Ostali sportovi

Senzacionalno zlato Japana

Marin Vuković • petak, 22.08.2008.
Senzacionalno zlato Japana
Foto: EPA

Japanske softbolašice pobrinule su se za pravu senzaciju i možda i najveće iznenađenje na Olimpijskim igrama, svladavši u finalu softball turnira favorizirane Amerikanke i uzevši posljednje olimpijsko zlato u ovome sportu.

Softball se možda više nikada neće igrati na Olimpijskim igrama, ali će posljednje olimpijsko finale ostati u sjećanju svima koji prate ovaj sport. Premda su u prethodna dva sraza s Amerikankama izašle kao poražene, japanske softbolašice u današnjem su finalu, kada je to bilo najvažnije, napravile pravi podvig i svladale višestruke olimpijske pobjednice i najveće favoritkinje za još jedno olimpijsko zlato.

U preliminarnom dijelu natjecanja Japanke su izgubile s glatkih 7:0, a potom su ih Amerikanke porazile i u polufinalu puno manjom razlikom, bilo je 4:3. Japanke su potom u razigravanju s Australijom dobile novu priliku za napad na zlato i u trećem srazu sa softbolašicama Sjedinjenih Država stigle do potpuno neočekivane pobjede.

Nakon uvodna dva inninga koji su završeni bez bodova, Japanke su u trećem stigle do prvoga boda. U četvrtom inningu obje su reprezentacije izborile po bod, a potom su u posljednjem sedmom optrčavanjem Hirose Megu Japanke potvrdile pobjedu od 4:1, što je prvi poraz Amerikanki u finalu Olimpijskih igara. U prethodna tri finala, u Atlanti 1996., Sydneyu 2000. i Ateni 2004. godine, reprezentativke SAD-a odnijele su zlato, no ovaj put morat će se zadovoljiti srebrom.

Japanke su nakon srebra u Sydneyu i bronce u Ateni stigle i do najsjajnijeg odličja, i to u pravo vrijeme. Softballa i baseballa, naime, neće biti među olimpijskim sportovima već na igrama u Londonu 2012. godine.

Softball, finale:
Japan - SAD 4:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!