Ostali sportovi

Sestrama Williams drugo zajedničko zlato

Antonija Pavlić • nedjelja, 17.08.2008.
Sestrama Williams drugo zajedničko zlato
Foto: EPA

Sestre Williams su, baš kao i Roger Federer nešto ranije, ispadanje u singlu naplatile zlatnom u parovima. Venus i Serena su se turnirom parova prošetale u stilu Cezara, lomeći i pobjeđivajući sve pred sobom...

Ljute sestre su i u finalu pružile briljantnu izvedbu, svladan je španjolski par Anabel Medina Garrigues i Virginia Ruano Pascual. Za samo 60 minuta, sestre su Španjolkama "poklonile" samo dva gema u prvom setu i to je bilo - to.

O dominaciji dviju sestara dovoljno govore i statistički podaci. Medina Garrigues i Ruano Pascual nisu imale niti jednu break-loptu koju bi mogle iskoristiti jer su sestre jednostavno bile - nedodirljive. Na drugoj su strani Venus i Serena iskoristile 2 od 8 break-lopti u prvom i 3 od 3 u drugom setu, što je bilo dovoljno za i više nego uvjerljivu pobjedu.

Ovo je pekinško zlato, Venus i Sereni drugo u karijeri na Olimpijskim igrama, medalju najjačeg sjaja osvojile su i u Sydneyju 2000. godine. Na najmanju stepenicu pobjedničkog postolja stale su Kineskinje Yan Zi i Zheng Jie s drugom kineskom olimpijskom medaljom u povijesti teniskog turnira parova. U Ateni su 2004. pomalo i neočekivano, ali ne i nezasluženo Ting Li i Tian Tian Sun osvojile zlatnu kolajnu.

Od 1988. i Igara u Seoulu, kada je tenis vraćen na Olimpijske igre, Amerikanke su osvojile pet od šest olimpijskih turnira! Prvo su se na najviše pobjedničko postolje popele Zina Garrison i Pam Shriver, u Barceloni 1992., najbolje su bile Gigi Fernandez i Mary Joe Fernandez, a isti je par pobijedio i četiri godine kasnije, u Atlanti 1996. Na posljednja dva turnira, u Sydneyju 2000. najbolje su bile sestre Williams, a statistiku su tek malo "pokvarile" Kineskinje koje su u Ateni 2004. slavile zlato.

Kao i Sereni i Venus, druga je olimpijska medalja u parovima ovo bila i Španjolski Ruano Pascual, no ona srebrnog sjaja. Španjolski je par svojoj zemlji donio četvrtu medalju u parovima od 1988. Conchita Martinez i Arantxa Sanchez-Vicario osvojile su srebro 1992. i broncu 1996., a Martinez i Pascual su u Ateni posrnule tik pred ciljem.

Olimpijske igre, finale: Dementijeva (Rusija, 5) - Safina (Rusija, 6) 3:6, 7:5, 6:3

Olimpijske igre, parovi, finale: Serena Williams/Venus Williams (SAD) - Anabel Medina Garrigues/Ruano Pascual (Španjolska) 6:2 6:0

Olimpijske igre, parovi, meč za broncu: Yan Zi/Zheng Jie (Kina) - Alona Bondarenko/Kateryna Bondarenko (Ukrajina) 6:2 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!