Nogomet

Kreću pretendenti na 1. HNL

Ivana Strahija, Goran Tomičić • petak, 22.08.2008.
Kreću pretendenti na 1. HNL
Foto: Sandro Donda

Sutrašnjim utakmicama započinje natjecanje u drugom po jačini rangu hrvatskog nogometnog natjecanja. Najočigledniji favorit za ulazak u 1. HNL je svakako Međimurje, dok je najveća nepoznanica sinjski Junak, a već će nam prvo kolo pokazati tko je kako radio u pauzi natjecanja.

Ove se sezone 2. HNL sastoji od jednog bivšeg stanovnika 1. HNL – Međimurja, mnoštva iskusnih drugoligaških boraca - Hrvatskog dragovoljca, Imotskog, Istre 1961, Moslavine, Mosora, Pomorca, Segeste, Slavonca Co, Solina, Trogira i Vinogradar, te novopridošlih i nadobudnih - Junka, Karlovca, Suhopolja i Lokomotive. Klubovi ima svoje ciljeve i želje, i sve bi bilo odlično, kad isto takve i slične želje ne bi imali i svi ostali. Dakle, čeka nas još jedna uzbudljiva sezona.

Po posljednjim je najavama proširenje 1. HNL skoro pa sigurna stvar, pa će tako iz drugog ranga natjecanja četiri najbolja. Međimurci, kako je navedeno u uvodu, očigledni su favoriti zbog pet godina provedenih u prvoligaškom društvu, no statistike su se već mnogo puta do sada pokazale neistinitima. Svaki do jednog drugoligaša može iznenaditi, od Istre, Pomorca, Trogira, pa do Hrvatskog dragovoljca.

Međimurci su morali priznati kako im posao nije valjao u prošloj sezoni, i ma koliko se po lošem pamtili prvoligaški djelitelji pravde, za mnogo su sami krivi. Zato će u, kako kažu, povratničku sezonu, s novim trenerom Stjepanom Čordašem, i s momčadi koja je odradila više priprema nego ijedan drugoligaš. Hoće li se isplatiti, vidjet ćemo.

Kvalitetom se zatim ističe Istra 1961, a Puljani se i dalje diče svojim mladim a već slavnim trenerom Elvisom Scorijom. Na probi je bio i egzotični Malijac Mohamed Kalilou Traore dok je Senegalac Papa Abdou Toure i angažiran, što zvuči interesantno, no ukoliko igre Istrana budu iole slične proljetnima, vrh je zagarantiran.

Plasman u vrh očekuje se i od Hrvatskog dragovoljca, koji je zbog nesporazuma osovine struka-uprava kiksao u kvalifikacijama za 1. HNL. Ne da je bilo lako protiv Cice Kranjčara, no ipak se očekivala veća borba. Na ljetnom "placu" Sigećani su većinom uzimali od kolega iz lige, primjerice Leonarda Barnjaka iz Segeste, a priključili su i nekolicinu mladih igrača, jer se dogodila velika seoba igrača iz Sigeta. U novu sezonu "crni" kreću pod vodstvom trenera Petravića.

Trogir je prošle sezone krenuo ambiciozno angažiranjem Mornara i Rapaića, a u ovu će sezonu s Ivanom Pudarom za trenerskim kormilom. Ove je godine jedan od najvažnijih novih igrača Saša Šest, kojem od noge ponajviše ide – zabijanje golova. Još jedna važna vijest iz Trogira je da više neće igrati na Poljudskoj ljepotici, već će igrati u Sinju. To im odgovara, ponajviše zbog atmosfere, jer se tisuću gledatelja na Poljudu izgubi, dok će u Sinju napraviti pravi "dernek".

Renomeom, ako ne već po prošlosezonskom rezultatu, u društvo gornjeg doma spada i Segesta slavnog Srećka Bogdana. Iskusni Čeči zna sa svakom ekipom, a Sisak je u velikoj većini slučajeva ostao nesavladiva tvrđava gostujućim klubovima, pa za taj sastav brige nema.

Zanimljivo je bilo ovog ljeta u Vinogradaru. Otišlo je čak deset igrača, no stigli su iskusni Zore, Pinheiro, Kralj, Maroslavac i Brgles, a to je potvrda da će momčad iz Mladine i ove sezone biti u gornjoj polovici ljestvice.

Mnogo je igrača napustilo i Mosor, koji će u novu sezonu s temeljito obnovljenom ekipom. To je tako svake godine, jer mnogi igrači ipak traže "zeleniju travu" od one u Mosoru. Bilo kako bilo, u prvom bi kolu snage trebali odmjeriti s Suhopoljem, novim drugoligašem, a iskustvo bi ipak moglo biti presudno. Imotski je u novu sezonu poveo Anel Karabeg. Velika pojačanja su Sandro Tomić i Hrvatin Gudelj. Klub je napustilo 15 igrača, od kojih je najvažniji Čović.

Pomorac će i dalje pod vodstvom trenera Borisa Tičića, i uz pomoć novopridošlih Ivice Karabogdana i Danijela Kovačevića iz Croatije Sesvete, loviti gornji dom ljestvice. Moslavina iz Kutine s prošlom je sezonom zadovoljna, pa je ove krenula nadogradnja, s ciljem osvajanja slatkih bodova na gostujućem terenu. Stoga su klubu priključeni napadači Sandi Hudorović i Tihomir Živković.

Ne bi valjalo zaboraviti na Solin, koji u prvom kolu ima najteži ispit, jer gostuje u Čakovcu. Momčad je kroz pripreme vodio Stipe Balajić, koji umjesto grandioznih najava osvajanja vrha ljestvice govori o predanom radu, iskorištavanju prilika koje se ponude, no upozorava kako je sigurna sredina pravi – jackpot.

Slavonac CO iz Starih Perkovaca prošle je sezone napravio pravi hit proljeća, kad su se iz gubitnika premetnuli u momčad koja melje sve pred sobom, i u deset posljednjih kola ubilježili ravno sedam pobjeda, time osiguravši šesto mjesto ljestvice. Ove godine su pojačani za iskusnog Valeria Balaškovića, pa se očekuju dobre igre od samog početka.

Lokomotivi bi najveća nepoznanica mogao biti trener. Sreten Čuk je većinu nogometne karijere proveo kao instruktor HNS-a, a trenerskog iskustva gotovo nema. U klub su stigli Sopić i Vidović, a otišlo je dosta igrača od kojih su najvažniji Hudorović, Badelj i vratar Jozić.

Karlovac je ovog ljeta mnogo trgovao. Otišli su igrači koji su manje igrali, a stigla su vrijedna pojačanja od kojih se najviše ističu vratar Grabovac (Istra 1961), vezni Paracki (Istra 1961), napadači Lišnić (HD) i Šorša (Osijek). No, jako veliki problem bi mogao biti izostanak prošlosezonskog najboljeg strijelca Marija Raca, koji je suspendiran do daljnjega zbog sukoba s trenerom Pamićem i napuštanja priprema. Rac se nakon neuspjele probe u Albaniji vratio u klub, ali očito prekasno.

Junak će u Drugu ligu povesti Mario Ćutuk. Od pojačanja treba izdvojiti Vukovića, Čulića i Suraća, a stiglo je još nekoliko igrača. Sinjani su značajno izmijenili momčad budući da je otišlo 13 igrača. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se relativno neiskusna momčad snaći u Drugoj ligi.

Suhopolje je ekipa poznata svakome tko im se drznuo stati na put za vrijeme natjecanja u 3. HNL Istok. Otišli su Sviben, te Dejan i Tomislav Pavličić, a stiglo je mnogo novih igrača. Momčad će imati dodatan motiv, a to je povratak vrhunskog nogometa u grad nekoliko godina nakon propasti Mladosti 127.

Supersport Prva NL

1Zrinski 3050:15+3575
2Šibenik 3063:17+4673
3Vukovar '91 3049:32+1755
4Sesvete 3033:36-339
5Jarun 3033:44-1137
6Cibalia 3034:49-1536
7Dugopolje 3035:43-833
8Croatia Zmijavci 3036:44-832
9Dubrava 3029:43-1432
10Orijent 3032:46-1430
11BSK Bijelo Brdo 3027:39-1228
12Solin 3031:44-1323

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!