Nogomet

Novi pucanj u prazno

Zoran Zdelar • ponedjeljak, 18.08.2008.
Novi pucanj u prazno
Foto: Sandro Donda

Hajdukove najave o prekidu Dinamove trogodišnje domacije ipak su se pokazale kao novim pucnjem u prazno. Poraz u Zagrebu, a zatim i poraz u Rijeci pokazale su da se Hajduk ni ove godine neće moći upustiti u borbu s Dinamom...

Jadranski derbi između Rijeke i Hajduka ponudio je gledateljima zaista pravu poslasticu, baš kao i što je bilo najavljivano. Zanimljiva i napadačka igra tijekom većeg dijela utakmice s obje strane, velik broj kartona, sporne sudačke odluke, fantastičan preokret i još ljepši golovi.

Dok su sudačke pogreške sastavni dio igre, mjesta nije bilo tek vatri, koja je na Kantridi izbila tijekom drugog poluvremena kada su se od bačenih baklji zapalile papirnate trake, koje su prije bačene s tribine. Bio je to prizor koji je podsjetio na neka ne tako davna vremena kad su navijači harali hrvatskim stadionima i kad im se ni policija nije rado suprotstavljala. Policija im se, očito, ni sada odveć rado ne suprotstavlja, inače bi sustavnije provodila mjere, što je ministar unutarnjih poslova na nedavnom sastanku predstavnika Vlade i nogometnih čelnika najavio. Podsjetimo, mogle su se tom prilikom čuti izjave koje su najavljivale i prekid utakmice ili pražnjenje tribine i zbog samo jedne baklje...

No, unatoč iznimno uzbudljivom nogometu, odlukama o pobjedniku utakmica u samoj završnici, ponovno će se pričati o nenogometnim temama poput već spomenutih nedjela navijača, ali i policijske akcije u Zaprešiću. Tamo je policija, naime, treneru sesvetske Croatije Ljupku Petroviću dobronamjerno "savjetovala" da bi mu bilo pametnije da utakmicu vodi s tribine, kako ne bi zbog navodnog neposjedovanja radne dozvole bio priveden.

To nije zadesilo samo Croatijina trenera, što je zasigurno imalo određeni utjecaj na gostujuće igrače, već je isto doživio i William Tabi. Kamerunski nogometaš, baš poput svog trenera, još uvijek nije ishodovao radnu dozvolu i morao je na tribinu. Naravno, ne kritizira nitko provođenje zakona, no zašto se zakon nije provodio na prethodnoj utakmici, ili na onoj još prije te, kada također ni Petrović ni Tabi nisu imali radnu dozvolu. U Croatiji ističu da je izdavanje radne dozvole u tijeku, pa se može očekivati da trener osvajač najelitnijeg europskog kllupskog natjecanja ponovno iduće nedjelje može najnormalnije voditi momčad tijekom utakmice.

No, pozabavimo se radije iznimno zanimljivim kolom, koje već dugo nije ponudilo toliko uzbuđenja. Čak polovica utakmica riješeno je tek nakon preokreta, a onaj najveličanstveniji pripao je upravo Rijeci, jer teško da bi i igrači sami odabrali ljepši način kako stići do prve prvenstvene pobjede.

Zaljubljenike u domaći nogomet posebno raduju dobri rezultati osječkog prvoligaša, jer zna se da tamo (gotovo) uvijek prednost pri odabiru igrača za prvu postavu imaju mladi nogometaši. Otkako je u Gradski vrt stigao Ilija Lončarević ta teza još više drži vodu, a potvrda stiže iz kola u kolo kada Osijeku bodove donose igrači od kojih su neki protekle sezone prvenstvene utakmice mogli gledati samo s tribine, ili u najboljem slučaju s klupe za rezervne igrače. Ovog je puta tako Osijeku novu pobjedu donijela agresivnost mladog napadača Ivana Miličevića, a ove sezone u Lončarevićevoj momčadi ima igrača koji su preskočili čak i juniorski naraštaj i odmah dobili priliku odmjeravati snage s najboljima u Hrvatskoj.

Nakon što je protekle sezone Zadar bio jedno od najugodnijih iznenađenja, ove sezone očekuje ih mukotrpna borba za ostanak. Porazio ih je ove nedjelje i susjedni Šibenik, no možda ih krenu bolji rezultati od 6. kola. Ne, nije tipfeler, nego teško da će se moći Zadrani nadati pobjedi u 5. kolu, kada napokon ponovno mogu igrati u svojim Stanovima, jer stižu im u goste u Modri iz Maksimira.

Za kraj – Dinamo, momčad koja i dalje nastavlja neumoljivo poražavati svakog u 1. HNL. Baš kao što je komentator HTV-a kazao, Cibaliji bi bilo bolje da im se na putu iz Vinkovaca za Zagreb pokvario autobus. Bolni poraz od Šahtara motivirao je očito Modre pred „odmor“ u Dubrovniku, a malobrojne gledatelje u Maksimiru oduševio je s tri pogotka Mario Mandžukić, ali i, što je još bitnije, ponovno Milan Badelj. 19-godišnji veznjak ovog je ljeta postao nova maksimirska zvijezda, no pred njim je još uvijek dug put. Do nekog velikog europskog kluba, jasno.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!