Ostali sportovi

Poznate četvrtfinalistice

Ante Jukić • nedjelja, 17.08.2008.
Poznate četvrtfinalistice

Utakmicama petog kola završeno je natjecanje po skupinama na ženskom odbojkaškom turniru Olimpijskih igara. Posljednja nepoznanica otklonjena je porazom Poljske od SAD-a, kojim su Kina i Japan kao posljednje "ovjerile" svoju ulaznicu za najboljih osam...

Grupa A

Kuba - Venezuela 3:0 (25:20, 25:20, 25:19)
Poljska - SAD 2:3 (25:18, 21:25, 25:19, 19:25, 13:15)
Kina - Japan 3:0 (26:24, 25:16, 25:14)

Sigurnom 3:0 pobjedom protiv Venezuele Kuba je zaokružila svoj stopostotni učinak u skupini A. Južnoamerikanke su, pak, svoj premijerni nastup na Olimpijskim igrama okončale sa svih pet poraza, čime su zauzele posljednje mjesto u ovoj skupini.

Poljakinje su u susret protiv SAD-a ušle sa šansom da ipak nekako izbore plasman u četvrtfinale. Za to im je trebala što uvjerljivija pobjeda protiv Amerikanki, ali i povoljan rasplet dvoboja između Kine i Japana. Iako su dvaput imale set prednosti, iako su u svojim redovima imale i sjajnu Katarzynu Skowronsku, Poljakinje ipak nisu uspjele doći do pobjede, tako da su na kraju završile kao pete u skupini A.

Iako su nakon poraza Poljske od SAD-a riješile sve brige oko plasmana u četvrtfinale, dvoboj Kine i Japana nosio je vrlo veliku rezultatsku važnost. Pobjednik je imao priliku zauzeti treće mjesto u skupini i tako u četvrtfinalu izbjeći moćni Brazil, a naposljetku je to za rukom pošlo domaćim igračicama. Za konačnih 3:0 trebalo im je tek nešto više od jednog sata. Neizvjesnu borbu ponudio je samo prvi set, dok su preostala dva "glatko" otišla na stranu Kineskinja.

Poredak:

1. Kuba 10
2. SAD 9
3. Kina 8
4. Japan 7
5. Poljska 6
6. Venezuela 5

Grupa B

Kazahstan - Alžir 3:1 (25:18, 25:20, 17:25, 25:16)
Italija - Brazil 0:3 (16:25, 22:25, 17:25)
Rusija - Srbija 3:0 (25:21, 25:16, 25:20)

U skupini B su sve sudionice četvrtfinala bile poznate i prije posljednjeg, ostala je jedino otvorena borba za što bolji plasman na tablici. Peto su mjesto na kraju zauzele odbojkašice Kazahstana, koje su protiv Alžira došle do svoje prve pobjede u Pekingu.

Brazilkama je za slavlje protiv Italije trebalo puno manje nego što se to moglo očekivati, tek nešto više od sat vremena. Ovom pobjedom osvajačice bronce iz Atene potvrdile su osvajanje prvog mjesta u skupini B, koje im u četvrtfinalu donosi dvoboj protiv Japana. Talijanke će ime svog protivnika morati još malo pričekati.

S obzirom na igre koje su u skupini A prikazale Kubanke, Rusija i Srbija su u međusobni dvoboj ušle za željom da izbjegnu četvrto mjesto u svojoj skupini i četvrtfinalni obračun s Ruiz, Calderon i "društvom". Uspješnije su se na kraju pokazale Ruskinje, u čijim su redovima po običaju najbolje bile Šaškova i Gamova.

Poredak:

1. Brazil 10
2. Italija 9
3. Rusija 8
4. Srbija 7
5. Kazahstan 6
6. Alžir 5

Četvrtfinale

Sistem određivanja četvrtfinalnih parova u Pekingu je bio nešto drugačiji nego je to inače na odbojkaškim natjecanjima slučaj. Naime, nakon završetka natjecanja po skupinama bila su poznata samo dva para - Kuba (prvoplasirana iz skupine A) protiv Srbije (četvrtoplasirana iz skupine B), i Brazil (prvoplasirani iz skupine B) kontra Japana (četvrtoplasirani iz skupine A) - dok su preostala dva određena ždrijebom. Evo, dakle, i svih četvrtfinalnih parova:

Kuba - Srbija
Brazil - Japan
Rusija - Kina
SAD - Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!