Ostali sportovi

SAD i Japan u finalu

Marin Vuković • srijeda, 20.08.2008.
SAD i Japan u finalu

Američke softbolašice plasirale su se u finale olimpijskog turnira pobjedom nad ekipom Japana, koja potom nije propustila drugu priliku već je teškom pobjedom nad Australijom izborila novi sraz s Amerikankama. Australiji za utjehu ostaje osvojena brončana medalja, dok su bez medalje ostale softbolašice Kanade.

Neobičan sustav natjecanja na olimpijskom turniru u softballu dozvolio je da plasman u finale izbore ekipe SAD-a i Japana, premda su se prethodno na turniru sastale već dvaput i premda su oba puta Amerikanke izašle kao pobjednice. U preliminarnom dijelu natjecanja, naime, Amerikanke su s glatkih sedam pobjeda zauzele prvo mjesto u skupini, ispred Japanki (6-1), Australije (5-2) i Kanade (3-4). Tzv. Page Play-off sustav natjecanja potom je već u polufinalu spojio prvoplasirane Amerikanke i drugoplasirane Japanke, s tom razlikom da poražena ekipa ne gubi šansu za osvajanje zlatnog odličja, već s pobjednikom iz drugog polufinala razigrava za ulazak u finale.

Premda su do pobjede došle daleko teže nego u prvom susretu, Amerikanke su home runom Crystl Bustos tek u devetom inningu svladale Japan s 4:1 i plasirale se izravno u finale, dok je Japankama ostalo razigravanje s Australijom, koja je s 5:3 iz borbe za odličja izbacila Kanadu.

U popodnevnom susretu Japana i Australije koji je odlučivao o drugom finalistu, Japanke su nakon maratona od 12 inninga izborile pobjedu od 4:3 i u finalu u četvrtak po treći put će odmjeriti snage s SAD-om. Australiji pak ostaje utješno treće mjesto i posljednja brončana medalja u softballu, barem za neko vrijeme. Naime, softball i baseball nisu uvršteni u popis sportova na sljedećim Olimpijskim igrama 2012. godine.

Softball, polufinale:
SAD - Japan 4:1
Australija - Kanada 5:3

Razigravanje za ulazak u finale:
Japan - Australija 4:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!