Ostali sportovi

Prve medalje za Britanke

Antonija Pavlić • nedjelja, 17.08.2008.
Prve medalje za Britanke
Foto: EPA

Prvi kompleti medalja podijeljeni su u klasi Yngling, a slavodobitnici su ženska ekipa Velike Britanije u sastavu Sarah Ayton, Sarah Webb i Pippa Wilson...

Nakon jučerašnjeg odgođenog starta regate, zbog izuzetno lošeg i promjenjivog vjetra, klasa Yngling danas je odjedrila finalni plov za medalje. Najuspješnije su sa 31 bodom bile Britanke, drugo je mjesto pripalo Nizozemkama dok se bronca oko vrata sjaji grčkoj posadi.

Ayton, Webb i Wilson su gotovo cijelo vrijeme bile u vodstvu, a u zadnji su dan ušle s minimalnom prednošću pred nizozemskom posadom. No, posljednji plov regate pripao je Britankama čime su potvrdile premoć, dok su Nizozemke "pukle", osvojile tek petu poziciju i tako osigurale "samo" srebrnu medalju.

Najbolju su potvrdu najbolje forme i zasluženu pobjedu Britanke ostvarile daleko najuvjerljivijim finalnim plovom, gdje su kod samo jedne oznake vodstvo prepustile Njemicama, te tako pokazale da iskustvo ponekad stvarno presuđuje. Sva su tri mjesta osigurana uvjerljivo. Nizozemke na drugom mjestu imaju 44 boda, Grkinja na trećem 64, a Njemice na četvrtom 69. bodova.

Velika Britanija je tako, u ovoj klasi nastavila s dominacijom, zlatni su bili i u Ateni 2004., a u ovoj se posadi nalaze i dvije tamošnje osvajačice zlata.

"Ne mogu ništa pametno reći. Posao je obavljen.", jasna je bila skiperica Sarah Ayton dok je njezina kolegica i imenjakinja Webb naglasila ulazak u cilj kao najveći trenutak na Igrama. "Kada smo ušli u cilj kao prvi i vidjeli Britance kako mašu zastavama skoro smo zaplakali. Bilo je jako emotivno i jako posebno."

Ayton i Webb su u Ateni u istoj disciplini također osvojile zlato, ali je s njima umjesto Pippe Wilson bila Shirley Robertson. U jednom se trenutku, međutim, "savršena posada" polako razišla i na Robertsino je mjesto prije dvije godine, za Igre u Pekingu došla Pippa Wilson.

"Svašta samo ja i Sarah prošle u ove četiri godine, naravno i Pipa u dvije godine koliko smo zajedno. Bilo je nevjerojatno.", rekla je Sarah Ayton.

Nizozemska je posada na putu prema finalnom plovu osvojila tri od osam utrka dok su se Britanke morale zadovoljiti četvrtim i petim mjestima. No, na koncu su uspjele, najbolju su utrku sačuvale za kraj, uvjerljivo su osvojile finalni plov i Nizozemkama ispred nosa uzele zlatnu kolajnu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!