Ostali sportovi

Brazilke ponovno u suzama

Antonija Pavlić • četvrtak, 21.08.2008.
Brazilke ponovno u suzama
Foto: EPA

SAD je u napetoj finalnoj utakmici pobjedu protiv Brazilki osigurao u produžecima, dok je Njemačka sa sigurna dva gola u drugom poluvremenu svladala vrlo dobre Japanke.

Njemačka - Japan 2:0

Njemačka je u olimpijskom dvoboju za broncu japanski otpor uspjela slomiti tek u drugom poluvremenu, njemačkoj je heroini ovog puta ime - Fatmire Bajramaj.

Početak utakmice nije ulijevao previše nade njemačkoj izbornici Silviji Neid. Njezina je momčad krenula slabo, Japanke su bile agresivnije i brže te je njemačka golmanica Nadine Angerer bila najzaposlenija njemačka igračica u prvom poluvremenu. Nekoliko je puta skinula vrlo dobre pokušaje azijskih igračica, te je samo zahvaljujući njoj Njemačka u prvom poluvremenu ostala neporažena.

Drugo je poluvrijeme donijelo bitne pomake u igri njemačke momčadi. Japanke su i dalje agresivno napadale njemački gol, no sada su i dvostruke svjetske prvakinje bile u stanju uzvratiti istom mjerom. U 59. minuti Neid radi odlučujući potez i u vatru gura 19-godišnju, porijeklom Srpkinju, Fatmire Bajramaj.

Bajramaj je povjerenje maksimalno iskoristila, pokazala kako ju u budućnosti neće moći tek tako zaobilaziti te je već sada istaknula kandidaturu za udarnu jedanaestoricu. Deset minuta no što je ušla u igru, Bajramaj je rasparala mrežu japanske golmanice Miho Fukomoto te dovela Njemačku u vodstvo.

Nakon što su napokon uspjele razbiti japanski zid, sve je dalje bilo lakše. Njemačka je preuzela terensku inicijativu koju su Japanke imale sve do 59. minute, a potvrdu pobjede donijela je još jednom Bajramaj tri minute prije kraja susreta.

Njemačka se ovom pobjedom zadržala na mjestu "vječite brončane". Treće su mjesto osvajali i u Sydneyu 2000. i Ateni 2004. Japanke su, su druge strane, u Pekingu ostvarile najbolji rezultat na OI. Ovogodišnje je četvrto mjesto porazilo peta mjesta u Sydneyu i Atlanti.

SAD - Brazil (0:0) 1:0

Brazilski su se snovi ponovno rasplinuli. Isto kao i prije četiri godine u Ateni. I ovog je puta bolji bio SAD. I ovog je puta presudio gol u produžetku. Suze su potekle na dodjeli medalja, brazilske su nogometašice ponovo zastale na posljednjoj stepenici.

Brazilska nemoć na olimpijskim igrama nastavila se i u Pekingu. Istina, došli su do polufinala, osvojit će medalju, i Ronaldinho i Diego će u muškom turniru tražiti broncu, ali nogometnoj velesili to jednostavno nije dovoljno - zemlja nogometa i nogometaša puca samo na najviše postolje, a to im već godinama ne polazi za nogom.

Kako bilo, nije Brazil jedini "gubitnik" na ovim OI. Dvostruki svjetski prvak i vladar europskog nogometa, Njemačka, ponovno je osvojila broncu. Atena se ponovila. SAD, Brazil, Njemačka, bio je poredak i na XVII. olimpijskim igrama. Što će tek, donijeti London?

No, da se vratimo na utakmicu. Tvrd i neizvjestan susret, kakav smo i očekivali, nije ponudio spektakularan nogomet. Obje su momčadi igrale na sigurno, čekali su se produžeci, možda i kazneni udarci. No, do njih ipak nije došlo. Amerikanke su pronašle dodatnu snagu i pogodile za vodstvo i pobjedu u 5. minuti prvog produžetka. Brazilske je nade svojim drugim pogotkom na turniru uništila 25-godišnja Carli Lloyd.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!