Ostali sportovi

Litavci i Španjolci nastupaju prvi

Sanja Čalić • četvrtak, 21.08.2008.
Litavci i Španjolci nastupaju prvi

Prva polufinalna poslastica košarkaškog turnira bit će sraz dva vrlo jaka protivnika, Litve i Španjolske, koji će sutra (14 sati) pokušati izboriti svoje mjesto među dvije najbolje momčadi Olimpijskih igara...

U prvom polufinalnom susretu košarkaškog turnira snage će odmjeriti nama dva vrlo znana protivnika, Litva i Španjolska. Ukoliko ostvari pobjedu, jedna će od ove dvije momčadi imati priliku uspeti se na najviše olimpijsko postolje, no treba ipak ići redom.

Svoj put do polufinala Španjolci su ostvarili s četiri pobjede u skupini i svladavanjem naše reprezentacije u četvrtfinalu, dok im je jedini poraz na turniru nanijela momčad SAD – a. Unatoč sjajnom učinku u dosadašnjem dijelu, svjetski prvaci svjesni su da za prolazak u finale moraju prijeći vrlo tešku prepreku: "Bila je važna pobjeda u četvrtfinalu, to je bilo nešto što smo željeli dostići na ovom turniru. Ovdje smo gdje i želimo biti i moramo se dobro pripremiti za polufinale, što će biti teška utakmica za nas."

Jedna od glavnih snaga španjolske momčadi, koja je među najboljim na turniru u skakačkom dijelu, leži upravo u izvrsnom Pau Gasolu koji je upisao i stoti nastup za svoju reprezentaciju. Gasol u španjolskoj momčadi troši najviše lopti, no potpuno opravdano jer je nakon Ginobilija najučinkovitiji strijelac s prosječno 19.5 poena po susretu, a izvrstan je i u skoku, poglavito onom obrambenom.

Tricaški vrlo raspoloženi Litavci su, s druge strane, svoju nepobjedivost na turniru održavali sve do posljednjeg susreta u skupini kad ih je pregazila Australija, stoga i oni imaju isti omjer pobjeda i poraza kao i Španjolska. Dvojac koji predvodi Litvu na ovom turniru jest Jasikevičius - Kleiza, igrači koji su najefikasniji u svojoj momčadi. Iskusni Jasikevičius u svakom susretu iznova dokazuje i potvrđuje svoju iznimnu kvalitetu, a osim što se iskazao preciznošću, veliku ulogu u igri Litavaca imaju i njegove brojne asistencije. Kleiza, pak, ogroman posao obavlja u obrani gdje dominira svojim skokovima.

No unatoč dosadašnjim pozitivnim rezultatima, Jasikevičius smatra kako forma Litve nije na željenoj razini: "Kad smo koncentrirani, onda smo dobra momčad, ali kad nismo, možemo igrati baš kao u utakmici s Australijom. Mislim da nismo u životnoj formi. Bili smo jaki u Sydneyu, baš kao i u Ateni. Sve se odlučuje u 40 minuta, no sretni smo. U nekim drugim sportovima četiri godine rada budu odlučene u deset sekundi."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!