Ostali sportovi

Blonskoj prijeti doživotna suspenzija

Maja Giljanović • srijeda, 20.08.2008.
Blonskoj prijeti doživotna suspenzija
Foto: EPA

Srebrna u Pekingu sedmobojka Ljudmila Blonska pala je na doping-testu, a potvrdi li B nalaz A Ukrajinki će se oduzeti medalja...

Štoviše 30-godišnjoj Blonskoj prijeti doživotna suspenzija s obzirom da je još 2003. odslužila dvije godine suspenzije zbog stanozolola.

Srebrna sa Svjetskog prvenstva u Osaki, međutim, nije naučila lekciju: umjesto da se "pokunji" i bude sretna što je prije pet godina na snazi bio popustljiviji zakon - danas je ovaj prijestup, naime, vrijedan četiri godine i izgona s narednih Olimpijskih igara - Blonska ponovno petlja s, čini se, anaboličnim steriodima.

Svoj je osobni rekord ovdje podignula s 6316 bodova na njih 6832, a mnoge su sedmobojke još tijekom sezone gorljivo u javnosti podizale sumnju u njene rezultate. Primjerice Kelly Sotherton (petoplasirana) nakon objave vijesti je izjavila: "Uopće me ne iznenađuje da je dopingirana jer na to sam svo ovo vrijeme i upozoravala. Nemoguće je da nekoga nema mjesec-dva dana i da se ovdje materijalizira s rezultatom kojeg je Blonska postigla".

Britanka je još lani u Osaki odbila stisnuti Blonskoj ruku na podjeli medalja - Sotherton je osvojila svjetsku broncu - te dodaje: "Samo se nadam da će Ruskinji i Amerikanki koje će sada osvojiti srebro i broncu medalje uručiti u pravoj ceremoniji kako zaslužuju, a ne skrovito sa strane. Ne smijemo mi ostale patiti zbog nepoštenja jedna varalice.

Olimpijski naslov ostaje u rukama Ukrajinke Natalije Dobrinske, broncu će srebrom zamijeniti Hyleas Fountain, a četvrtoplasirana Tatjana Černova će na postolje.

Službena potvrda Međunarodnog olimpijskog odbora stiže sutra, a s obzirom da u 99% slučajeva B nalaz potvrdi A, sumnje zapravo nema - Blonska će biti peta uhvaćena u dopingu nakon španjolske biciklistice Moreno, dvostrukog osvajača medalje, sjevernokorejskog streljača Kima, vijetnamske gimnastičarke Thuong i također atletičarke, Grkinje Chalkije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!