Ostali sportovi

Sažetak 10. dana Olimpijskih igara

HINA • ponedjeljak, 18.08.2008.
Sažetak 10. dana Olimpijskih igara

Desetog dana natjecanja na Olimpijskim igrama u Pekingu održana su natjecanja u 21 sportu, a u osam su se dijelile medalje...

Ruskinja Jelena Isinbajeva osvojila je u Pekingu svoju drugu zlatnu olimpijsku medalju u skoku s motkom. Isinbajeva (26), koja dominira ovom disciplinom posljednjih godina, do zlata je stigla s preskočenih 5,05 metara čime je po 24. puta u karijeri postavila svjetski rekord. Svjetski rekord Isinbajeve je treći atletski na Igrama u Pekingu, nakon Usaina Bolta na 100 metara i Gulnare Galkine-Samitove na 3000 metara sa zaprekama. Srebro je osvojila Amerikanka Jennifer Stuczynski sa 4,80, a broncu Ruskinja Svetlana Feofanova sa 4,75.

Amerikanac Angelo Taylor osvojio je naslov olimpijskog pobjednika na 400 metara s preponama. Taylor je u finalu istrčao najbolji ovosezonski rezultat u svijetu, a ujedno i svoj osobni rekord s vremenom 47.25 sekundi. I preostale dvije medalje osvojili su trkači iz SAD-a, do srebra je sa 47.98 stigao svjetski prvak iz Osake Kerron Clement koji je u Peking stigao s najboljim rezultatom ove sezone, a do bronce Bershawn Jackson, svjetski prvak iz Helsinkija 2005., sa 48.06.

Panamac Irving Saladino potvrdio je da je najbolji skakač udalj današnjice, nakon osvojenog naslova svjetskog prvaka prošle godine 25-godišnji Saladino je u Pekingu stigao i do naslova olimpijskog pobjednika. Saladino je postao prvi olimpijski pobjednik iz Paname u povijesti skokom od 8,34 metara iz četvrte serije kojim je za 10 centimetara preskočio srebrnog Khotsoa Mokoenu iz Južnoafričke Republike, dok je u posljednjoj seriji do bronce skočio Kubanac Ibrahim Camejo sa 8,20m, čime je za jedan centimetar nadmašio Zimbabveanca Ngonidzashea Makushu i sunarodnjaka Wilfreda Martineza.

Kenijac Brimin Kiprop Kipruto (23) osvojio je zlatnu medalju u utrci na 3000 metara sa zaprekama. Tako je nastavljena dominacija Kenijaca u ovoj disciplini na olimpijskim igrama, koja traje već 24 godine. Posljednji olimpijski pobjednik u ovoj disciplini koji nije bio iz Kenije je Poljak Bronislaw Malinowski na OI 1980. u Moskvi. No, tada zbog sovjetske intervencije u Afganistanu brojne zemlje su bojkotirale Igre u Moskvi, a među njima je bila i Kenija. Kipruto je u završnici uspio odbiti napad Francuza Mahiedinea Mekhissi-Benabbada. Kipruto, koji je aktualni svjetski prvak i srebrni iz Atene, pobijedio je sa svojim najboljim rezultatom sezone 8:10.34. Srebro je pripalo Francuzu Mahiedineu Mekhissi-Benabbadu (23), koji je istrčao osobni rekord (8:10.49). U Keniju je otišla i brončana medalja, a osvojio ju je Richard Kipkemboi Mateelong (8:11.01), koji je bio brončani i na SP u Osaki.

Kenijka Pamela Jelimo osvojila je naslov olimpijske pobjednice na 800 metara. Mlada, 18-godišnja Jelimo do naslova je stigla sa sjajnim rezultatom od 1:54.87 minuta što je novi svjetski juniorski rekord. Srebrnu medalju osvojila je druga Kenijka Janeth Jepkosgei-Busienei sa 1:56.07, a brončanu Marokanka Hasna Benhassi sa 1:56.73.

Amerikanka Stephanie Brown Trafton (28) osvojila je zlatnu medalju u bacanju diska s hicem od 64.74 metra, kojeg je bacila u prvoj seriji. Tako je 193 cm visoka djevojka iz Kafornije donijela prvo olimpijsko zlato u ženskom disku za SAD nakon 76 godina. Srebro je pripalo Kubanki Yarelys Barrios (63.64 m). Broncu je osvojila Ukrajinka Olena Antonova sa 62.59m.

Kineski gimnastičar Chen Yibing (23) osvojio je zlatnu medalju na karikama. Savršeno odrađenom vježbom zaradio je 16,600 bodova. Srebro je pripalo njegovu sunarodnjaku Yang Weiju (16,425), koji već ima naslov olimpijskog prvaka u višeboju. Broncu je osvojio Ukrajinac Aleksander Vorobjov. Poljak Leszek Blanik osvojio je zlatnu medalju u preskoku i to zahvaljujući tzv. "tiebreak pravilu". Blanik i Francuz Thomas Bouhail imali su jednake ocjene 16.537, ali je Poljak imao bolje ocjene za izvedbu i zato je osvojio zlato. Thomas Bouhail osvojio je srebro, a bronca je pripala Rusu Antonu Golocuckovu, koji je bio brončani i na parteru. Kineskinja He Kexin (16) osvojila je zlatnu medalju na dvovisinskim ručama. U najiščekivanijem finalu po spravama He Kexin i olimpijska prvakinja u višeboju Amerikanka Nastia Liukin zaradile su jednake ocjene - 16.725 bodova. No, zahvaljujući tzv. "tiebreak pravilu" zlato je pripalo Kineskinji, jer je Amerikanka imala niže ocjene za izvedbu. Bronca je pripala Kineskinji Yang Yilin (16.650). Kineskinja He Wenna osvojila je zlatnu medalju u trampolinu. He Wenna je slavila s 37.80 bodova, drugo mjesto pripalo je Kanađanki Karen Cockburn (37.00), dok je treća bila Uzbekistanka Jekaterina Kilko (36.90).

Britanski biciklisti Ed Clancy, Paul Manning, Geraint Thomas i Bradley Wiggins osvojili su zlatnu medalju u ekipnoj dohvatnoj vožnji. Britanci su u finalu porazili Dance odvozivši novi svjetski rekord - 3:53.314 minute, dok su Danci ostvarili rezultat 4:00.04. Broncu su osvojili biciklisti sa Novog Zelanda. Nizozemka Marianne Vos osvojila je zlatnu medalju u utrci na bodove. Svjetska prvakinja u ovoj disciplini slavila je sa 30 bodova, drugo mjesto je pripalo Kubanki Yoanki Gonzalez (18), dok je broncu osvojila Španjolka Leire Olaberria (13).

Muška stolnoteniska reprezentacija Kine očekivano je osvojila zlatnu medalju u ekipnom natjecanju. Kinezi su u finalnom susretu pobijedili Njemačku 3:0. Brončanu medalju osvojila je Južna Koreja koja je pobijedila Austriju 3:1.

Bjelorus Andrej Aramnav (20) osvojio je zlatnu medalju u dizanju utega u kategoriji do 105 kilograma. Na putu do olimpijskog zlata Armnav je postavio tri svjetska rekorda - u ukupnoj težini (436), u trzaju (200), te u izbačaju (236). Srebrnu medalju osvojio je Rus Dmitrij Klokov koji je ukupno poigao 423 kilograma, dok je broncu osvojio njegov sunarodnjak Dmitrij Lapikov sa podignutih 420 kilograma.

Zlatna medalja u jedrenju u klasi 470 pripala je Australcima Nathanu Wilmotu i Malcolmu Pageu. Pobjednička australska posada slavila je sa 44 kaznena boda ispred Britanaca Nicka Rogersa i Joea Glafielda (75), dok su broncu osvojili Francuzi Nicolas Charbonnier i Olivier Bausset (78).

Kod djevojaka u klasi 470 zlato je pripalo Australkama Elise Rechichi i Tessi Parkinson. Drugo mjesto osvojile su Nizozemke Marcelien de Koning i Lobke Berkhout, dok je bronca otišla Brazilkama Fernandi Oliveiri i Isabeli Swan. Poznati su i osvajači zlatnog odličja u klasi 49-er, a to su ipak Danci Jonas Warrer i Martin Kirketerp. Regatni odbor na koncu nije prihvatio prigovor Španjolaca koji su se na koncu morali zadovoljiti drugim mjestom. Iza španjolske posade Iker Lizarduy de Martinez - Xabier Fernandez, plasirali su se Nijemci Jan Peter Peckolt i Hannesu Peckolt.

Australka Emma Snowsill olimpijska je pobjednica u triatlonu. Trostruka svjetska prvakinja je 1500 metara plivanja, 40 kilometara vožnje biciklom, te 10 kilometara trčanja prošla za jedan sat, 58 minuta i 27 sekundi, osvojivši zlato sa više od minute prednosti ispred Portugalke Vanesse Fernandes, dok je broncu osvojila Australka Emma Moffatt.

Zlatnu olimpijsku medalju u ekipnom preskakanju prepona na natjecanjima u konjičkom sportu u Hong Kong osvojila je reprezentacija SAD-a koja je u dodatnom preskakanju bila bolja od Kanade kojoj je pripalo srebro. Nakon dvije serije preskoka SAD i Kanada su bile izjednačene na vrhu sa po 20 kaznenih bodova, pa su za zlatnu medalju morale u dodatni krug u kojemu su bolji bili Amerikanci. Brončanu medalju sa 27 bodova osvojila je Norveška.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!