Ostali sportovi

Nizozemke za povijest

Hrvoje Vuković • četvrtak, 21.08.2008.
Nizozemke za povijest
Foto: EPA

Iako im je ovo bilo prvo olimpijsko finale i samim time najveći uspjeh ikada ostvaren, vaterpolistice Nizozemske nisu na tome stale već su i u finalu otišle do kraja, svladavši SAD za svoju prvu zlatnu medalju. U borbi za treće mjesto Australija je tek nakon peteraca bila bolja od Mađarske...

Dovoljno je reći Danielle de Bruijn. Ostale suigračice mogu joj komotno pokloniti svoje medalje, sve ih je zaslužila. Nizozemska veteranka praktički je sama svladala Amerikanke sa sedam golova iz osam udaraca i zasigurno na najljepši mogući način okrunila veliku karijeru. Nizozemke su krenule odlično, povele sa 4:0 i dovele u opasnost bilo kakvu neizvjesnost u susretu. Ipak, Amerikanke se polako vraćaju na 5:5 do poluvremena, kada na scenu stupa samo De Bruijn.

Na svaki njezin gol, Amerikanke su odogovarale na isti način i tako hvatale minimalnu prednost - sve do 8:8 u posljednjoj četvrtini. I tada, 26 sekundi prije kraja, De Bruijn ponovno pogađa s igračicom više za 9:8. Povratka više nije bilo. Nizozemke su napravile veliku stvar.

U borbi za treće mjesto, također drama. Olimpijske pobjednice iz Sydneyja, Australke tek su nakon peteraca izborile brončanu medalju protiv Mađarske. Iako su Mađarice dobar dio susreta vodile, Australija se vratila, izjednačila na 7:7 osam sekundi prije kraja i s tim rezultatom se ušlo u produžetke. Tamo su pak Mađarice uhvatile izjednačenje 17 sekundi prije kraja, pa se pristupilo izvođenju peteraca u kojima su više sreće imale Australke i tako osvojile treću poziciju.

OI, vaterpolo, žene, finale, 21.8.

Nizozemska - SAD 9:8 (4:2, 1:3, 2:1, 2:2)

OI, vaterpolo, žene, za 3.mjesto, 21.8.

Australija - Mađarska 12:11 peterci (2:2, 1:3, 3:1, 1:1, 2:1, 0:1, 3:2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!