Ostali sportovi

Italija bolja od domaćina

Goran Tomičić • ponedjeljak, 18.08.2008.
Italija bolja od domaćina
Foto: EPA

U najzanimljivijoj utakmici posljednjeg kola skupine A odbojkaši Italije su svladali Kinu. U skupini B je Brazil izbacio Njemačku, a Srbija je pobjedom protiv Egipta izborila četvrtfinale...

Skupina A

Bugarska - Venezuela 3:1 (23:25, 25:19, 25:16, 25:22)
Kina - Italija 2:3 (17:25, 23:25, 25:21, 25:20, 14:16)
SAD - Japan 3:0 (25:18, 25:12, 25:21)

Bugarska je pobjedom protiv Venezuele izborila treće mjesto u skupni. Izbornik Bugarske je opet mogao računati na kapetana Plamena Konstantinova, koji je zbog ozlijede propustio tri utakmice. Prvi set je uzela Venezuela zahvaljujući sjajnom Ernardu Gomezu, koji je bio opasan sa svih pozicija. U nastavku utakmice je proradio bugarski blok, a za to Venezuela nije imala rješenje. U trećem setu obrana Venezuele je pala pred snažnim loptama Andreya Zhekova i Bugarska je bez većih problema povela 2:1. Kaziyski je u četvrtom setu preciznim loptama iz sredine donio Bugarskoj teško izborenih 25:22 i potvrdu izbjegavanja četvrte pozicije.

Kina je poražena od Italije, no unatoč tome je nakon 24 godine izborila plasman u četvrtfinale Olimpijskih igara. Lugi Mastrangelo je u prvom setu vodio Italiju do sigurne pobjede, a Kinezi su mnogo bolje odigrali drugi set, no ipak nisu uspjeli osvojiti više od 23 poena. Kina je u trećem setu serijom 4:0 izborila prednost 19:17, što je mirno zadržala do 22:21, a onda su Shi Hairong i Guo Peng s tri sjajne akcije donijeli set svojoj momčadi. U četvrtom setu su domaći agresivnom igrom stigli do vodstva 17:12, koje su rutinski sačuvali. Italija je ipak u petom setu izborila pobjedu rezultatom 16:14, no Kini rezultat posljednje dionice nije bio važan.

Amerikanci su lako svladali Japan. Na krilima Lloya Balla je SAD odigrao miran prvi set za 25:18. Japan je pokušao uzvratiti u drugom setu, ali ta dionica je bila samo lakši američki trening. Izbornik Hugh McCutcheon je u trećem setu dao priliku igračima koji su manje igrali, a oni su završili dvoboj s 25:21.


Skupina B

Brazil - Njemačka 3:0 (25:22, 25:21, 25:23)
Poljska - Rusija 3:2 (17:25, 26:24, 24:26, 25:23, 15:12)
Srbija - Egipat 3:0 (25:16, 25:13, 25:17)

Njemačka se nadala četvrtfinalu, ali je poražena u dramatičnom dvoboju protiv Brazila i napušta Peking. Nijemci su odmah nakon utakmice ostali i bez izbornika, budući da je Stelian Moculescu podnio ostavku. Brazilsku igru je nosio trojac Elgarten, Giba i Dante. Taktika Njemačke je bila agresivnost u napadu, ali imali su previše servis grešaka. U zanimljivom drugom setu su se isticali Tischer i Rodrigao, a na kraju je presudio brazilski blok. Nijemci su do sredine trećeg seta održavali dva poena prednosti, no tad je Giba sjajnim servisima preokrenuo rezultat i Brazil je mirnom izmjenom poena sačuvao prednost i upisao pobjedu.

Najzanimljivije je bilo u dvoboju Poljske i Rusije. U prvom setu su blok i Semen Poltavskiy donijeli pobjedu Rusiji. Poljska je u drugom setu učvrstila blok i uz veliki napor je uspjela u neizvjesnoj završnici seta izboriti izjednačenje. Poltavskiy je u idućoj dionici ipak uspio probiti poljski blok za prednost 10:9. Nakon toga je Rusija preciznim loptama održavala rezultat i iskoristila prilike za novo vodstvo. U četvrtom setu je proradio poljski napad, a zakazao je blok Rusije i dvoboj je otišao u peti set. Tada je igračima Rusije popustila koncentracija i utakmica je bila odlučena.

Srbija je za pobjedu protiv Egipat trebala 62 minute. Sjajno je igrao Ivan Miljković i Egipat nije mogao mnogo napraviti. Niti u drugom setu Egipćani nisu imali rješenja za Miljkovića, a razigrali su se Bojović i Nikić, pa je Srbija slavila 25:13. Srbi su posljednji set odigrali mirno i bez problema su iskoristili mane protivnika za potvrdu pobjede.

Parovi četvrtfinala, 20. kolovoza
Bugarska - Rusija
Italija - Poljska
Kina - Brazil
SAD - Srbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!