Ostali sportovi

Kanajeva velemajstorica ritmike

Maja Giljanović • subota, 23.08.2008.
Kanajeva velemajstorica ritmike
Foto: EPA

Jevgenija Kanajeva osvojila je naslov olimpijske pobjednice u posve dominantnom stilu - 18-godišnjakinja je osvojila suce s ukupno 75.500 bodova ubilježivši više od tri i pol boda od drugoplasirane Ine Žukove...

Europska prvakinja u pojedinačnoj i svjetska u momčadskoj konkurenciji iz Torina ove odnosno Patrasa prošle godine u finale je ušla s pole positiona izborenog sa 74.075 u kvalifikacijama ispred drugoplasirane Kapranove i Besonove na trećem mjestu.

U finalu je, pak, Kanajeva briljirala osvojivši najviše ocjene u vježbama sa svim četirima rekvizitima - 18.850 s užetom, obručem i trakom te 18.950 s čunjevima - ni u jednom trenutku ne dozvolivši protivnicama da makar i pomisle na osvajanje olimpijskog zlata.

Srebrom se, pak, okitila Bjeloruskinja Ina Žukova - 22-godišnjakinja je ugrabila šansu koja se otvorila nakon kiksa uvjerljivo, činilo se, srebrne Olge Kapranove. Ruskinja je, naime, "izgubila" čunjeve (osma s 16.950) čime je svjetska prvakinja 2005. skliznula na četvrto mjesto, a Žukovoj, momčadskom srebru sa svjetskih prvenstvava još 2001. i 2007., omogućila nakon četvrtog mjesta na SP u Grčkoj lani najveći uspjeh karijere.

Broncu je čevrtim, petim i dvaput drugim mjestima osigurala trećeplasirana i u Ateni prije četiri godine 24-godišnja Ukrajinka, svjetska prvakinja lani Ana Besonova.

28-godišnja veteranka Almudena Cid na svojim je četvrtim OI osvojila osmo mjesto.

Sutra je zadnjeg dana OI na rasporedu momčadsko finale - naslov olimpijskih pobjednica brane Ruskinje. Kvalifikacije su na prvom mjestu, međutim, okončale Bjeloruskinje ispred upravo Rusije i Kine na trećem mjestu. Srebrne u Ateni Talijanke su četvrte, a brončane Bugarke pete.

Individualno finale:
1.KANAJEVA (Rusija) 75.500
2.Žukova (Bjelorusija) 71.925
3.Besonova (Ukrajina) 71.875

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!