Ostali sportovi

Vos zlato, Britancima svjetski rekord

Goran Markuš • utorak, 19.08.2008.
Vos zlato, Britancima svjetski rekord
Foto: EPA

Dok je Vos osigurala prvo zlato za Nizozemsku u pistovnom biciklizmu pobijedivši u finalu bodovne utrke za žene, biciklisti Velike Britanije postavili su novi svjetski rekord potpuno nadmašivši reprezentaciju Danske u finalu ekipne dohvatne vožnje…

Bodovna utrka (Ž)

Odličnom vožnjom i marljivim skupljanjem bodova te pobjedom na prvom od deset sprinteva odličnoj Marianne Vos uspjela je osvojiti svoje prvo olimpijsko odličje. Prvo zlato u pistovnom biciklizmu koje odlazi u Nizozemsku, a što je još važnije ovime je Vos vratila svoje samopouzdanje nakon (za nju) loše šeste pozicije u utrci cestovnog biciklizma.

Odlična Kubanka Yanka Gonzales uspjela je osvojiti srebro nakon pobjede na drugom, osmom i posljednjem, desetom sprintu. Ovo je prva olimpijska medalja kako za odličnu Gonzales tako i za njezinu zemlju, Kubu.

Iako je bodovno završila izjednačena za Kolumbijkom Mariom Luise Calle, odlična Leira Olaberria drugim je mjestom u posljednjem sprintu osigurala broncu za Španjolsku. Valja spomenuti i Britanku Rebeccu Romero koja je nakon jučerašnje pobjede u pojedinačnoj dohvatnoj vožnji današnji dan završila tek na 11. poziciji.

Poredak, pistovni biciklizam – bodovna utrka (Ž):
1. Marianne Vos (Nizozemska)
2. Yoanka Gonzalez (Kuba)
3. Leire Olaberria (Španjolska)


Ekipna dohvatna vožnja (M)

Novim svjetskim rekordom Britanci su u potpunosti slomili sve šanse Danske u finalu ekipne dohvatne vožnje i tako stigli do još jednog zlata za svoju zemlju. Danci su već na početku mogli vidjeti da nemaju šanse protiv odličnih otočana koji su prosječnom brzinom od 61.719 km/h stazu od 4 km prošli za svega 3:53.314 minute što je za gotovo dvije sekunde brže od dosadašnjeg svjetskog rekorda.

Zaista iznenađujućom, no vrlo impresivnom pobjedom Novozelanđani su stigli do brončane medalje pobijedivši olimpijske pobjednike iz Atene prije četiri godine. Dok smo na polovici utrke imali mrtvu poziciju dvaju momčadi slijepljenih zajedno Novozelanđani su uspjeli pronaći "ono nešto" i polako se odmicati Australcima da bi na cilj stigli sa nešto više od 1.2 sekunde prednosti.

Poredak, pistovni biciklizam – ekipna dohvatna vožnja (M):
1. Velika Britanija (Ed Clancy, Paul Manning, Geraint Thomas, Bradley Wiggins)
2. Danska (Michael Moerkoev, Casper Joergensen, Jens-Erik Madsen, Alex Nicki Rasmussen)
3. Novi Zeland (Sam Bewley, Hayden Roulston, Marc Ryan, Jesse Sergent)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!