Tenis

Čilićevo prvo finale

Ivor Krapac • subota, 23.08.2008.
Čilićevo prvo finale
Foto: Sandro Donda

Nakon četiri poraza u polufinalima ATP turnira, Marin Čilić je ovog tjedna napravio i korak više. 19-godišnji treći hrvatski reket nastavio je dosad najuspješniju seniorsku sezonu karijere prolaskom u finale New Havena, svoje prvo na ATP Touru...

Gstaad prije dvije sezone, St. Petersburg lani i Chennai i Nottingham ove godine gurnuti su u zaborav. Na tim turnirima Marin Čilić dolazio je do polufinala, svog najvećeg uspjeha karijere na ATP Touru, a New Haven ostat će ubilježen po najmanje finalu, naravno, uz priliku i za prvi ATP naslov u karijeri.

Čilić je u polufinalu prekinuo veliku pobjedničku seriju Slovenca Luke Gregorca, 434. na svijetu, koji je na putu iz kvalifikacija do polufinala svladao i Ivu Karlovića, iznenadivši ga u osmini finala. Hrvatski uzvrat dogodio se sa 6:3 i 6:3 u Marinovu korist.

Vezane vijesti

U prvom setu presudio je jedan break šestopostavljenog hrvatskog aduta, dok je u drugom Čilić još triput oduzeo Slovenčev servis, a u tom dijelu meča dogodio se i jedini Gregorcov break. Nije bio dovoljan za nešto više - Marin je u ostatku meča ostao čvrst i ukupno ispustio svega 13 poena u svojim servis-gemovima, držajući sve u svojim rukama bez obzira na 52 % ubačenog prvog servisa.

"Sad je sve sjajno, na početku tjedna nije baš bilo", kazao je Čilić nakon pobjede: "Troicki mi je predao, protiv Melzera sam kolo iza imao jako težak meč, a kad sam to prošao, osjećaj je bio sve bolji i bio sam sve bolji u svim segmentima igre. Posljednja dva meča bila su baš dobra."

Još jedan takav i slavit će se prvi ATP naslov u karijeri - Marin će ga loviti protiv osmog nositelja, američkog aduta Mardyja Fisha, koji je u polufinalu sa 6:0, 1:6 i 6:3 zaskočio prvopostavljenog Fernanda Verdasca.

Čilić i Fish još se nisu sastajali, no Marin je vjerojatno gledao i dobro snimio svog suparnika u finalu. Gledajući brojke, možda je bolje što mu je došao Amerikanac, a ne Verdasco protiv kojeg je doživio uvjerljive poraze u oba međusobna susreta, no je li bolje ili ne pokazat će se tek na terenu.

Finale je na rasporedu noćas u jedan iza ponoći po hrvatskom vremenu.

ATP New Haven, 22.8.2008., polufinale: Fish (SAD, 8) - Verdasco (Španjolska, 1) 6:0, 1:6, 6:3, Čilić (Hrvatska, 6) - Gregorc (Slovenija, Q) 6:3, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!