kolajni u pistovnom biciklizmu, onaj u muškoj bodovnoj utrci. Sa ukupno osvojenih 60 bodova, zlato je osvojio Španjolac Joan Llaneras, drugi je s dva boda manje bio Nijemac Roger Kluge, dok je broncu dohvatio Chris Newton iz velike Britanije, s 56 osvojenih bodova.

Llanerasu je ovo, inače, drugi naslov olimpijskog pobjednika (bio je prvi i u Sydneyu prije osam godina), a medaljom se, i to srebrnom, okitio i u Ateni.

Poredak, pistovni biciklizam - bodovna utrka (M):
1.Joan Llaneras (Španjolska)
2.Roger Kluge (Njemačka)
3.Chris Newton (Velika Britanija)


Pojedinačna dohvatna vožnja (M)

Najveći favorit, Bradley Wiggins iz Velike Britanije opravdao je svoj status i sigurnom vožnjom deklasirao svog protivnika, Novozelanđanina Haydena Roulstona i tako obranio titulu najboljeg iz Atene prije točno četiri godine.

I dok Roulston niti u jednom segmentu nije bio brži od zlatnog Wigginsa, Rus Alexei Markov u borbi za broncu držao je vodstvo do posljednjeg kilometra kada radi grešku koju Britanac Steven Burke odmah iskorištava i pobjeđuje sa nešto više od tri sekunde prednosti.

Poredak, pistovni biciklizam – pojedinačna dohvatna vožnja (M):
1. Bradley Wiggins (Velika Britanija)
2. Hayden Roulston (Novi Zeland)
3. Steven Burke (Velika Britanija)


Keirin (M)

Odličan Chris Hoy nakon pobjede u ekipnom sprintu stigao je i do drugog zlata u disciplini keirin. Da vijest Britancima bude još zanimljivija pobrinuo se i odličan Ross Edgar koji je gotovo cijelu utrku vodio borbu sa svojim sunarodnjakom, odličnim Hoyem.

Borba za treće mjesto u finalu, u kojem sudjeluje čak šest biciklista, vodili su Australac Kelly Shane i Japanac Kiyofumi Nagai koji je iz nje uspio izaći kao pobjednik i tako svojoj zemlji osigurati prvu ovogodišnju brončanu medalju iz pistovnog biciklizma.

Valja napomenuti kako dvojica najvećih favorita u ovoj disciplini, Teun Mulder (svjetski prvak 2005. godine) i Theo Bos (svjetski prvak 2006. godine) nisu dogurali do šesteročlanog finala. Dok je Mulder diskvalificiran u ranijoj fazi natjecanja zbog korištenja sprinterske linije u kojoj se već nalazio jedan od vozača Bos nije imao sreće zabivši se u Poljaka Kamila Kuczynskog tijekom druge runde što mu je osiguralo tek nastup u utrci za borbu od 7-12 mjesta. Utrku je završio kao osmi.

Poredak, pistovni biciklizam – keirin (M):
1. Chris Hoy (Velika Britanija)
2. Ross Edgar (Velika Britanija)
3. Kiyofumi Nagai (Japan)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!