Ostali sportovi

Drama Amera, Crnogorci na nas

Hrvoje Vuković, Tea Lokas • ponedjeljak, 18.08.2008.
Drama Amera, Crnogorci na nas
Foto: EPA

Posljednje kolo vaterpolskog turnira ponudilo je ipak rasplet kakvog smo se najviše pribojavali. No, bilo je očekivano. Mi smo svoje zapucali protiv Amerikanaca. istih onih koji su danas u sumnjivoj završnici izborili prvo mjesto, dok je Srbija izgubila od Italije. U drugoj grupi Crnogorcima je remi s Australcima bio dovoljan za treće mjesto, Španjolci su drugi...

Srbija - Italija 12:13 (3:3, 2:3, 3:5, 4:2)

Poredak, 6.kolo

Skupina A
1. Mađarska 9
2. Španjolska 8
3. Crna Gora 6
4. Australija 5
5. Grčka 2
6. Kanada 0

Skupina B
1. SAD 8
2. HRVATSKA 8
3. Srbija 6
4. Njemačka 4
5. Italija 4
6. Kina 0

Srbi su protiv Talijana izgubili, a naša sudbina je sad bačena u ruke Nijemcima. Srbi su u prvoj četvrtini odigrali izjednačeno, da bi se u sljedeće dvije opustili i prepustili talijanskoj momčadi kormilo. U zadnjem su dijelu smanjili razliku na jedan pogodak prednosti za Talijane.

Put prema Crnogorcima u četvrtfinalu vrlo vjerojatno nam je pokazao Alessandro Calcaterra, potrudivši se zabiti tri pogotka za svoju momčad. S druge strane, put su cementirali Šapić s tri, Prlainović i Filipović s dva pogotka.

Mađarska - Kanada 12:3 (3:1, 3:0, 1:2, 5:0)

Pobjeda čista k'o suza. K'o mađarsko prvo mjesto u skupini. Mađarski momci su se opustili jedino u trećoj četvrtini, nakon povratka s odmora, no zato su u posljednjoj dionici razbili Kanađane nevjerojatnom serijom od 5:0. Kanada je uspjela zabiti tek tri pogotka, već standardno u službi dvojca Graham - Feltham. Jedan je ušao za otvaranje, dok su druga dva ubacili za vrijeme mađarskog opuštanja nakon pauze.

Mađari su pravilno rasporedili svoje doprinose ovoj utakmici koja im donosi direktan plasman u polufinale. Biroš, Madraš, Kasas i Molnar podijelili su uloge i naizmjenično zakucavali mrežu kanadskog čuvara. Mađarski je vratar obranio čak devet od 12 udaraca od strane kanadskih pucača, no ni Kanađanin Randall nije bio loš, ali uz danas za kanadske standarde neraspoloženi dvojac Graham - Feltham, nedovoljnih 40% obrana.

Crna Gora - Australija 5:5 (2:1, 1:2, 0:1, 2:1)

Crnogorci su porazom od Španjolske pali na treće mjesto te su danas protiv AUstralije tražili bilo što osim poraza kako bi uopće ostali u borbi za medalju. A senzacija nije bila daleko. Australija je pokazala zube, znajući kako ih pobjeda vodi u četvrtfinale, a uoči posljednjih osam minuta imali su i pogodak prednosti. Ipak, Crnogorci su se vratili u utakmicu, izjednačili na 5:5 i opasno plesali po rubu, budući da su Australci u samoj završnici imali igrača više i priliku za vodstvo, no nisu je realizirali i Crna Gora je sa šest bodova zauzela treće mjesto u grupi, što joj u četvrtfinalu donosi Hrvatsku.

OI, vaterpolo, četvrtfinale, 20.8.

Hrvatska - Crna Gora 10:00
Španjolska - Srbija 11:20

Zanimljivo, na cijeloj utakmici nije bilo igrača koji je postigao više od jednog pogotka. Ovim porazom Australci su ostali na četvrtom mjestu te će u borbu za plasman od sedmog do 12. mjesta.

SAD - Njemačka 8:7 (3:2, 2:1, 2:2, 1:2)

Najkontroverznija završnica odigrana je u susretu SAD-a i Njemačke u kojoj su Nijemci pobjedom mogli dohvatiti treće mjesto. Amerikanci su bili daleko od pucačke forme kao protiv nas, a glavni razlog tijesne završnice je i loš dan njihovog glavnog strijelca Tonyja Azeveda koji nije zabio ništa. S druge strane briljirao je Heiko Nossek sa pet golova, no unatoč njemu Amerikanci su u posljednjoj četvrtini došli do dva razlike (8:6) par minuta prije kraja i činilo se kako je prvo mjesto otplovilo preko Atlantika.

Ipak, uporni Nijemci smanjili su na 7:8, a potom pola minute prije kraja zabili i za , no slovenski sudac poništio je, što se kasnije pokazalo, čisti pogodak. Isprva se mislilo kako je njemački igrač pucao unutar pet metara nakon prekršaja, što nije dopušteno, no izgleda da je Slovenac sudio - odugovlačenje. Iako, ruku na srce, se to sudi jednom u milijun godina, a i nakon ponovljene snimke dojma smo kako nije postojalo. Sve u svemu, dio krivice sigurno pada i na nas zbog lošeg dana protiv Amerikanaca, koji su se ovom pobjedom plasirali izravno u polufinale.

Španjolska - Grčka 10:6 (2:0, 3:0, 3:5, 2:1)

Španjolci su nakon remija Crnogoraca i teoretski zaglavili na drugoj poziciji tako da njihova utakmica s Grcima nije praktički odlučivala niočemu. Razlika u klasi, formi i želji bila je evidentna od prve minute, pa su nedavni domaćini EP-a u Malagi na poluvremenu imali nedostižnih 5:0. Do kraja su Španjolci malo popustili i dopustili Grcima par golova za pristojniji rezultat.

Na kraju, 10:6 za Španjolce uz nevjerojatnu statistiku Felipea Perronea koji je iz osam pokušaja zabio fenomenalnih sedam golova. Kod Grka, jedini s dva pogotka bio je Theodoropoulos. Španjolska će tako u četvrtfinalu igrati protiv Srbije koja je unatoč ne baš briljantnoj formi ipak blagi favorit u toj utakmici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!