Nogomet

Ćiro izgubio, Španjolci opet moćni

Ante Pažanin • četvrtak, 21.08.2008.
Ćiro izgubio, Španjolci opet moćni
Foto: EPA

Osim utakmice Hrvatske i Slovenije odigrano je još dosta prijateljskih susreta na europskim i svjetskim terenima. Bila je to večer novih izbornika, neki su bili uspješni, neki manje, neki će imati puno posla, a neki samo nastavljaju uspjehe svojih momčadi...

U Moskvi su suparnici iz četvrtfinala Europskog prvenstva, Rusi i Nizozemci, još jednom odmjerili snage. Završilo je remijem, 1:1. Poveli su Nizozemci preko Van Persiea u 24. minuti i bili bolja momčad tijekom većeg dijela susreta, no Rusi su ipak izbjebli poraz golom Žirjanova iz jedanaesterca u 77. minuti nakon što je Toribinski bio srušen u šesnaestercu. Bila je to premijera novog nizozemskom izbornika Van Marwijka koji je nakon Eura zamijenio Van Bastena.

Debi Ćire Blaževića na klupi BiH nije prošao uspješno. Ćiro je u Zenici bio toplo dočekan od domaće publike, no to mu nije pomoglo protiv Bugarske koja je s dva pogotka Berbatova, u 25. i 57. minuti došla do 2:0. Sve što su naši susjedi uspjeli bilo je smanjenje rezultata preko Ibričića u 59. minuti. Do kraja su Ćirini izabranici propustili nekoliko šansi i nisu uspjeli doći do izjednačenja.

Povratak Marcella Lippija na klupu Italije nije prošao najbolje. Talijani su u Nici nakon 39 minuta gubili od Austrije 2:0, golovima Pogatetza i Janka, no onda su se dosta sretno vratili u igru. Austrijanci su im pružili ruku spasa prvo kada je Stranzl napucao loptu u Gilardina koja se zatim odbila u mrežu, da bi zatim vratar Oczan u svom debiju za austrijsku momčad autogolom donio Talijanima 2:2.

Zanimljivu utakmicu vidjeli smo i u Göteborgu gdje su Francuzi s 3:2 nadvisili domaće Šveđane. Prvi su poveli Šveđani i to preko Larssona iz krasnog voleja već u 5. minuti. Vodstvo je trajalo samo osam minuta, Benzem je poravnao u 13. minuti, da bi zatim Francuska i povela i to preko Govoua u 61. minuti. 13 minuta prije kraja utakmica je bila riješena, ponovno je Govou zabio nakon dobre akcije s Maloudom i Henryjem. Poraz je samo uspio ublažiti Kallstrom golom u 85. minuti.

Debi pak novog izbornika europskih prvaka Španjolaca Del Bosquea prošao je jako dobro za njega i za Furiju. Španjolci nisu dopustili opuštanje nakon europske krune i u velikom su stilu protutnjali Kopenhagenom, pobijedivši Dansku s 3:0. Dva puta je točan bio Xabi Alonso, u 49. i 90. minuti, dok je jednom poentirao Xavi.

Portugal je kod kuće imao lakši trening protiv Farskih Otoka. Mreža gostiju tresla se pet puta, a golove su postigli Carlos Martins, Simao, Duda, Bruno Alves i Nani.

Još jedan novi izbornik imao je večeras vatreno kršenje, radi se o Giovanniju Trapattoniju koji je u Norveškoj debitirao na klupi Irske. Irci su i poveli preko novog igrača Liverpoola Keanea u 44. minuti, ali i u 61. dozvolili Norvežanima izjednačenje. Vratar Kiely greškom je dozvolio Regniussenu da izjednači. Do kraja su Irci izdržali veliki pritisak Norveške i izborili bod.

Nijemci su na domaćem terenu s 2:0 pobijedili uporne i dobro organizirane Belgijance. Stalni napadi finalista Europskog prvenstva urodili su plodom u 59. minuti kada je Schweinsteiger iz jedanaesterca doveo Njemačku u vodstvo. Pobjedu je potvrdio novak u reprezentaciji Marin lijepim golom u 77. minuti.

Ottmar Hitzfeld odlično je startao na klupi Švicarske. U Ženevi su Švicarci s 4:1 razbili Cipar. Nakon samo osam minuta domaćini su poveli preko mladog Stockera koji je prvi put nastupio za izabranu vrstu. Nakon 26. minuta bilo je već 2:0, točan je bio Hakan Yakin. Cipar se uspio vratiti u utakmicu preko Makridisa u 35. minuti. Švicarska je u drugom dijelu krenula po još golova i još se jedan debitant upisao u listu strijelaca, bio je to Nef u 72. minuti. Konačni rezultat postavio je Vonlanthen 10 minuta prije kraja susreta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!