Nogomet

Blijedi Englezi, uporozenje s Istoka

Petar Plevnik • srijeda, 20.08.2008.
Blijedi Englezi, uporozenje s Istoka
Foto: EPA

Osim Hrvatske, aktivna su bila i tri naša protivnika u predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. I dok je susret Engleske i Češke pokazao da je pred Fabiom Capellom još dosta posla, rezultati Bjelorusije i Ukrajine još su jedna potvrda kako Hrvatsku u ovim kvalifikacijama čeka težak posao...

Najviše zanimanja privukao je dvoboj Engleske i Češke, kojeg je na Wembley došlo pogledati nešto više od 70 000 gledatelja. Ako je suditi prema onom što su Englezi pokazali uoči početka kvalifikacija, pred Fabiom Capellom je još dosta posla.

Iako su Englezi od prve minute krenuli ofenzivno, gusto posloženi Česi bez većih su se problema nosili s pokušajima domaćina, orijentiravši svoju igru na polukontre i kontre. Upravo iz jedne takve u 22. minuti momčad novog izbornika Petra Rade stigla je u vodstvo. Jankulovski je na lijevoj strani uposlio Širla, veznjak Zenita ubacuje u 16-erac za Baroša, čiji udarac iz okreta na putu prema golu pogađa Colea i prolazi kraj iznenađenog Jamesa.

Do kraja prvog dijela Englezi su jedinu ozbiljniju prigodu iz igre imali u 38. minuti, kada je Gerrard na lijevoj strani 16-erca dobrom loptom uposlio Defoa, no udarac napadač Portsmoutha Čech odbija u korner. I već kada se činilo da Česi na odmor otići s vodstvom, Englezi su stigli do izjednačenja u posljednjim trenucima prvog dijela. Beckham je uputio oštar centaršut, a Brown na prvoj vratnici nadvisio Ujfalušija i glavom matirao nemoćnog Čecha.

Engleska: James - Brown, Ferdinand (57. Woodgate), Terry, Cole - Beckham (79. Jenas), Barry, Lampard (79. Bentley), Gerrard (57. Joe Cole) - Defoe (46. Heskey), Rooney (69. Downing).

U nastavak susreta Capello je ušao s Heskeyem umjesto Defoea, no umjesto tamnoputog napadača pažnju na sebe ubrzo su ponovno skrenuli Česi. Najprije je Polak u 47. minuti nakon pogreške Browna pucao pored gola, da bi minutu kasnije Barry na rubu 16-erca faulirao Polaka, a Jankulovoski iz slobodnog udarca sjajno plasirana loptu uu Jamesovu stranu, koji je samo pogledom ispratio loptu u mrežu.

U 57. minuti Capello radi dvostruku izmjenu i umjesto Ferdinanda i Gerrarda u igru uvodi Woodgatea i Joe Coela, no ni taj potez nije previše promjenio zbivanja na travnjaku. A da Englezi i nakon Paula Robinsona muku muče s vratarima, pokazala je 60. minuta kada je James potpuno nepotrebno na nekih 20-ak metara iskosa istrčao na Sverkoša, koji ga je zaobišao, al iz teške pozicje nije uspio pogoditi prazna vrata.

Baš kao i u prvom dijelu, kad se očekivao kraj susreta, Englezi su uspjeli izbjeći poraz. Igrala se druga minuta sudačke nadoknade kada se nakon kornera u velikoj gužvi u petercu Čeha najbolje snašao Joe Cole i spasio Engleze neugodnog poraza.


Ukrajinci su pak za protivnika izabrali hrvatskog protivnika s Eura i zemlju s kojom će zajednički organizirati sljedeće Europsko prvenstvo, Poljsku i u susretu odigranom u Lvovu slavili s 1:0. Ključni trenutak susreta dogodio se u 44. minuti kada Voronin ubacuje s desne strane, a Kravchenko potpuno usamljen na drugoj vratnici iz drugog pokušaja donosi Ukrajincima zasluženu pobjedu.

Ukrajina: Piatov, Yarmash, Mykhalyk, Chyhrynsky, Shevchuk, Tymoschuk (Levchenko 66'), Holaido (Mandziuk 90'+3'), Nazarenko (O.Hai 73'), S.Kravchenko (Kalynychenko 63'), Voronin (Shevchenko 46'), Milevsky (Homeniuk 58')

Da ništa lakše Hrvatskoj neće biti ni protiv Bjelorusije svjedoči i susret u Minsku, u kojem su Bjelorusi uspjeli odigrati bez pogodaka s Argentinom, koja je doduše bila bez svojih najboljih igrača. Najbolju prigodu prvog dijela Argentinci su propustili preko napadača Napolija Germana Denisa, čiji udarac pogađa vratnicu, da bi i u nastavku susreta Bjelorusi uspješno odolijevali argentinskim napadima.

Bjelorusija: Zhevnov - Verkhovtsov, Omelyanchuk, Filipenko, Strahanovich (71. Mološ) - Korytko, Kulchiy, Hleb, Putilo (80. Pavlov) - Bulyga (81. Gleb), Kujuzov.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!